izin almak yerine dokora gidip rapr almak daha verimli bir harket olur mu
izin formunu bizde yıllık izinden düşüyolar haksız hukuksuzca, ama raporu düşemiyorlar. rapor al yani.
evet. rapor al
ücretli ve ücretsiz izin diye iki ayrı izin türü vardır. ücretli olup olmayacağına işveren karar verir; doğum, evlilik ve ölüm izni gibi yasal olanları hariç. eğer işveren ücretli -yani paranın kesilmediği- izin vermek istemezse ücret kesileceği için yıllık izinden düşme uygulaması yapılabilir ama bunun için işçinin rızası gereklidir. "sen bugün işe gelmedin yıllık izninden düştüm" diye bir şey olamaz, işçinin çıktığı her yıllık izin kendi imzasını içeren bir form olmalıdır ya da işten ayrılışta kullandığı bütün yıllık izinleri beyan ettiğini gösteren çizelgeye imza atmalıdır.
bu durumda işveren ücretsiz izin vermelidir, gelmediği günler işçinin maaşından kesilir. işçi maaşının kesilmesini katiyyen istemiyorsa yıllık izin istediğini işverene bildirir, işveren de razı olursa yıllık izinden düşer.
eğer maaşının kesilmesini katiyyen istemiyorsan ya izinden önce işverene geçerli mazeretini sunacaksın ve ücretli izin verecek ya da sen yıllık iznini kullanmak istediğini belirteceksin. iş yerleri sağlık raporlarının ücretini ödemek zorunda değildir(işverene bağlı, ödeyen de var), sgk da ilk 2 günü ödemediği için rapor da sorununu çözmeyebilir.
Normalde rapor nasıl alınıyor,okuldaki gibi basit veriyorlar mı hasta olmasak bile?
Kİşi çalışmak sitemiyorsa ayda bir kaç kez gelmek istemiyorsa legal olan tüm yolları kullanır, bunda sorum görmüyorum. Sürekli hastalık bahanesi de uy durmak istemityorum.
Maaştan düşmesi sorun değil de yıllık izimnden düşmesi sıkıntı.
kanunen mazeret izni tamamen patronun iyi niyetine bırakılmıştır. doğum ve ölüm gibi süreleri belli izinler dışındaki izinler (örn: cırcır oldum, önemli bir işim var vs.) ücretten kesilebilir ancak kesin kıstası yoktur. yani kanunlar inisiyatifi işverene bırakmış bir nevi istersen kesmeyebilirsin demişler. burada işverenin prensibi devreye giriyor. işveren hakkaniyetten yanaysa, mazeret geçerliyse kesmemeli. genelde işverenler 1-2 güne kadar kesmeye biliyorlar. örn. benim çalıştığım yerde bir ayda ikibuçuk gün ücretli mazeret izni hakkın var.