Genel olarak bu anlamda ne yapmak lazım?
Ailesinden öyle görüyordur. Evdeki ortam öyledir.
erken baslamis yegeniniz. bagirmalar, vurmalar kendilerini ifade edememelerin sonucu. buyuyunce gecer. tepki vermemek lazim. ses tonuna dikkat etmek lazim. sakin sakin anlatmak lazim.
Öyle değil mahone.
Mobilim, şunu da ekleyeyim; evet bu normal de olabilir bilmiyorum, normal mi? Ya da bir sendrom falan mı?
ailede görüyordur.
yeğeniniz olsa da ailede içeride olanı bilemezsiniz.
konuşamadığı için kendisini bu şekilde ifade etmeye çalışıyor. Engellenmişlik yaşıyor. O davranışın sönmesini istiyorsan pekiştirmeyeceksin; ne demek bu: bunu yaptığında ilgi alaka göstererek (yapmaması yönünde de olabilir) gelecekte tekrarlasam yeniden ilgi alırım algısını yaratmayacaksın.
ikincisi dikkati farklı yöne çevirmek. dikkat uzamı zaten oldukça sınırlı. sinirlendiren olgudan oyuna vb yönlendirilebilir.
1 yaş çocuğun temel ihtiyaçları belirlidir. 1. uyku (en önemli)2. beslenme(su ihtiyacı sıcak gözetilecek sık sık ikram edilecek) 3.sevgi/oyun bunlar karşılanmıyorsa hoşnutsuzluk artacaktır.
tüm bunlar kâr etmiyorsa gelişimsel bir bozukluk olabilir. Varsa çocuk psikiyatri yoksa işinin ehli bir çocuk hastalıkları uzmanı görmeli.
benim yeğen de yapıyordu. istediği bir şeyi yapmazsak kendini yere atmalar, kendine tokat atmalar falan. evde kimseden de görmedi böyle bir şey.
bir pedagog yardımı almanız yerinde olur. böyle hassas durumlarda çocuk psikolojisi hakkında eğitimsiz birinin çocuğa herhangi bir yaklaşımı farklı travmatik sonuçlara yol açabilir.
@margi kleinjan'ın dediklerini demeye geldim.
böyle davranışlar gayet normal. vücudunu, sesini, elini kolunu tanımaya çalışan bebek başlangıçta bunları tanımaya başlarken böyle şeyler yapar. ama etrafındakiler bunlara abartılı tepkiler verirse (bakışlar, duruşlar, vb.) bunları alışkanlık haline getirir ve sürdürür.
öyle tıbbi yardımlık bir durum yok gibi, sakin olmanızda fayda var.
ama alışkanlıkla ilgili bir durum olduğu için sizin çözmeniz zor; sürekli yanında kim varsa, onların tepkilerini değiştirmeleri lazım.
bir de etrafından görüyor olabilir; bu durumda taklit etmesi muhtemel.
bebeği kendini ifade etmek için sesler çıkarmaya, el-kol hareketleri yapmaya; kendini böyle ifade etmeye yönlendirmelisiniz. vurmaya başladığı anda görmezden gelebilir ya da doğrudan dikkatini dağıtabilirsiniz (aaa oyuncak mı o?).
1 yaşında bir bebek herşeyi anlar. gergin insanları, siniri, bağırmayı, kızmayı, öfkeyi, ... bu yüzden bebeğin bulunduğu ortamı ve ortamdaki insanları rahat ve mutlu tutmak önemli olabilir.
hiç alakası olmayabilir ama geçen gün 1 yaşında çocuğu olan bir arkadaşımla sohbet ederken işitince çok ilginç gelmişti, "high need baby" diye bir kavram varmış. bir araştırın belki işinize yarar.