Konsepti hosuma gidiyor ancak almaya deger mi, ses kalitesi daha mi iyidir? Plakla ilgili genel sorularim var. su dr'da bulunan modern plaktan almayi dusunuyorum.




 

daha iyi olabilir mi? kayıt medyumu itibari ile elbette daha kötü.

sesi farklıdır bu başka ama daha kaliteli değildir, olamaz.

kurnaz

Dostun alıyorsan eski plaklarla basla. Gercekten değişiyor kalite farkı ki cihazda önemli bu nokta da ama sahsen ben cok mutlu oluyordum. Tabi saglam bi butce gerekli cunku youtube da iki dakkada buldugun seye tomar para verdiğim olmustu. Antikaya giriyor yani. Hobi işi pahalı zaten.

fıytfıyt

@kurnaz iyi bir sistemle normalde bilgisayaradan,telefondan yada müzik setinden dinlediğin müzikten çok daha kaliteli olduğuna emin olabilirsin. hele sıradan mp3le karşılaştırma bile.
@antikadimag ses iyi ama diğer yandan çok pahalı. eli yüzü düzgün pikap alıyım desen 400den başlar ki o da giriş seviyesi. 2 yerli plak alıyım desen o da pahalı. temiz bi cem karaca 45liği 150lira.(her yüzünde birer şarkı var toplam 2 parça). bir de alıcaksan dr daki felan çin işi pikaplara girme. mis gibi alman dual,grundig,telefunkenler felan satılıyor 300-500 aralığında. ben de daha yeni başladım ama 2 ayda belimi büktü çünkü çok zevkli evde oturup güzel bir plak çalıp dinlemek. özetle dual bul al. memnun kalmazsan 2.eli kuvvetlidir fazla zarar etmeden satarsın ion felan çin işi alırsan 3 gün sonra elinde kalır. bunu da düşün derim

genc irisi

Yaklaşık bir yıldır plak dinliyorum.

Sistemimde aynı zamanda bluetooth adaptör var, yani plaktan çaldığım parçanın aynısını apple music, spotify gibi mecralardan açıp tek tuşla geçiş yapabiliyorum. Plakta 30 saniye dinleyip mp3 e geçince insanlar genelde "ben şimdi bunu mu dinliyorum telefonumda" tepkisi veriyor.

Jazz dinliyorsanız plak çok güzel. Çünkü en kaliteli ve rahat bulabileceğiniz plaklar günümüzde genelde caz müzik için üretiliyor. Onun haricinde d&r dan aldığınız plakların %90 ı mp3 den farksız olacaktır.

Ama iyi plağı bulduğunuz zaman büyülenirsiniz.

sabirstone

@genç irisi

hocam şu yazdığınıza laf edemiyorum. lütfen saçmalamayın.
plak fiziksel olarak kayıttır. hatalıdır, çalınan sisteme göre de hataları devam eder(ilk, orta ve son kısımları mesela). yani teknik olarak kalite olarak plak kötüdür, bu kadar. iyi diyende çıksın koysun kanıtını.

plak zevk işidir, o hataları ve nostaljikliğidir. daha sıcak daha güzel gelir dinleyene. ama kalitesi flac gibi sistemlerle karşılaştırılamaz!

lütfen zevk, hissiyat ile gerçekleri karıştırmayın.

kurnaz

bundan bir ay kadar CD'nin Plaktan daha kaliteli olduğunu iddia etmem üzerine arkadaşımın müzik sisteminde Barış manço'nun aynı şarkısını önce cd sonrada plaktan dinledik. Fark plak lehine muazzamdı.
Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta hem plakçaların hem de ses sisteminin ortalamanın çok üzerinde olması. Sıradan sistemlerde fark pek hissedilmeyebilir.
Sorunun cevabına gelirsek plak başına 70-80 tl fazla gelmiyorsa koleksiyonerlik ruhuyla plak alınabilir.Plaklar fiziksel etkilere cd lerden daha dayanıksız, bakımına özenmek gerekiyor. Plak almakla iş bitmiyor ayrıca, iğnesi iğne seti filanda epey para.
Rutin hayatlı bir insan için biraz fazla olabilir yani plak almak.

delicevat

öncelikli olarak cd > plak demek sıkıştırılmış sesin, sıkıştırılmamış halinden daha hacimli olacağını iddia etmektir. bunu iddia etmek için cd'den import edilen ve D&R'da 100+ TL'ye satılan The Beatles plaklarının büyük hayranı olmak gerekir. bir de bunu iddia etmek için pikap ile plak farkını bilmemek gerekir. örnek;

"Bahsettiğim "plak" tabii ki yeni nesil d&r plakları değil. Yukarıdaki arkadaşların da dedigi eski grundig telefunken plaklar, zaten yazmışlar okuduysan, fakat pek okumuyorsun sanirim."

Burada mp3 > plak "zırva"sı da kulaktan dolma bir bilgi olup, doğrusu plak >= FLAC'tir; zira sıkıştırılmış olan hiçbir ses formatının, sıkıştırılmamış olandan daha kaliteli olması mümkün değildir. buradaki problem, Issız Adam sonrasında çıkan "plak dinliyorum ya, aşırı iyi" özentiliğinin getirdiği ve bilgi sahibi olmadan fikir vermek alışkanlığının ortaya çıkarttığı bir problemdir.

antikadimag: plak almaya değer, ses kalitesi iyidir, fakat DR'daki yeni pikaplar çöp aletlerdir. iğneleri 3-5 dinleme sonrasında plaklara zarar verir. eğer gerçekten plak dinleyecek ve DR'daki yeni baskı CD'den çekme plaklardan almayacaksan 70-80'lerde yapılma Akai, Pioneer ya da Technics'lerin giriş modellerine bakabilirsin. genel soruların için bana özelden yazabilirsin, elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım. fakat gerçekten plak pahalı bir hobi. özellikle Türkiye'de yaşayıp, bir de seste kalite arıyorsan ciddi masraflı oluyor.

son not olarak, pikaba plak diyen hiç kimsenin fikrini kaale alma.

polifonik osuruk

@polifonik osuruk +32150260983 her bir harfine.

sevgili @antikadimag, yalnizca polifonik osuruk'un cevabini dikkate al. kor olsaydim da bu duyuru altinda verilen diger cevaplari gormeseydim. bilgi kirliligine harika bir ornek olacagi icin cok da uzulmuyorum ama nasil boyle atilip tutulabilir inanamiyorum.

hopeless

arkadaşlar bana saçmalama denmiş ama mp3 büyüktür plak diyen arkadaşa güldüm epey. tamam loseless formatlara bir lafım yok ama sıradan bir mp3le de karşılaştırmayın analog müziği ayıptır. duyuruyu açan arkadaş ilk soruda demişki modern plaklardan/pikaplardan almak istiyorum, bende eskilerini al demişim demek ki bizim kasdettiğimiz eski baskı düzgün plaklar. yoksa bende biliyorum yeni baskıların büyük çoğunluğunun direk dijitalden aktarıldığını. onları dinleyince mp3 den bir fark göremiyorum. ha eski teknolojinin daha iyi olması size inanılmaz geliyorsa buyrun bir plak dükkanına gidip rica edin dinleyin sonra tekrar konuşalım.

genc irisi

@polifonik osuruk a +1 de benden.

facebook da plak pazarı,plak dostları,plak bilgi deposu,plak burada gibi bir sürü grup var. buralarda dinleyici,satıcı birçok bilgili insan var. gel almak istediklerini buralarda sor çok daha net bilgi alırsın.

genc irisi
1

mobil görünümden çık