Tüm takılar geline takılıyor gibi ama ertesi gün boşanılsa ne olur?




 

haksız bir neden varsa ortada damat tarafınınkiler iade ediliyor diye duymuştum bir yerlerden.

ruhen hastayim ben

hukuk toplumun ortak paydası olmuş "ananevi ve dini" şeyleri de kapsıyor, geleneksel olarak o takılar geline takıldığı için, şer'i olarak da mehir yerine sayıldığı için, evet geline veriliyor. Tabi gelin takıları alıp kaçmak gibi bir niyet ortaya koyuyorsa vs. öyle kötü niyetli şeyleri değil olağan durumu söylüyorum.

niye ama

takılar kişisel eşya sayıldığı için geline ait olur ama bu takılan çeyrek altınları falan kapsamıyor diye biliyorum. bilezik kolye vs şeyler. ayrıca kişisel eşyaların dönüştürülmesiyle alınan şeyler de kişisel eşya olarak sayılır. ama bunun istisnası kişisel eşyaların ev ihtiyaçları için dönüştürülmesi. bunun da istisnası var eşin zorlaması. yani eşin zorlamasıyla kişisel eşyayı satıp atıyorum kanepe alındıysa o kanepe bile kişisel eşya sayılabiliyor.

manuelka

daha öğrenecek şeyin var demek ki hukuk öğrencisi :P

evet altınlar geline ait. ama kanunen hep böyledir diye değil, mal mülk kavgası dışında boşanma durumlarında, yani boşanma davasının konusu mal paylaşımı değilse, altınlar gelinde kalır.

mesela şiddetli geçimsizlik var, evlilikten önce adamın evi varmış, evlendikten sonra da araba almışlar, düğünde de bir sürü çeyrek takılmış. şiddetli geçimsizlikten dolayı boşanıyorlarsa, mahkeme evi adama verir, arabayı paylaşırlar, altınları da geline verir, herkesi evine gönderir.

o araba altınlarla alındıysa, kadın hak iddia edebilir. hakim, ailenin sosyo ekonomik durumuna bakar, normal bir düğünde ortalama 15.000 liralık altın takılmıştır diyebilir, araba da öyle ucuz bişeyse arabanın tamamını kadına verebilir.

ama eş dost düğünü yapılıp da sonrasında 150,000 liralık mersedes alındıysa, o mersedesin tamamını altınlarla almış olamazlar diyip arabayı paylaştırabilir.

eğer gelin tarafı "hayır düğünde 150,000'lik altın takılmıştı" diye ısrar ederse, hakim düğün videosu gibi şeylere bakarak "hakkaten takılmış olabilir lan" veya "siktir lan" kararı da verebilir.

altınlar satıldı ama araba alınmadı, balayına gidildi ise, o zaman o altınlar ortak olarak harcanmıştır, yok sayılır. gelin, damattan altınların parasını isteyemez.

Yani, mal mülk üzerine dönen bir kavga varsa, altınların nerede olduğu, kadının hakkı olup olmadığı hakimin kararına kalmış. Eğer mal mülk kavgası yoksa, altınlar kadında kalır. Tabi evlilik 10 yıllık bir evlilikse, o altınlar ortak mal kabul edilebilir.

Ama düğünden bir gün sonra boşanma durumunda, hakim bunun "mal kavgası" veya "maddi kazan için yapılmış evlilik" olduğunu fark eder, o zaman altınları geri verdirir. hatta o sırada kimin hak iddia ettiğine bağlı olarak düğün videosunu bile isteyebilir.

Özetle, her zaman kadın alır diye bişey yok. Hakim aksine karar verebilir.

not: eşim boşanma avukatlığı yaptı, ondan duyduğum anlatımlardan derlenmiştir.

yatırım tavsiyesi değildir. kadınlar, evlenip altın toplayıp boşanma planları yapmayın bana güvenip :P

harzem

Arkadasim aldiydi tum altinlari, mahkeme kadinin ziyneti olarak bakiyor. Bu arada altinlar paraya cevrilmisti ve bankadaydi, yine de alabildi.
Altinlarin miktariyla ilgili tartisma varsa dugun videosunun bilirkisiye gittigini de gordum ki asiri sacmaydi ve o dava yillar surdu

red g
1

mobil görünümden çık