Sabah sabah kafama takıldı. Şimdi ben bugün uzaya çıkıp orada ışık hızında 6 boyunca hareket etsem.(dünya zaman dilimiyle 6 ay)

6 ay sonra dünyaya geri geldiğimde 3000 yılında hala hayatta mı olmuş olacağım?

not: 3000 yılını tamamen salladım.

 

Işık hızında seyahat edemezsin. Fakat sorunun hatrı için yaptın diyelim, yolculuk sırasında hayatta kaldıysan, yolculuğun ne kadar sürdüyse, o kadar yaşlanırsın.

Benim asıl kafama takılan. 1 yıl boyunca ışık hızında hareket edersen, x yıl geleceğe gideceğin fikri nereden çıktı?

nawar

evet sana göre 6 ay geçmişken, dunyada duran birine göre 1000 yıl geçmiş olacak. bunun nesini anlamadın?

tabi 0.9999c ile gidersen.

babilbaligi

@nawar
Işık hızında gidilemeyeceğini biliyorum. Sadece öyle farz edelim dedim. Kafamda mantığı oturtmak adına.

dalessandro

illa isik hizinda gitmen de gerekmiyor, isik hizina daha yakin yani su anki hizindan daha hizli gitmen yeterli. bunun günümüzde yasanan bir örnegi de var. Hepminizin akilli telefonlarinda bulunan GPS veya GLONASS uydu alicilarina dünya cevresinde cok hizli dönen uydulardan radyo sinayli gönderilir. uydularin icinde en dogru saat olan atom saati vardir, sezyum atomunun saat olarak kullanilmasidir aslinda. bu saati radyo sinyali ile gönderip akilli telefonlarimiz hesaplama yaparak konum belirler. Adamlar bu uydular dönerken birsey kesfetmisler, uydularin icindeki her atom saati hep geri kaliyor. saat degisse de ayni saatin kopyasi dünyada daha hizli, uydudaki hep geri kaliyor. yani dünyada zaman daha hizli geciyor uydudaki zamana göre. o nedenle amerika ve rusya dünyadaki üslerden uydudaki saaleri tekrar tekrar kalibre ederler ki dünya ile ayni zamana gelebilsin. yoksa saatler günde 7 microseconds geri kalir ve bu hesaplamada 10 km ye kadar sapmaya neden olabilir. Bu konu benim master tez konumdu ve arastirma yaparken güvenilir kaynaklardan ögrendigim en ilginc sasirtici bilgiydi.

www.astronomy.ohio-state.edu

emrahday

ışık hızında gitmek senin için geçen zamanı değiştirmeyecek 30 yaşındayken 6 ay gittin 6 ay geldin 2017 yılında gene 31 yaşında devam edeceksin. bunun 6 ay 200km hızla ile giden mekikden çok farkı yok.

edit: senin kalbin yılda 500 kez atıyosa gene 500 kez atmış olacak hücrelerin gene aynı şekilde ölmüş yenilenmiş olacak yani değişen hiç bir şey olmayacak.
Zaman kavramı insanların para gibi uydurduğu bir kavramdır. Evrende zaman diye bir olay yoktur.

basond

sana göre 6 ay boyunca seyahat etmişsen döndüğünde de sana göre yine 6 ay geçmiş olacak. sadece ışık hızıyla gittiğin için daha uzak mesafeye gidip dönmüş olacaksın.

fazlasıyla minimize edelim. 10 saat boyunca saatte 100 km sabit kızla araba kullanırsan 1000 km yol yaparsın. yani ankara'dan istanbul'a gider dönersin 10 saatte. 200 km sabit hızla 10 saat araba kullanırsan selanik'e kadar gider dönersin yine 10 saatte.

kibritsuyu

Işık hızına çok yakın bir hızla ile dünyadaki insana göre 6 ay gidersen, senin için çok az bir zaman geçer.

Kendine göre 6 ay ışık hızına çok yakın bir hızla gidersen sen 6 ay yaşlanır, dünya için çok fazla zaman geçer.

once

Zaman senin için değişmeyecek etrafındakiler için değişecek, zamanın göreleliği de buradan ortaya çıkıyor zaten ışık hızına ulaştığında ya da yaklaştığında, zaman senin için yavaşlıyor/durma noktasına geliyor, diğerleri için devam ediyor. Senin atomların için de duruyor zaman, zamanla eşit noktaya geliyorsun. O nedenle yaşlanmıyorsun ölmüyorsun ışık hızında seyrettiğin süre boyunca. Diğerleri için aynen devam ediyor.

angelus

Bu sorunun cıvık Hollywood romantizmiyle süslenmiş cevabı için (bkz: interstellar)

kobuzchu kiz

(bkz: zaman genleşmesi)

kimlanbu

Daha önce cevapladığım bir duyurudan;

Cevap olarak;
www.youtube.com

özet olarak şöyle oluyor, vücudumuzda bulunan hücreler => hücrede bulunan atomlar => atomlarda bulunan quantum parçacıkları ışık hızında hareket eder. dünya üzerinde 'normal' zamanda çok kısa mesafelerde hareket eden bu parçalar, vücut ışık hızına yaklaştıkca cok uzun mesafeler kat etmeleri gerekir.

pratik olarak karaciğerinizi örnek alalım.

dünya üzerinde düşünürsek;
1. saniyede karaciğeriniz X1 noktasında: X1
2. saniyede karaciğeriniz X2 noktasında: X1..X2
olur,

Uzaya çıkıp ışık hızına yaklaştığınızda
1. saniyede karaciğeriniz Y1 noktasında: Y1
2. saniyede karaciğeriniz Y2 noktasında: Y1.....................Y2
olur,

vücudumuzda olan quantum parçacıkları sabit olarak ışık hızında hareket ettikleri için hız = yol / zaman denkleminde yol Y1 ve Y2 arasında olduğu gibi artar ve o yolu kat etmeleri gereken zaman da artar. yani vücudumuzda olan herşey daha uzun zamanda gerçekleşir. sonuç olarak yaşlanmanız dünya'da referans alınmış birine göre yavaşlar.

archmage mahmut
1

mobil görünümden çık