Bize ne katar, bizde neyi geliştirir, neyi değiştirir? Bu ve bunun gibi sorular.

Bu gerçek bir sorudur ve sadece bir sorudur.

edit: rastinon gibi peşin hükümler verilmesin diye ' sadece bir sorudur' diye de eklemiştim halbuki. kitap okuyorum, cok da seviyorum. siz ne düşünüyorsunuz diye merak etmiştim.

 

kitap okuyarak gitmediginiz yerleri gözünüzde canlandirir; yepyeni insanlarla tanisir (kitap karakterleri) ve tecrübe etme imkaniniz olmayan iyi/kötü bircok yasantiyi en yakindan gözlemleme firsati bulursunuz.

nasil ki yeni yasanmisliklar, tanistigimiz insanlar vs ufkumuzu genisletip bizi büyütüyorsa, kitap okuyarak buna katkida bulabilirsiniz.

kimse

ne katar?
kültür katar, bilgi katar, yeni sözcükler, alternatif dünyalar katar. bu örnekler çoğaltılabilir.

neyi geliştirir?
hayalgücümüzü, empati seviyemizi, kattığı şeylerle topyekün bizi.

neyi değiştirir?
bakış açınızı, perspektifinizi. ilintili olarak her şeyi.

evde liyakat kalmamis

romanlar insan tanımanı, kişilerin iç dünyasını görmeni hatta empati yeteneğini dahi artırır.
Bilgi içerikli kitaplar adı üstünde farkındalık verir, ufuk katlar.
Okuman, düşünme biçimini o da kişiliğini, hormonlarını, bedenini bile değiştirir.

anily

benzer şartlar altında kendini başka birinin yerine koyma güdüsünü besler.

kelimelere, kavramlara ve olaylara başka bir perspektiften bakmanı sağlayarak peşin hükümlü olmamayı öğretir;düşünmeye sevkeder.

okumayan, araştırmayan ve düşünmeyi reddeden bir muhitte yaşıyorsanız, depresyona sürükler ve yalnızlaştırır. aksi durumdaysa, sosyalleşme imkanı yakalatır ve mutluluğun kapılarını açar.

insan ruhunu anlama sanatıdır kısacası. (romanlar için konuştum)

lafıolmaz

türkçe kullanımına önemli katkısı var. daha güzel bir dil kullanmayı öğreniyorsun, özellikle yazı diline faydası büyük.

hayal gücünü olumlu etkiler.

günlük yaşamında tesadüf ettiğin tüm duygulara, insanlara, hikayelere kitaplarda yer vardır. onları okumak tanıdık bir tat bırakır. bazen anlayamadığın insanları, anlayamadığın hisleri okuduğun kitaptan anlarsın (mesela 'tespih taneleri' kitabını okuyunca kendimi 1940'larda bir ermeni çocuğu olarak görebildim)

metro, otobüs yolculuklarında zamanın su gibi akmasına neden olur. (dün ayazağa-kartal yolculuğumda 1 buçuk saat nasıl geçti fark etmedim)

nathanieltroy

Dil ve hafıza gelişimi gibi bilişsel becerileri olumlu etkiler. Çocuklarda okumanın ilerideki yıllardaki matematik becerilerini etkilediğine dair bulgular var. Şu an makale linki atamıyorum malesef.

fotrsapka

Benim beynimde çok hoş bi tat bırakıyor, en çok bunu seviyorum.

bigbadabum

Ben noktalı virgül kullanımının mantığını kitap okuyarak çözmüştüm, bana böyle bir faydası olmuştu misal.

angelus

keyifli zaman geçirtir.
zekayı perçinler. aklın, bileme taşı kitaplardır.
bir de kendini daha iyi ifade etmeni sağlar.

pangea

benim hayatımı monotunluktan kurtarıyor. en sıkıldığım ortamda çıkarıyorum sevdiğim kitabı okumaya başlıyorum. heyecanlandırıyor, meraklandırıyor, eğlenceli lüks bir hayat yaşıyormuşum hissi verdiriyor bana. ayrıca değişik hayatları tanımış oluyorum. değişik, mekanda, zamanda, hallerde insan ilişkilerinin nasıl yürüdüğüne dair bilgiler elde ediyorum.

for day to break

benim sosyal medyada, tanımadığım insanlarla muhabbet kurarken oldukça işime yarayan bir şey. milet belki dalga geçecektir, ama tanımadığım biriyle konuşurken facebook üzerinden -kadınlar özellikle- imlayı ve dili oldukça düzgün kullandığıma atıfta bulunurdu/bulunuyor. böylesi bir durum basit gelse de, fark yarattığın bir şey. bu da kitap okumakla oldu. bu en basiti tabi.

diğer yandan bir yerde bir yazarın, bir düşünürün muhabbeti açıldığında duruma fransız kalmıyorsun. bu da harcıalem bir insan olmadığını gösteriyor o.

hepsinin toplamında iyi bir şey bu.

mermize

eksisozluk.com

babamasoliimbananickaldirsin
1

mobil görünümden çık