Hafta içi 08.30-18.30, cumartesileri 09.00-16.30 saatleri arasında çalışıyoruz. Görünüşte öğle arası var ama dinlenmemize kesinlikle müsade yok. Yemeği ofiste yiyoruz ve apar topar 20 dakikada yiyip masalarımıza geçiyoruz. Masalarımıza geçer geçmez de patron bir evrak getirip "öğle arası dinlenirken şu masrafları da giriverin" diyor. Çay molası vs yok. Mesai saatleri içerisinde patronun kamerası sürekli açık ve özel cep telefonumuzla 30 saniye bile konuşmamız yasak. Ailemden birisi ölse mesai bitiminde haberim olacak. Nefes al ve çalış... Hafta sonu mesaisi için (haftalık yasal saati aşıyor olmasına rağmen) herhangi bir mesai ücreti yok. Patronla konuş düzeltsin dışında bir öneriniz var mı? Bir yerlerle konuşup bu durumu düzene sokmak için ne yapılması gerekiyor? Ben ve iş arkadaşlarım bu sıkıyönetimden çok bunaldık ve yardımlarınıza ihtiyacımız var. Şimdiden teşekkür ederiz
Ne zor ya :( İş değişikliği de bir seçenek değilse gizli ihbarda bulunsanız? Öncesinde bir avukat tanıdığınız ile irtibata geçmenizi öneririm. Çalışan sayısı çoksa patrona anonim bir mail atsanız? İnsafa gelmez mi?
patronla niye konuşmuyorsunuz? gidin derdinizi anlatın, senin anana bacına yapsalar, ne dersin moduna girin, türkler ondan anlıyor.
baktınız ters gidiyor, istifa dilekçelerimiz cebimizde veririz göt gibi ortada kalırsın dersiniz.
kontra olarak hepimiz 5 vakit namaza başlarız sünnetlerde uzun uzun sünnet kılarız, 2 saatten erken dönmeyiz, mescit yaptırtırız ofise, yoksa şikayet ederiz diyebilirsiniz.
Alo170 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı numarası. Ara şikayet et. Patronun önemli tanıdığı yoksa, mafya değilse, çok zengin değilse ya da parti üyesi AKPli değilse anasından emdiği sütü burnundan getirirler. Bu arada bu saydığım "değilse"ler zaten hukukun her aşamasında aynı.
öyle yerde durulur mu?
çalışma saatlerinizi ispatlayabilecekseniz izlenecek yol şu:
gidin fazla çalışma olan sürelerin maaşınıza ek olarak mesai parasını isteyin ve bunun bordronuzda görünmesini talep edin. adam zaten vermeyecektir ve yokuş yapacaktır. yazılı bir dilekçe ile tekrarlayın ve aksi halde çalışamayacağınızı belirtin ve tazminatınızı isteyin. yine yokuş yapacaktır. noterden ihtarname çektirin sonrasında istifa edin ve verin bir avukata. gelsin paralar. içeriden bir kişi sana aşahitlik yapsa, patronun anası ağlar.
ya o düzen öyle ise, 170e şikayet ederseniz yine size döner, kovulursunuz vs. o nedenle yeni iş bulup iç soğutmak için şikayet ve fazla mesai talebi için dava. en güzeli bu.
işini bilen birisi ise fazla mesai için şikayet etmeniz bir işe yaramaz. asgari ücret almıyorsanız mesaiyi maaşın içinde gösteriyorlar. piyasada çakaldan bol ne var. anonim mail denenebilir.
@lazpalle o öyle olmuyor. Aylık, günlük fazla mesai belli. Senelik fazla mesai süresi zaten toplam 270 saat. O süre 3 ayda doluyorken ne yaparsan yap geri kalan 9 ayı kılıfa uymuyor.
Bu kadar fazla olmasa aşan saat dediğin doğruydu.