kamu kurumunda 5,5-6k maaş.
uzama yok kısalma yok. en fazla 6,5-7k olur bir pozisyon var çünkü ilerleyecek.
mühendislik yapılmıyor, mesleki olarak körelme var.
merkezi yerde. takım elbise, traş zorunluluğu var. ha zaten sakalım çıkmıyor haftada 1 kesmem yeterli :)
yurtdışı imkanları var, hatta yüksek lisansa bile gönderiyorlar.
arge üzerine çalışan bir yerde 4,5k maaş. sözleşmeli.
burada da ilerleyerek 5-6 sene içinde 7-8k bandına çıkılıyor. daha ilerisi zor.
dağın başında. gerçi trafiksiz en azından merkezi yerle aynı sürede gidiliyor.
mühendislik yapılıyor tam anlamıyla. spesifik bir konu.
yüksek lisans için mesai tamamlama isteniyor burada, diğeri istemiyor.
böyle yazınca 1. seçenek daha cazip gibi gelmiş, gerçekten öyle de.
benim kafamdaki şey şu. 1'de başka bir yere gitme şansı pek yok. 2'de sektörde başka yerlere de geçilebilir. sanki önü daha açık gibi geliyor.
Yaşın gençse ve mesleğe ilgiliysen ikincisi.
Hayat kısa, o nedenle kamu diyorum, rahatca yüksek lisans arti yurt disi ihtimali, oldukca iyi,
Mesai tamamlama diyen, şu ara işler yoğun falan da der izin vermemeye çalışır bence,
soruyor musun gerçekten? ilk seçeneği gördükten sonra versus olarak herhalde çok çok iyi bi şey koyacaksın karşısına zannettim ama kesinlikle kamu. 34 yaşından sonra kamuya geçmeyi ciddi ciddi düşünen bir mühendis olarak söylüyorum, benim fikrim bu gençken daha farklı düşünülebiliyor ama biraz da senin isteklerine ve bakış açına kalmış. Bence böyle
Kamuya gir.
6k maaş cillop
kamu!
korelmemek icin mesai harici kendinizi dinamik tutma sansiniz olmaz mi?
İlkinde aldığın paranın karşılığı yaptığın iş değil. Bir bakıma politikacı gibi oluyor, milletin kanını emiyorsun. Eğer bir dini inancın, karma olsun günah olsun bir nihai hesap inancın var ise ilki yanlış olur.
Aslında bu iktisadi düzende kimse yaptığı işin karşılığını almıyor. Hiçbir mühendise ayda 2500 liraya mobilya taşıtamazsın, çöp toplatamazsın, hasta baktıramazsın. Herkes ailesinin maddi imkânlarının, şansının ve ünvanının karşılığını alıyor. Çöpçü yeterince kazanmıyor, kamudaki mühendis kazancının karşılığı kadar çalışmıyor.
Ikincide aldığın para için çok daha fazla çalışıyorsun. Aldığın paranın karşılığı yine de yaptığın iş değil ahlaki açıdan. Ancak sana parayı veren ile fitsiniz sen razısın o razı. İlkindeki gibi yetim hakkını, emekliden alınan ağır vergilerin fakirin fukaranın parasını yemiyorsun.
Velhasıl ahlaki açıdan kesinlikle ilki değil. Ahlak kaygısı gütmüyorsan kesinlikle ilki.
Öte yandan ikinci işin de mesleki açıdan açabileceği kapılar sözkonusu olabilir. Sektörün içinde kendi işini yapmana vesiile olabilecek bir bilgi ve birikim kazanabilirsin.
Kamuda her gün usulsüzlük ve hırsızlığa tanık olup buna sessiz kalarak ruhu çürüyen bir tip olarak bir gün bir bakmışsın sen de recebin mitingine giden servis minibüsünde iş arkadaşlarınla gülerek sohbet ediyorsun.
Bu ülkeden nefret ediyorum.
ne mühendisliği hocam?
kesinlikle birinci seçenek elbette tartışmasız
birinci seçenek.
kamuyu niye bu kadar hor görüyorsunuz anlamadım, benim de tanıdıklarım var kmauda çalışan. memur kafasına girmezseniz gayet de bir şeyler öğrenip kendinizi geliştirirsiniz (belli sınırlar içinde). Uzama kısalma yok kısmı da belli olmaz; bazı bölümlerde sanıldığından hızlı devri daim oluyormuş, tabii o zamanki siyasi gündeme bağlı biraz ama tamamen de görevde yükselme yok denemez herhalde.
Benim karar vermede uyguladığım algoritmaya göre de ilk seçenek çıkıyor.
(Algoritmam; hangisini seçersem, başaısız olunca diğerini de yapmama engel yok: ikinciyi seçersen daha sonra istesen de kamuya girmen zor. ama birinciyi seçersen, ne olursa olsun devlet tecrüben olacağı için çok açmazsa yine özele geçebilirsin. Gerçi kamuda çalışmak TATAR ÇÖLÜ'dür, ömrünüz çürür çıkamazsınız bağımlı gibi).
her türlü 1.
İdealist mühendis olma. gir devlete al maaşını sonra gitar kursuna git vs vs..