Soru baslikta ama biraz daha acayim. Bazi Kurumlar kurban bayrami icin bagis alirken 2 farkli sekilde aliyor, bunlardan birisi "vekaleten kurban bagisi", digeri sadece "kurban bagisi" seklinde. Bu ikisi arasinda ne fark var..? Dini acidan bakilirsa degisen bi sey var mi..?

Vekaleten kurban bagisi tahminimce direkt bagisci kisinin adina bizzat bayram zamani kurban kesilerek oluyor.

Kurban bagisinda ise sadece para aktarimi oluyor, herhangi bir kurban kesimi yok.
Dogru mudur..?

 

Vekaleten kurban caizdir; sen parayı ve yetkiyi başkasına verirsin, senin yerine kurbanı keser ve ihtiyaç sahiplerine dağıtır. Böylece ibadet yerine getirilmiş olur.

Fakat kurban bağışı, kurban ibadeti olarak kabul edilemez. Çünkü İslam dininde; koyunun veya keçinin kurban masrafını yalnız bir kişi; deve, sığır ya da manda gibi büyükbaş hayvanların masraflarını ise en fazla yedi kişi ödeyebilir. Kurban ibadeti niyetiyle herhangi bir kuruma bağış yapılması durumunda onlarca kişinin verdiği para birleştirilir ve bir hayvan kurban edilir; bu şekilde kurban kabul olmaz. Sadece sevap olur.


Kısacası; paranız varsa kendiniz kurban kesebilir ya da vekaleten kurban kestirebilirsiniz. Paranız üstte bahsettiğim şartları sağlayamıyorsa zaten size kurban vacip değildir; bu ibadeti yapmasanız da olur. Yine de bir şeyler yapmak ve sevaba girmek isterseniz kurban bağışı yapabilirsiniz.

fragile lady
1

mobil görünümden çık