1- Evde saat 19:15 gibi oluyorum. 15 dk içinde de yemeğe oturuyorum. Nerdeyse 1 saatten fazla geçmesine rağmen kramp ile karşılaşıyorum. Beslenme olayı ile alakalı öneriniz ne olur?
2- Spor öncesi kaç dk yı ısınmaya ayırayım?
3- Havuz içinde 25 m yi kaç kere tamamlayım, hangi stilde? Ve yüzmeye hangi stilde başlayım?
4- Serbest yüzüşte nefes nefese kaldığım oluyor, nefesimi verimli kullanamadığımdan, biliyorum. TıkAndığım yerde 7 8 kere suya batıp çıkıyorum. Bu ileri vadede çözüm olabilir mi?
5- En iyi yormayan şekilde serbest yüzüşte kaç kulaçta bir nefes Alayım? Alsam iyi olur?
6- Palet Alaylm mı? Yüzmemi ilerletmemde faydası olur mu? Eğer evetse kaç dk mı palet ile yüzmeye ayırayım?
7- Antremandan sonra direkt sıcak duşa girmek iyi midir? Soğuk yok gerçi de, vücuda Zararı olur mu olmaz mı sorusu bu :)
Açıkçası kilom yok. 1.74 boy 64 kilo. Biraz daha fit Bi vücut olması yanında sporun tadını çıkarmak için yapıyorum bunu :) cevaplar için teşekkürler şimdiden..
4-5e cevap veriyim eski lisansli yuzucu olarak.
Normali 3 kulacta bir nefes almaktir, yapamiyorsaniz 2 kulacta bir de olur. Duzgun nefes aliyorsaniz cok tikanma olmamali, yani agiz tamamen acik ve suyun ustunde, sanki tek kolun uzerine yatiyormus gibi.
Bir de yaristaymis gibi hizli yuzmenize gerek yok, ayaklari sakin cirpip sakin sakin de nefes alabilirsiniz. YorulmaZsiniz, surekliliginiz olur boylece.
7- antremandan sonra biz zink diye ilik dusa giriyorduk.
2- 20 dk kadar isiniyorduk biz.
1. hafif ye, mideyi şişirme. her gece yatmadan bir tablet suda eriyen magnezyum tabletini suya at iç.
2. bence 5 dakika ısınma yeter.
3. bu tamamen kondüsyonla alakalı. bir üst sınırı yok. yapabildiğin kadar yap ama kesiliyorsan zorlama.
4 ve 5. bunların bir kuralı yok. kişiden kişiye değişir. kimi iki kulaçta bir alır, kimi üç kulaçta bir bi sağdan bi soldan alır, kimi dört kulaçta bir alır. kimi sağdan, kimi soldan alır, kimi (ben mesela) ilk başta dört kulaçta bir alırken nefessiz kalmaya başlayınca her kulaçta alır. tamamen nefesine bağlı. olimpiyatlarda bile yan yana yüzen sporcuların hepsi farklı farklı nefes alıyordu. nefes nefese kalıyorsan temponu düşür, bir noktadan sonra nefes nefese kalmadan kesintisiz yüzebildiğin tempoyu bulacaksın.
6. havuzda palet kullananları görüyorum ama anlamıyorum. palet dalgıç ekipmanı yav. hızlı yüzmek için iyi de hıza ne gerek var? ayaklar yüzdürünce kollar çalışmaz ki doğru düzgün.
7. valla ben sıcak duş alıp üstüne de buz gibi suyla şoklarım. çivi gibi de çıkarım.
-eve geldiğinizde yemek yemeyin. belki 1-2 dilim sadece ekmek.
-ben 5 dakika esneme yapıp ısınmayı suya bırakıyorum. serbest 500-600 metre yüzünce ısınmış oluyorsun.
-doğru nefeste, soluksuz kalmamalısınız. ya soluk alırken ciğer tam dolmuyor. ya da içeride nefesi erken veriyorsunuz. içerde burundan değil, ağızdan verirseniz daha kontrollu ve 3-4 kulaça yaymış olursunuz nefes vermeyi.
-suya batıp çıkmalar hiç normal değil. yüzmeyi ilerletmek yerine baştan öğrenme ihtiyacınız olabilir mi? su da batmamalısınız. bırakın hareketliyken, hareketsiz bile batmamalısınız.
-palet yüzmeyi ilerletmede hıza alışmanızı sağlar. ve paletsiz yüzerken alıştığınız hızda gitmek isteyeceğinizden tekniğinizi verimli ve hızlı gitmeye göre şekillendirebilirsiniz. paletle neredeyse hiç antrenman yapmadım. buna cevap veremeyeceğim.
-antrenmandan sonra ılık duş alıyorum ben. çıkarken sadece bacaklar tamamen soğuk su.
yüzmede kaslı veya fit vücutlu olmanız pek önemli değil. teknik burada daha ön planda. atletik olmak daha önemli. belki de sizi fit gösteren fakat yüzerken asla kullanamayacaağınız, ihtiyacınız olmayan kaslarınız var?
- bol bol yüzen insanların videolarını izleyin. çok güzel birer ikişer dakikalık videolar var. emin olun birebir bir antrenörden ders almak kadar etkili.
-limonlu suyu tek yudum tek yudum antrenman sırasında içmek bana enerji veriyor.
-yüzmeden 1 saat kadar önce ise kola içiyorum. kafein ve diüretik etkisi fayda sağlıyor.
-her stilde yüzmeyi tekniğiyle çalışın. her stili bilin. yavaş da olsa tekniğini bilin.
-ısınma soğuma 300-600 metre sakin sakin yapabileceğiniz mesafeler.
-ve ve hız değil süreklilik önemli. yarışa girmeyeceksiniz.
lisanslı yüzüyorum bu arada.