şimdi bu sanal gerçeklik gözlüklerini düşünün.
bu arkadaşlar gelişiyor ve sanal gerçeklik artık sizi komple başka dünyaya değil de, kendi dünyamızda hayali şeyleri gösterebilmeye başlıyor.
yani gözlüğü takıyorsun, kendi sokağında dolaşırken yolda pokemonları falan görüyorsun. dünya içinde başka dünya gibi, ve telefonun aksine bu gözlükleri sürekli olarak gözünüzde bulundurabilirsiniz. (ufak bir pil problemi var tabi....)
ardındna iphone arkadaşın şu meşgur siri'si de gelişiyor. artık komutları çok iyi bir şekilde uygulayabilen, tonlamarı vs. kavrayabilen baya mini yapay zekamız da oluyor.
ve sonra;
kendi dünyamızda, gözlük takabilenlerin gördüğü "sanal canlılar" varmış gibi yaşıyoruz artık?
bu canlılar b izim komutlarımızı algılayabiliyorlar.
avladığın pokemonlarla stadyumlara gidip tıpkı çizgi filmdeki gib savaş apabiliyorsun. dinazor yanından geçiyor, elektrik dibine düşüyor vs. çünkü gözünde sanal gerçeklik gözlüğü var? ve tribündeki herkes de hem tv üzeirnden, hem kendi gözlükleriyle bu olayı görüntüleyebiliyorlar.
bu. yani nasıl anlatayım inanılmaz bir şey değil mi?
bunlar uzak gelecek falan da değil, 5 sene sonra kendi dünyamız içinde yeni bir dünya yaratabiliriz. adına pokemon koyun veya başka bir şey koyun. gözlük takan insanlar gerçekte varolmayan bir profesoru görüyor ve konuşuyor olabilir. pokemona komut verioyr olabilir. inanılmaz değil mi?
@want2die,
abi bahsetmeye çalıştığım şey farklı. pokemon yalnızca, bu sanal gerçekliğin ilk bu derece hayatın içine uygulanabilmiş versionu olduğu için bunu söyledim.
ama düşünün; pokemon evrenini kendi dünyamıza entegre ederiz bu yöntemle. yani google glass gibi bir gözlükle zaten kendi dünyanı görüyorsun, ama o gözlüğün aracılığıya etrafındaki sanal canlıları da görebilmeye başlıyorsun? bu inanılmaz bir şey olur. siri vb. yapay zekaların gelişmesiyle, o pokemonlarla iletişim kurabilir bunu arenalarda dövüştürebilirsin bile.
ben pokemon tutar tutmaz demiyorum. ama bunun yolu açıldı. kendi evrenimiz içine, kendi elimizde yarattığımız başka bir evreni interaktif olarak entegre edebiliriz şuan. bu inanılmaz boyutlarda bir şey.
@want2die,
google glass battı ama samsungun vs. sanal geçreklik gözlükleri her geçen gün daha çok ilgi ve talep çekiyor. ve oyun piyasası da hızla oraya yöneliyor. google glass hiçbir şeyi hareketlendirmemişti ama sanal gerçeklik gözlükleri öyle değil. benim bahsettiğim olay da bu sanal gerçeklik gözlükleri zaten
Ben bu olayın reklam için kullanılacağına net inanıyorum. Nereye istiyorlarsa oraya çekiyorlar insanları. Bakın çok ilginç
İki günde adamların değerine milyar dolarlar ekledi bu olay. Şaka değil yani.
gelir ya dur bakalım.
@want2die,
bahsettiğim bu zaten. sanal gerçeklik gözlüğüyle 1 günde sıkılırsın.
siri ile 2 gün konuşursun zor gelir
3-5 pokemon yakılır yine sıkılırsın.
ancak gözlük kafanda olduğu sürece kendini bir oyunun içinde bulursan ve bu oyundaki sanal canlılarla iletişim kurabilirsen ve bunları yapmak için;
- telefonunu cebinden çıkarıp uygulamanın açılmasını beklemene gerek yoksa, zaten sürekli kafanda bu oyunla dolaşıyorsan
- senin hayattaki işlerini yavaşlatmıyor, normal seyrine devam ederken bile bunun içinde yer alabiliyorsan
- ve yaptığın konuşmalar seni bu gerçekliğğin içine entegre ediyorsa
o zaman işin rengi değişir.
şuan sanal gerçeklikten 2 günde sıkılıyorsun çünkü sanal gerçeklik seni dünadan kopuk başka bir yere götürüyor,
pokemon yeterince tatmin etmiyor çünkü tam iletişim halinde değilsin, telefonu sürekli elinde tutuyor olman ve uygulamayı çalıştırman gerekiyor.
ama bahsettiğim şey başka işe. bahsettiğim şey evrenin içine ikinci bir evren monte etmek gibi bir şey.
@nothing in my way
ben de içinde olmadığı topluluğa mal diyenleri anlamıyorum. bu kısmı çok daha sert bir şekilde yazabilirdim ama senden ne farkım kalacak değil mi?
bu oyunu oynayanların çok çok büyük bir bölümü sadece goygoy olsun diye oynuyor. Sözlükte ve diğer sosyal medya mecralarında bu kadar geyik dönmese uygulamadan haberi bile olmayacak kişiler sırf geyiğe dahil olmak için oynuyor. O yüzden www.want2die.com
Az oynayanı kalacak zamanla. Bu kadar sanal gerçekliğe bağlanma riski görmüyorum o yüzden.
@himmet dayi
benim düşüncem de tam tersi. çok elverişsiz koşullarda, çok elverişsiz ve deneysel bir şekilde çıkmmasına rağmen bu derece rağbet gördüyse bu olay.
şartlar elverişli hale geldiğinde,
her şey daha entegre ve daha pratikte uygulanabilir hale geldiğinde oyun piyasası komple buna dönebilir diye düşünüyorum.
bu sadece benim düşüncemin bir kısmı.
bilmyiorum hatırlar mısınız;
eskiden dedektiflik oyunları vardı bilgisayarda. işte masanın altında bir şey bulup alırdın, sandalyenin ayağında şifre yazardı aklında tutardın hepsini birleştirip işin ucunda puzzle ı çözer ve cinayeti vs. aydınlatırdınız.
yine bu bahsettiğim, greçek hayata entegre sanal gerçeklik evreni düşünün ve benzer bir senaryoyla karşınıza gelsin. gerçek dünyada bu izleri arıyorsunuz ve gerçek dünyada, aktif bir şekilde "kendiniz olarak" gizemleri çözüyorsunuz.
bu pokemonun yarattığı entegre evren bence orta vade için inanılmaz oyunlar doğuracaktır.
ben çok oyun meraklısı değilim. en son ultime online oynamışımdır 10 sene önce, o günden beri elimi sürmemişimdir bilgisayar oyunlarına. ama bu gibi, gerçek hayat simülasyonu tarzı oyunlar beni inanılmaz cezbediyor.
pokemon ne ki basit bir oyun sadece.
ar'ın kullanıldığı çok ciddi sektörler var. örneğin psikolojik rahatsızlıkların tedavisi için bir proje geliştirildiğini duydum.
eheh şimdi söyleyemeyeceğim de benim de bir projem var ar ile ilgili. tutarsa 2017'de duyacaksını zaten :)
kaçınılmaz sonuç. suretler filminde ve wall-e'de güzel işlenmişti bu konu. ama oyun abartılıyor orası kesin. sanki türünün ilk örneğiymiş gibi. ismi pokemon olan bir şey ne kadar ciddiye alınabilir ki hani...