Yaş 24. Upper seviyesinde İngilizce, pre-beginner seviyesinde de İspanyolca mevcut. O yüzden dili öğrenmenin zorluğuna ilişkin yorumlar da alabilirsem sevinirim.
İsveç. Kelimeleri İngilizceye benziyor ama grameri zor. Gelmeyi becerirsen dil sorun olmaz zira kasiyerinden tezgahtarına, garsonuna çöpçüsüne, 90 yaşındaki dedesine, domestik ev hanımına kadar herkes İngilizce biliyor. Hatta büfede döner kesen gurbetçi Türkler bile İngilizce biliyor. Havasından suyundansa demek ki...
eğer akademik çalışacaksanız, neden oranın dilini öğreneceksiniz ki? kaldı ki, iskandinav ülkelerinde ingilizce neredeyse anadil gibi bir şey.
oralarda akademik çalışmaların tamamının ingilizce olduğunu düşünüyorum. bizdeki gibi değil.
@dead and broken, uyum sorununu aşma, ileride yerleşme vs. ihtimallerini de düşündüğüm için merak ediyorum aslında. Bir de sosyokültürel durumu nasıldır bu ülkelerin çok ayrıntılı bilgim yok. Irkçılığın az, akademik imkanların yüksek olduğu bir orta yol arayışı benimkisi :)
isveç'te hakketen herkes ingilizce biliyor, somalililer filan da dahil.
bana inglizce yazıp almanca okumak gibi gelmişti dil -bunu orada yaşayan başka bir arkadaşla da konuşmuştuk, biz öyle algılıyoruzdur belki.
fince haricinde kalan kuzey dilleri birbirine benzer derler.
bir de zamanında -fen alanında- Karolinska'da mülakata kalmıştım. Hoca ile vs. iyi gitmişti ama bana bu sene yabancı kotamız doldu başka yabancı alamıyoruz demişlerdi.BU ülkeler kıç kadar yerler, kontenjanlar hakketen az oluor. bir ABD veya kıta avrupası gibi binlerce öğrenci alamıyorlar. Yani umarım sen kabul alırsın tabi ama bu kadar ülke de şu olsun alan da bu olsun diyecek kadar lüksün var mı?
@niye ama, uzun vadeli bir plan olacağı için daha rahat araştırabiliyorum :) şimdilik sadece ihtimaller dahilinde. Duruma göre programlara, yaşam için gerekli maddiyata vs. de bakacağım ayrıntılı olarak.
Finlandiya ve isveç'teki arkadaşlarım hem akademik ortamdan hem de yaşadıkları ortamdan oldukça memnunlar. Hiçbirisi de gittiklerinde dil bilmiyordu. Yani istiyorsan öğren tabii de yukarıdaki arkadaşların dediği gibi akademik dünya için gerekli değil.
norveç demek istiyorum ama isveç'in yanında biraz daha sıkıcı bir yer. şöyle bir durum var bu son zamanlarda isvec'ten norvec'e geliyorlar insanlar calısmak için. dil gercekten zor değil. herkes ama herkes ingilizce biliyor. ispanyolcaya da artan bir ilgileri var ve burda ikinci üçüncü dil olarak öğreniliyor. kendi dilinde bile okul okuyabilirsin diye bir şehir miti var aslında ama tam bilmiyorum bunu :) ırkçılık sıfır denmez dünyanın yer yerinde vardır bu ama çevreme baktıgım zaman böyle birsey duymadım ve 7 aylık süre içinde böyle birsey yasamadım. insanlar klasik kuzey insanları. bana göre tek eksi yönü var cidden çok pahalı bir yer. har vurup harman savurmak yiyorsa diyorum :)
sen gel buraya dost oluruk arkadaş oluruk :) :D
oslodan sevgilier
O dilleri öğrenmek akademik anlamda hiç bir şey katmayacak. Yukarı taraflarda İngilizce çok yaygın. Bilim dili ise zaten ingilizce. Finlandiya da İsveççenin de resmi dil olduğunu biliyoruz. Öğrenilcekse sosyal entegrasyon için isveççe öğrenilmeye çalışılabilir. Zor diller tabi.
Irkçılık olarak bakılırsa her yerde sağ akımlarda güçlenme var İskandinav ülkeleri dahil..Ancak İskandinav ülkelerinin hiç birinde o kadar büyük sorun olacağını sanmıyorum.
Bu arada pre-beginner seviyesi iyimiş :D Ben de 5 dilden falan pre-beginnerım onu öğrendim :D
Öncelikle İskandinav ülkelerinde bulunmadım hiç, biraz daha genel yazacağım. Dolayısıyla benden önce yazılanlar çok daha değerlidir. Sadece bir arkadaşım Finlandiya'da doktora yapıyordu, epey memnundu, sonra ne oldu bilemiyorum.
Konuya gelirsek; açıkçası benim dil konusunda tuhaf bir muhafazakarlığım mevcut. Ülkelerin dilleri aynı zamanda bir nevi kimliği de temsil eder. Dolayısıyla dil öğrenmek, yeni kimlik edinmekle eş değerdir benim için ve her insan da yaşadığı ülkenin dilini bilmek zorundadır. Ülkenin tamamı İngilizce bilsin, bilmesin, fark etmez. Ne olursa olsun, kaldığın ülkenin dilini bilmediğin sürece öyle ya da böyle eksik hisseder insan kendisini. Misal, Berlin'deyim ben. Tamam sonuçta Berlin falan ama Almanya yine ve İskandinav ülkeleriyle karşılaştırılamaz belki bu yönden fakat sadece İngilizcenin yeterli olacağı söylenmişti bana da, lakin gel gör ki durum pek de öyle değilmiş. Misal, İtalyan ev arkadaşım 5 senedir burada yaşamasına karşın iş dışındaki sosyal çevresi İtalyan kız arkadaşından ibaret. Posta geliyor google translate yapıyor, gazete alıp okuyamaz, bürokraside ciddi sıkıntılar yaşıyor, kültürel etkinliklerden bihaber...vs. Sorsan Almancaya ihtiyaç duymadığını söyler. Yani yaşanır, rahatlıkla yaşanır oralarda sırf İngilizce ile, ancak coğrafyadan bağımsız, entegrasyonda dilin payını es geçmemekte fayda var. Bir de o insanların kültürüne saygıdır dil öğrenmek. Bence zaman ayırıp dil öğrenmenin sana pek zararı dokunmayacaktır ama sen bilirsin yine de. Ayrıca Reddit'te merak edip şöyle bir baktım da, önceden sorulmuş hani dil öğrenme konusunda birkaç soru ve İsveçliler dil konusunda çok daha serbest gerçekten de. Epey seviyorlar anladığım kadarıyla İngilizce konuşmayı. Yine de öğrenilmeli diyorum ben.