Yabancıların situational awareness dediği bu durum sizde de var mı? Yani çevrenizde o an neler olup bittiğini gözlemleme?

Mesela ben metroya bindiğimde vagondaki insanların hepsine tek tek bakıyorum, acil çıkış kolunun, imdat çekicinin vs. yerini öğrenip acil durumda ne yapıcağımı düşünüyorum.

Ya da telefon kullanırken başımı öne eğmek yerine telefonu göz hizama kaldırıyorum ki önümde ne oluyor ne bitiyor göreyim. Ya da bir yere otururken sırtım hep duvara gelecek ve oturduğum yer bütün mekanı görecek şekilde yer seçiyorum.

Ek soru: Paranoyak mıyım?

 

Paranoyak degilsin,cok jason bourne izlemissin,huy edinmisin.

Benim dedigin durumla alakam yok.arabami parkettigim yeri genelde bulamiyorum.

duptıs

abartmışsın. bir bomba patlasa hiçbir şey yapamazsın.

pinkpeony

bende de vardı bir ara metrodaki kameraları falan sayıyordum. yılan hikayesindeki kürşat gibi dk tutuyordum. caddede kaç kişi var, kaçı çocuk falan. bitti artık.

wishmaythşngs

Durumsal farkındalık bence çok anlamlı ve gerekli bişey ama kastedileni doğru anlamak lazım. Eğer takıntılı bir şekilde sürekli güvenlik endişesi yaşarsan ve takıntılı seçimlerin yüzünden kendini ve başkalarını gereksiz zora sokacak şekilde davranırsan o zaman sağlıksız olur. Ama eğer varsa sırtı duvara gelen bi masayı tercih etmekte garip bişey yok, hatta cafelerde bu masalar daha önce dolar. Bir yandan arkadaşlarla sohbet edip eğlenirken diyelim yangın çıktı veya deprem oldu, durumsal farkındalığı yüksek insanlar duruma çabuk tepki verip adapte olurlar ve güvenli davranış biçimini daha çabuk gösterirler, yoksa her an bişey mi olacak diye paranoyakça etrafı kontrol etmek değildir bu. Bir nevi, o anki normal işin neyse onu yaparsın, onunla meşgul olursun ama bu etrafında olan bitenden tümüyle kopmana neden olmaz, kafanda arka planda kendi işini sessizce yapan bi bekçi olması gibi.

mikro patlama

Birkaç defa önceden sezdiğim şeylerden dolayı hızlı tepki verdiğim olmuştu.
Ayrıca,
devdala.files.wordpress.com

bigbadabum

Trafikte bu modda oluyorum ama gunluk hayatta hayir.

chavezding

Araba kullanırken otomatik oluyor. Bu seni yoruyorsa otomatiğe bağlanmamıştır, o zaman sakat.

arnold schwarzeneger
1

mobil görünümden çık