bu kitapta soyle ozetlenmis bir yorum mevcut;

fransa'yi isgal etmek kolaydir, cunku liderlerinin hatasini goren degisim isteyen insanlar vardir, fakat fransa'yi elde tutmak zordur, cunku ayni kisiler sizin de lider olarak hatalarinizi gorup, yarin obur gun bu durum sizin aleyhinize de olabilir.
turkleri ise elde etmek zordur, cunku liderlerine/padisahlarina baglidirlar, kolay kolay ayiramazsiniz, fakat bir kere ele gecirilirse elde tutmak kolaydir cunku size de ayni bagliligi gostereceklerdir.

mahfi egilmez light gunluk kitabinda bunu parti liderlerinin turkiye'de bir turlu degismemesine dair onemli bir yorum olarak aktarmis. siz bu konuda ne dusunuyorsunuz?

ben acikcasi sadece toplumsal davranis degil, bireysel davranis olarak bile benzer bir tavra sahip oldugumuzu dusunuyorum.
turkiye'deki liderler secimi de kaybetse, ulkeyi icsavasin esigini de getirse degistirilmiyorlar. mahfi egilmez bu yaziyi 99da yazmis bu arada.

 

machiavelli'nin iki halkın sosyolojisne dair tespitleri doğru olabilir ancak, türkiye'deki liderlerin seçim de kaybetse, ülkeyi iç savaşın eşiğine de getirse de, parti liderliğinden indirilmeme sebebi halkla değil, parti içi demokrasi diye bir şey olmamasından kaynaklı.

genel başkanının izni olmadan mecliste çıkıp konuşma yapamıyor milletvekilleri, hadi onu da geç, genel başkanı delegeler seçiyor, başkana muhalif il, ilçe teşkilatları çat diye kapatılıyor veya yönetimi yenileniyor.

kolay değil bir partinin genel başkanının kendi istemediği sürece o koltuktan gitmesi.

wilhelmwasmuss

ben katılıyorum.

ruhen hastayim ben
1

mobil görünümden çık