Şimdi elimde iphone 6 var. Malum iphone 7 tanıtıldı ve açıkçası çok heyecanlandırmadı beni. Böyle Note 7 ile İphone 6 da kalmak konusunda kararsız gibiyim.

Şimdi sorum şu
(özellikle Samsung S6-S7-S7 Edge Note 5 Note 7 kullanıcılarına)
(ve hatta hem bu saydığım telefonları kullanıp hemde İphone 6 ve üstü kullanan kullanıcılara)

"Android kasıyor yea" söylentisinden başlayıp böyle güzel güzel kullanıcı deneyimlerinizi benimle paylaşır mısınız ?

(Rica ediyorum sakin sakin ve bilimsel bilimsel)

Basit örnek: Vatandaşın biri diyor ki "android eski android değil özellikle flagship dediğimiz modeller canavar gibi.

Vatandaşın diğeri diyor ki : Kuzenin S7 sini kurcaladım böyle donuk donuk hantal hantaldı.

(Note 7 patlıyorculara peşin not durumu biliyorum. Samsungun sorunu çözdüğünü varsıyorum)
Söz sizde.

 

Note4 bile çok iyi ki dediğin telefonlarda sıkıntı yaşamazsın. S7ye hantal diyen ya art niyetlidir ya da kullandığı cihazda sıkıntı vardır.

intihar etsem de kendime gelsem

açılın ben uzmanım.
şimdi güzel kardeşim. daha önceki sorulan sorularda da bahsetmiştim ama burada yine bahsedeyim sonra fanboylar beni dövmeye kalkmasınlar. ben normal şartlar altında 4-5 senedir android kullanıcısıyım. daha öncesinde bir senelik ipod touch maceramla beraber son iki yıldır iphone kullanan biriyim.

hangi alete yüklenirse yüklensin : android kasar !!!
şimdi gelelim bunun bilimsel nedenine ve altyapısına. öncelikle ios platformu geliştirilirken işlemci tasarımlı bir geliştirme söz konusudur (aslında bu sadece ios için değil windows ya da tizen gibi platform bazlı geliştirilen tüm sistem yazılımlarımda aynı durum söz konusudur). yani sistem hangi alet için geliştirilecekse aletin kullandığı mikroişlemci ile paralel bir geliştirme söz konusudur ve herhangi bir anda herhangi bir işlem yapıldığında ios bunu direkt olarak işlemciye iletir ve kullandığın alet sana tepki verir. android ise google tarafından standart(saf android) bir şekilde yapılandırılır ve hangi telefon üreticisi istiyorsa alıp,istediği bir mikroişlemcinin olduğu aletin içerisine koyar. hal böyle olduğunda da o işlemci için özel olarak geliştirilmeyen andoridin bir şekilde işlemciye komutları iletmesi gerekmektedir. bunun içinde android bir işleyiş zamanı ya da "runtime" denilen şeyi ortaya çıkarmıştır (runtime, andoridin ilk zamanlarında Dalvik adı verilen bir "virtual machine" yani sanal makina idi, ancak Dalvik denilen sistemin hantallığı ve yeni bir kod derleme şekli arayışı yüzünden android 4.4.4 ve sonraki sistemlerde Dalvik yerine runtime denilen yeni sistemi kullanmaya başlandı). bu runtime işlemi, androide(işletim sistemine) bir alt katman ekleyerek andoridin tüm işlemcilerle mutlu mesut iletişim kurabilmesine olanak sağlar. yani bu runtime denilen olayı bir nevi tercüman olarak düşünebiliriz. bu yüzden sen android kullanan bir alette herhangi bir anda herhangi bir işlem yaptığın zaman sistem önce bu yapılan işlemi alır ve runtime a taşır, ardından runtime bu komutu işlemcinin anlayabileceği bir dile dönüştürür ve kullanmış olduğun alet tepki verir. yani demem o ki sen işletim sistemini alıp hem samsung hem lg hem htc vs..vs... gibi çok değişik ve birbirinden bağımsız modellerin içerisine sokmaya kalkarsan ve bunu açık kaynak şeklinde yapmaya kalkarsan maalesef bu sıkışmayı ve takılmayı göze alacaksındır.
ayrıca daha önceki Dalvik sisteminde kodların işlemciye iletilmesi ya da çevrilmesi için JIT(Just-In-Time) yani sen komutu verir vermez işlemciye kodlar çevrilmeye başlanıyordu. Runtime ile artık JIT yerine AOT(Ahead-Of-Time) yani vaktinden önce şeklinde çalıştırılıyor. JIT tamam ama AOT neymiş dersen eğer; AOT derlemesinde kodlar sadece bir defaya mahsus derlenir ve derlenmiş hallerinin birer "Shadow Copy" yani gölge kopyaları ram üzerinde tutulur (buradaki gölge kopyaları tam programın çalıştığı zamanki ram tüketiminin hemen hemen 1/8 ya da 1/10 u kadar ram üzerinde yer tutarlar). Bu nedenle android cihazların neredeyse laptoplar kadar hayvani düzeylerde ram miktarı vardır (3-4 gb ram). Oysa ios böyle bir gereksinim duymadığından dolayı 1 GB rami daha henüz yakın bir zamanda iphone 6 içinde kullanmaya başlamıştır.

