gıdaların içeriğine bakmam gerektiğinde ilk aklıma gelen yerlerden olan nutritiondata mercimeği anladığım kadarıyla tam protein olarak gösteriyor(nutritiondata.self.com) yani esansiyel 9 aminoasidi de içeriyor. Ama daha önce farklı okuduğum kaynaklarda bitkisel gıdalarda birkaç istisna hariç -kinoa gibi- baklagilleri de ben eksik protein olarak biliyordum. Hızlıca googleladığımda (www.livestrong.com) gibi sayfalarda tam protein olmakla beraber bir esansiyel aminoasit olan "methionine" seviyesinin düşük olması sebebiyle mercimeğe bel bağlanmaması türünde şeyler çıkıyor. Ama sonuç olarak, anladığım kadarıyla tüm esansiyel aminoasitleri içerdiği için tam protein diyebilir miyiz? asıl sorum bu.

EK: benim daha önce bildiğim, herhangi bir düşük yüzde de olsa esansiyel herhangi bir aminoasidi içeren gıdalar tam protein idi. Eğer böyle değil ise, diğer bir ifadeyle, tüm esansiyel aminoasitleri içeren gıdalar da eksik protein olabiliyorsa, bunun genel-geçer bir ölçütü (oran,yüzde vs.) var mıdır?


 

metiyonin yoksa yanına metiyonin içeren başka bir baklagil eklemen gerekir. mesela sallıyorum şimdi barbunyada vardırd metiyonin gidersin karışık salata yaparsın bu ikisinden.

alperz

Bitkisel kaynaklar tam protein olmaz o ayrı bir konu da, velev ki oldu diyelim, aldığın proteinin %40'ı ancak sindirilip kullanılabiliyor bitkisel kaynaklarda. Yani şöyle düşün: 100 gram mercimekte 20 gram protein varsa, sen bu 20 gram proteinin sadece %40'ını kullanabiliyorsun. Bitkisel proteinlerin tırt olmasının bir nedeni de bu; hem eksik aminoasitliler hem de sadece yarısı kullanılıyor.

angelus

iyi hoş diyorsun da Angelus, ben soruma tam olarak cevap alamadım, nutritiondata bilgisi ile çelişiyorsun bu durumda. Bitkisel proteinleri vücudun eksik kullanmasına bağlı olarak (sanırım metabolik yararlanım gibi birşey bu, ette falan %90 üzeri diye hatırlıyorum) bazı esansiyel aminoasitleri hiç kullanamadığı yönünde sağlam veri-bilgi-çalışma vs. varsa paylaşırsanız sevinirim.

candanag

mercimek - bulgur birlikte yendiğinde tam protein oluşturur cümlesini pek çok yerde okudum ama bilimsel açıdan bi bilgim yok.

turk kizi
1

mobil görünümden çık