Açıkçası tam adını bilmiyorum, ama anlamışsınızdır siz neyden bahsettiğimi. Bu müzelerde kiralanan audiolar işte.

Bugün istanbul arkeoloji müzesine gittim. (Bunca zaman duymamış, gitmemiş olmam benim ayıbım evet.) Müzede çok etkileyici eserler var, ama kenardaki kartlar yeterli olmuyor. Haftaya tekrar gidip göremediğim yerleri gezmeyi düşünüyorum. Bu sefer her şeyi tam anlamak istiyorum ama. O audioları kiralayan, kullanan oldu mu hiç? Ben sanırım hiç kullanmadım onlardan. Nasıl kullanıldığını, içerde kimin konuştuğunu, neyi anlattığını bile bilmiyorum. Tavsiye ediyor musunuz? Güzel anlatıyo mu içerdeki abla/abi?


 

Phoebe var duyuruda. O islerden anliyor. Ona sorarsan dogru yanit alirsin.

thewizardofearthsea

almanya'da denk geldiklerim otomatikti, sen yurumeye devam ediyorsun, o sana geldigin yerdeki sey ne ise seni durduruyor ve anlatiyordu, sonra tekrar yurumeye devam et diyordu.

dun topkapi'da gordum, orada manuel'di. eserlerin uzerinde numara yaziyor, sen onu elindeki cihaza giriyorsun ve o da anlatiyor.

almanyadakiler guzeldi, iyi bilgi veriyorlardi, tr'de denemedim hic.

alternatif olarak akilli telefonuna uygulamasini indirebilirsin, store'a bi goz at, istedigin muzeler vardir belki

jedilance

Ben sagra di familia da kullandim cok faydali oldu

thewizardofearthsea

Benim en sevdigim Alcatraz hapisanesininkiydi. Boyle giriste takiyorsun sana hem suanda surdasiniz, saginizda bu var, o kapidan girin diyerek yon veriyor, hem de gercek suclularin konusmalari falan vardi. Interaktif belgesel gibiydi. Cok cok guzeldi. Bence her durumda ablalar abiler guze seyler anlatiyor. Ben tavsiye ediyorum.

shadowcat

2012 yılında body world'deki bir felaketti. otobüslerdeki durak isimlerini seslendiren dijital teyze okumuş galiba. sıkıcılıktan ölen bir anlatım idi. o saçma telaffuzlar yüzünden anlattığı şeye konsantre olamadım.

kibritsuyu

@cosmicstring iyi hazırlanmıştı dedikleriniz türkiyedeki müzelerde miydi acaba?

türkiyedeki müzelerde durum nedir onu merak ediyorum. hepsi @kibritsuyunun dediği gibiyse üzülürüm. :(

okuyamıyom ben ya

türkiye'e bu işi yapan 3 firma var. ana faaliyet alanı bu olan sadece benim çalıştığım almaya merkezli şirket var. bizim alman kanallarına da içerik sağlayan kendi profesyonel stüdyolarımız var. metin yzarlarımız özel, çevirmenlerimiz aynı şekilde özel olarak seçiliyor. prodüksiyonlarımızda sadece native speaker kullanıyoruz, onlar almancı bir gençle kayıt alıyor. berlin eyalet müzeleri başta olamk üzere dünya'nın pek çok ülkesinde bizim cihazlarımız ve içeriklerimiz var ama işte türkiye'ye gelince işler öyle olmuyor maalesef. ne kadar bağlantın varsa o kadar ihale alıyorsun, o yüzden kalite olarak ciddi fark var müzelerde ki sistemler arasında. yani hepsi süperdir, gerçekten bilgilendiricidir ve sıkılmadan dinleyebilirsiniz diyemem maalesef. şapel'e defalarca sapel demiş bir metin dinledim istanbul'da, üstelik belediye uluslararası bir proje kapsamında yapmıştı o prodüksiyonu.

biz bir müze metnini yazmayı 6-8 aya yayarken, başka firma 1 hafta içinde google'dan copy paste yapıp yazıyor. haftalarca okuma yapıyor bizim metin yazarımız, ham metinleri inceliyor, bilgiler ezber gibi olmasın diye senaryolaştırıyoruz, defalarca kontrole gidip geliyor müze yönetimine vesaire vesaire.

bakanlığa bağlı müzelerde ihale ile gişelerin işletmeciliğini veriyorlar genelde veya müze kalkınma ajansı projesi kapsamında falan kuruyor sistemi. ya da özel müzelerde olduğu gibi, direkt sistemi kuruyoruz, gerisine karışmıyoruz. bu sebeple bazen ücretli, bazen ücretsiz olabiliyor bu hizmet duruma göre. bakanlığa balı müzelerde ücreti direkt bakanlık belirliyor, işletmecilik yapan firmalar değil.

arkadaşların bahsettikleri çalışma mantıkları da tamamen cihazın özellikleri ve müze yetkililerinin vizyonu ölçüsünde ikna edebildiğimiz hizmetleri kapsıyor :)). auto start özelliği olabilir, numarayı tuşlayabilirsiniz, her iki özellik birden olabilir v.b. biz dışarıya ses veren auto start özelliği pek benimsemiyoruz, ziyaretçinin istediği yerde durdurabilip, eseri inceleyip tekrar dinlemeye başlamasını çok önemsiyoruz.

yeni seri cihazlarımızla örneğin özel bir eserin/vitrinin önüne geldiniz, vitrinin ışığın bile değiştirebiliyorsunuz dinlerken. amma velakin biz auto-start olayını bile zor izah ediyoruz burda. almanya ofisimiz uçuk kaçık projeler yapabilirken, ben burda multi touch deskle sekronize çalışabilen cihazlarımızı anlattığım müze yetkilisinden, müzede ki bir büstün anahtarlığınıda yapabilir misiniz sorusu alıyorum :)).

tam adı audioguide, türkçesi elektronik rehber (bakanlık ihaleyi bu isimle çıkıyor). isterseniz özel mesajla bizim sistem kurduğumuz müzeleri yazabilirim size.

size genel mantığı ve kalite farkının sebeplerini anlatmaya çalıştım. çünkü maalesef kötü içerik ve prodüksiyon ziyaretçiyi soğutuyor bu sistemlerden. oysa bilgi alarak gezebilmek öncelikli amaç bu hizmette.

Phoebe
1

mobil görünümden çık