Bunu sözlükte de özel mesaj yoluyla çözmeye çalıştım ama bu kararsızlık beni öldürüyor sözlük. Ben Türk Dili ve Edebiyatı okumak isteyen, daha sonrasında da akademik yolda devam etme amacında genç bir hedeyim. Ve evet, arapça/farsça ve insanlara korkunç gelen bilimum şeylerin anlatıldığını biliyorum, tuhafsayabilirsiniz ama ben bunu gerçekten seviyor ve istiyorum. İstediğim şey akademisyen olmak ve Boğaziçi Üniversitesi istiyordum, puanım 450-55 arası gelecek ve muhtemelen kılpayı kaçıracağım. Dolayısı ile İstanbul'daki -evet İstanbul'da okuyacağım- diğer seçeneklerime baktığım zaman geriye Marmara,YTÜ,İÜ ve MSGSÜ kalıyor. Şimdi 4 üniversiteye de 1.olarak gireceğim büyük ihtimal, lakin hangisi bir türlü karar veremiyorum, inanılmaz bir kararsızlık yaşıyorum. Hangisinde Lisans yapacağıma karar versem her şey daha kolay olacak gibi çünkü Yüksek Lisans ve Doktorayı da o bünyede yapabileceğime inanıyorum. Akademisyenliğe de İstanbul'da devam edebileceğim altyapıyı, eğitim kalitesini ve referansı bana hangi üniversite sağlar?

Lütfen yardım edin...


 

Lisans okuduğun üniversitede yüksek lisans yapmak zorunda değilsin. Hatta aynı ülkede dahi yapmak zorunda değilsin. Sakin ol, puanına göre en iyi okulu seçmeye çalış. Mümkünse git gör karar ver.

babilbaligi

iü edebiyat fakültesi inanılmaz saçma bir yer. hiç bulaşma.

freya

Ailenin maddi gücü yoksa sakın bulaşma. Ekmek yok. Detaylıca anlatırım bir ara. Ben de tarihte doktora yapıyorum mesela.

Ayrıca, "tuhafsamak" kelimesini lutfen kullanma.
:)
Sevgiler.

evrenos gazi

İşsiz kalmak istemiyorsan simdiden kariyer planını çiz. Edebiyat mezunlarının hepi topu yüzde birlik bir kısmı kendi alanına dair bir işte çalışıyordur.

Sadece Arapça Farsça görmeyeceksin. Köktürkçe, Uygurca, Kıpçakça, Harezmce, Çağatayca, Eski Anadolu Türkçesi be Osmanlıca derslerini de göreceksin.

Ben MSGSU mezunuyum. Diğer Istanbul'daki okulları çok iyi bilmediğim için bir kıyaslama yapamıyorum.

Konu hakkında daha çok yazardım ama alan sınavına çalışmam gerek...

tamamen hayal urunudur

Kuzenim için araştırmıştık, YTÜ edebiyat çok kötüydü. Ben yine de bunların arasından İstanbul Üniversitesi'ni tercih ederdim. Türk Dili ve Edebiyatı'nın donanımlı olduğunu biliyorum (İÜ mezunuyum.). Ayrıca söylenenler doğru, lisansını okuduğun yerde yüksek yapman gerekmediği gibi bence yapma zaten. Farklı ekolleri görmek önemli. Zaten okul bitene kadar bir sürü fikir değişimine uğruyor insan. Şimdiden bunları düşünmen önemli tabii.

Edit: Hakikaten düşündüm de gang çok haklı. İÜ'de ne kadar islamcı faşist varsa edebiyat ya da tarihten çıkar. Hocaları da öyledir. Sadece bu yüzden bile elenebilir, çok dert etmem diyorsan düşünülebilir.

evrim halkasi

Eski dil ve edebiyata yönelik ilginiz aşırı derecedeyse Marmara'daki hocalar & müfredat epey uygun. (Hocaların çoğu her anlamda muhafazakar yalnız, pek tavsiye etmem) Diğer türlü benim tavsiyem MSGSÜ. Sürekli etkinliklerin, sempozyumların olduğu bir yer. Daha da güzeli müfredat Marmara'daki denli eski dil ve edebiyata takık değil.

Tuhafsamak kelimesinde fonetik olarak bir yanlış yok ek olarak. Sana hangi kelimeleri kullanıp/ kullanmayacağını hiçbir gerekçe sunmadan ifade edenlere de pek kulak asma. :)

veronica supertramp

kendine başka bir dil ekleyebilirsen avrupada (uk ve kuzey ülkeleri hariç) az maliyetli bir şekilde master yapıp üniversitelerin türkolog, türkiye veya ortadoğu araştırmaları vs. bölümlerinde falan çalışabilirsin. göçmenlerin olduğu ülkelerde bu tarz bölümlere sıkça rast geliyorum.

iü edebiyat fakültesi aslında bu ülkede edebiyat diyince akla gelen ilk yer. ama son dönemde islamcılık üzerine kurulu akademik yapısı, hükümet yalakası, hatta 'hükümet adamı' görevlileri, akademisyenleri falan kaynayan bir yer. bozulmuş yani kesinlikle. msgü iyidir, farklı bölümlerle çift anadal yapabilirsin oranın felsefe, sosyoloji bölümleri iyi. ayrıca çevresi de sosyal anlamda gelişmiş bir yerdir. iü gibi çomarland değil, bomontiada falan. sadece akademisine bakma bunlar da önemli olan şeyler. sosyal çevre ilgi alanlarını, yöneleceğin şeyleri, ufkunu, vizyonunu belirler. marmara hakkında çok fikrim yok ama güzel sanatlar fakültesinde (yanlış olmasın iletişim değil), sinema okuyan arkadaşım oraların bitmiş olduğunu söylüyordu. ytü belli başlı bölümleriyle ortaya çıkan bir üniversite ve edebiyat bunlardan biri değil diye biliyorum.

benim oyum msgü'den yana. umarım boğaziçini kaçırmazsın.
keşke genel olarak dil ve edebiyata merakın olsaydı, ingilizce falan okumak isteseydin sana bilgi karşılaştırmalı edebiyatı önerecektim. mithiş bir bölüm de.

gang leader of wasseypur

Tam da düşündüğüm gibi, İÜ'deki İslamcı duruş ürkütüyordu ve bu yüzden uzaktım. MSGSÜ'ye ben de daha yakınım diğerlerine oranla. Yalnız üniversitelerin akademik kadrolarında hiç MSGSÜ mezunu yok, hep İÜ,Marmara,Boun bu beni düşündürüyordu. Eğer dediğiniz gibiyse, saydıklarım arasında puanı/sıralaması en düşük olmasına karşın MSGSÜ yazacak gibiyim. Akademisyen olma yolunda MSGSÜ benden bir şey eksiltmez diyorsanız gerçekten MSGSÜ yazmaya ikna oldum. Öte yandan tuhafsamak konusuna gelince, buraya yazarken çekinmedim, günlük hayatımda çekinmiyorum ve bundan sonra da çekinmeyeceğim. :)

yazmamdahasksiiri
1

mobil görünümden çık