kısacası her ne kadar samsung s7 ve note7 nin tasarımı beni benden almış olsa da bundan sonra android kullanmam. buradaki yazıda iki sistemin karşılıklı olarak çalışma sistemlerinden kısaca bahsettim. sadece hız ve takılma sorunlarına değindim. güvenlik ve sistemsel sorunlarına dair yazsam sabaha kadar sürer sanırım ama belki daha sonraki bir zamanda onları da yazabilirim.

edit\\ android için kullanılan dil java zaten kendi başlarına hantal bir dildir. (java andorid için temel dil olmasına rağmen C#,C ve C++ ile geliştirme yapılabilir ancak java haricindeki diller bir yorumlayıcı yardımı ile androide entegre edilir şekilde olduğundan daha arka plandadırlar). yani javanın platformdan bağımsız olmasının sebebi bir JVM(Java Virtual Machine) kullanmasından kaynaklanır ki burada da yine bir ara yorumluyucu sanal makina sayesinde kodlar işlemcinin anlayacağı şekle çevrilir. ama mesela bu özelliği ile java, kritik sistemlerin programlamasında çok fazla tercih edilmez çünkü sistem tepkimesi nispeten yavaştır ya da sistem ara çevirici sürecinde çakılabilir. hal böyle olunca java ile yazılan sistem için bir derleme zamanı gerçekleştirilmesi gerekecek ve androidin anlayacağı dile çevrilecek ve android bu çevirili olan kodları alıp yeniden çevirerek işlemciye yönlendirmesi gerekmektedir.

Not : aaa birde arayüz olayı var tabiki. andoid için özellikle samsungun üretmiş olduğu touchwiz yeterince kasmaya neden olacaktır. ayrıca üstüne kullanılan widget sayısı da sistemi meşgul etmeye yetecektir. oysa ios için geçerli bir kullanıcı arayüzü yoktur ve sadece programlara direkt erişim sağlanmıştır.

entropee

Samsung kullanmadım ama htc kullanıyorum. Flagship de sayılmaz. 1,5 yıl olacak, donanımsal küçük bi sorun dışında hiçbir sıkıntı çıkarmadı. Öncesinde romla kullanmaya çalıştığım Sony telefonum vardı, ondan baya çektim. Ama bundan çok çok memnunum. Donma, kasma vs hiç yaşamadım. Ki aldığımdan beri power saver modda kullanıyorum. Yağ gibi akıyor hala.

olmaz

olay senin ihtiyaçlarınla alakalı aslında. bahsi geçen tüm cihazlar seni memnun edecektir performans olarak. arkadaşın biri zaten teknik bilgiye boğmuş, ben daha yüzeysel ve "kullanıcı deneyimi" bazlı birkaç yorum yapayım.

android cephesinde orta seviye tabir edilen 1000-1500 TL bandındaki cihazlar dahi artık 2-3 sene iş görüyor. üst seviye cihazların en büyük avantajı güncelleme desteği.

bununla birlikte, samsung'un 7 serisiyle geçtiği yeni touchwiz arayüzü son derece akıcı ve verimli. eskiden zaman içinde oluşan hantallık sorunları zaten 6 serisinde dahi yok.

android cephesinde benim en beğendiğim 2 üretici htc ve lg. özellikle amiral gemisi modelleri son derece sorunsuz ve uzun ömürlüdür. misal lg g2 hala son derece akıcı ve düzgün çalışıyor, 4 yıl öncesinin telefonu. hani kasıyordu bu androidler bi süre sonra?

iOS arkadaşın da bahsettiği sebeplerden daha verimli bir mobil işletim sistemi ama zaten Apple bunu bildiği için iPhone modellerini donanım fazlasından mahrum bırakıyor. yani eğer iPhone 4 gb rame sahip olsaydı, 4 gb rame sahip android cihazlardan daha iyi çalışırdı evet. ama 2 gb ram bile büyük nimet iOS cihazlarda. bu konuda Apple anasının gözü.

2 güncelleme sonra iOS cihazlar oldukça yavaşlıyor, android cihazlar ise 2 güncellemeden fazlasını almıyor. yani 2 tarafın üreticileri de cihazlarının ömrü 2 yıldan uzun olsun istemiyorlar. bu da böylebir gerçek.

gelgelelim; kasıyor uçuyor muhabbetlerini bir kenara bırakıp, yazılım ihtiyaçlarına odaklanmanı öneririm.

lordoz
1

mobil görünümden çık