1930larda sanat mıydı, şimdi de sanat mı?




 

Sinema yedinci sanat olarak kabul edilir. Sinema eserleri de Fikir ve Sanat eserleri Kanunu uyarınca koruma altındadır.

Düşünülünce de harika senaryolarıyla edebiyata, kadraja alınan görüntülerle fotoğrafa ve fotoğrafa temel olan resime, oyuncuların performanslarıyla tiyatroya göz kırpan çok yönlü bir sanattır.

1930'ları bilemeyeceğim, şimdilerde şu tanımlardan öte sanat filmi/gişe filmi gibi keskin bir ayrım var genelde. Gişe filmi dediğimiz filmlerin sanatla pek alakası yok.

senolll

Sanat olarak kabul ediliyor muydu bilmem ama bana sorarsan kesinlikle sanat. 90 dakikaya koca bir hikayeyi sigdirmak ve izleyiciye bir kurgu izledigini unutturup olayin icine cekmek sanat degil de nedir? Bunu her sinema filminde goremiyoruz tabii ki.
Hatta bana sorarsan senarya yazmak ayri bir sanat, yonetmenlik ayri bir sanat. Keza oyunculuk. Sinema bastan asagiya sanat.

stavro

ilk çıktigi zamanlar sanat bir dalı değildi. sanat dalı olarak kabul edilmesi yanilmiyorsam (bir yerde okumuştum simdi hatirlayamiyorum) 20 ve 30lu yıllar arasinda oluyor.

1adam

evet. editör ve görüntü yönetmenlerinin neler ortaya cikardigini düsünürseniz, gise filmleri de sanattir. icerik bakimindan ya da asil kaygi bakimindan inceleyince degisebilir tabi ama sanattir.

portmanto

sanat tartışmasını en fazla beyin jimnastiği olarak görürüm. felsefik olarak da tabi. otoritesinin olup olamayacağını bile umursamam açıkcası. o yüzden varsa "otoritesi" ve sinemayı sanat olarak görmüyorsa buna en fazla gülerim. sinema sonuna kadar sanattır. çişli performansların, spermli peçetelerin sanat kabul edildiği bir dünyada sinemayı sanattan kabul etmemek en fazla ahmaklıktır. hatta fotoğraf da sanattır. özetle sanat nedir ya da şu sanat mıdır gibi sorulardan ziyade bunun tartışılması seansı ufuk açıcı olabiliyor bence.

matrix

Bazi bilgisayar oyunlarinin bile sanat sıfatı alabildiği bu dönemde tabi ki sanat

nundu
1

mobil görünümden çık