yazilim sektoru leş gibi. herkesin sektore girebilmesi ve sektordeki "al bitir de istersen evde bitir, ise gelmesenden olur" gorusu herkese evde de is kitlenmesine sebep oluyor. kurumsal bir firmada degilsen, maaslar da yerlerde surunuyor.
yazılım sektörü biraz kafa çalıştıran için iyi sektör. fazla çalışırsın, ama çalıştığın her fazla dakikanın prasını alırsın.
maaşlı çalışırsanız ütülürsünüz, her sektörde böyledir.
ancak şuan piyasada durum biraz farklı. piyasada bir çok firma; firmasına yeni yazılımcı almak istemiyor, ancak yazılım işlerine göbekten bağlı durumdalar (hem müşteirlerine yazılım sunuyorlar hem kendi yazılımları). normalde 4000tl maaş alacak bir yazılımcıya, bu 4000tl + diğer masraflarını ödemek yerine, 1-2 ayda bitebilecek tek proje üstüne 10-15bin tl para vermeyi tercih ediyorlar.
veya haftada 40 saat, ayda 200 küsur saat personel çalıştırıp karşılığında 4000tl + diğer masrafları ödemek yerine, ayda toplam 3-4 saatlik çalıştıracakları bir yazılımcıyla 1500-2000tl bakım anlaşması yapmaktan hiç çekinmiyorlar.
haliyle, biraz kontaktlarınızı arttırırsanız yazılımda güzel para var.
kendi şahıs firmanızı kuracaksınız. günde 8 saat tek maaşla pineklemek yerine 3-4 yerle bakım anlaşması yapıp, ayda 1-2 tane de freelance iş yapacaksınız, kalan sürede de kendi projenizi geliştireceksiniz. işin sırrı burada. paranın kaynağı da burada.
kurumsal olmayan firmalarda maaşlı yazılımcılık yapmayın. 24 saatinizi kitlerler. onlarla gidip freelance anlaşmalar yapmaya bakın.
ne turkiye'de ne de yurt disinda fazla mesai yapmayan yok. yurt disinda, tabi ulkeye gore, bazilari is yerinde yapilan fazla mesaiye saat basi extra oduyor, bazi ulkeler odemiyor turkiye dahil-gerci turkiye'de yasa disi ama sirketler "bana ne, git dava ac sana para vermiycem" diyor ulkemizde.
bir de yazilim sektorunde olup da eve is getirmeyen kimse tanimiyorum.
valla son 6 yıldır 2-3 gün dışında hiç fazla mesai yapmadım. ondan önceki 7 yılda da her gün olmasa da haftada 1-2 fazla mesai yapmışlığım var.