Bu duyuruyu actigim için mustakbel memuriyetime zeval gelmez umarım.
Benim dusuncem baştan yanlış o zaman. Bayağı sosyal demokrat bi ülkede olduğumuzu dusunmusum.
Ücret yine de fazla abartı değil mi? Klasik "Sizin için çalışıyoruz" algısı yarattılar kaç gündür bas bas bağırıyorlar, tam bir akepe çığırtkanlığı.
Bu adamlar bi de patavatsız adamlar. Böyle de bi şey yaptik, parası olan geçsin deseler kimse yine bi şey demeyecek. İlla "Vatan için yaptık, millet için yaptık!"
Köprüyü devlet yapmadı. Özel şirket yaptı. Şirketlerin genel amacı kar etmek olduğundan paralı olması normal. Geçen olmazsa bileücreti devlet ödeyecek. Otoyol a.ş
Ha devlet& özel sektör birlikteliği. Ok. Haberlerde gordum az önce, bayağı yüzde yüz devlet prodüksiyonu gibi sunmuşlar da. A haber de değil fox'ta gordum.
Avrasya tüneli ve üçüncü köprü de özel şirket yapımı.
ben ücretli olmasını normal buluyorum, tek sıkıntı devletin araç garantisi vermesi.
para vermek istemeyenler önceki 80 yılda olduğu gibi körfezden doğru gitsin, az parası veya çok zamanı olanlar gemiyle geçsin, çok parası veya az zamanı olanlar da yeni köprüden geçsin
sonuçta gidip gemi alıp yatırım yapıpı iki yaka arası araba taşıyan firmalar nasıl ki para kazanıyor, istanbul'dan izmir'e kadar yol yapan firma da para kazanmalı.
Duyuruda sosyalist yok pek sanirsam. Biri de çıkıp "Devletsin tabii, yapacaksın" dememiş. :P devlet kurmak bayağı karlı bi iş galiba ya. Bunu bi dusuneyim.
@damdanakan ın beklentisini karşılayayım.
devlet vergileri neden toplar sorusunun cevabını halka yol su elektrik götürmek için diye öğretilirdi okullarda. şimdi yolu özel şirketler yapıyor, geçmek için para ödüyoruz. su hakkında söyleyebileceğim pek bir şey yok, sudan ucuz tabiri geride kaldı. elektrik ise malum zaten. artık bütün elektrik iletim şirketleri özel. kullandığımız miktar 30 liraysa fatura 100 lira olarak geliyor.
O zaman devlet niye var? Özel şirketler toplasin vergileri diyerek isyan ateşini korukluyorum :p
devlet de bir şirkettir? prison break :(
Devlet bize bakmiyor.bunun sosyal demokrasiyle alakasi yok,kacilabilecek tek nokta kuzey ulkelerinde de ayni.orada yol var istersen buyur git bedava.gayette guzel duzenli .korfezi donuyorsun. 110 km. feribotta var.o da para ve bekliyosun biniypsun.hem sure hem para.bide kopru var.5 dakika ve para.birsuru sistem var.bunun okulu var.4 yil okuyorsun.iktisat diye.butun bunlar adam smith yuzunden,neo klasik dedikleri sey.hatta tam bunun adida var ama aklima gelmedi,borazdan yazarim yada hatirlayan yazsin neydi bu fayda analizi bisey.
Adam Smith i duydum ama iktisat falan bilmem. Daha anlaşılır bi dille açıklarsan biz de aydınlanmış oluruz :p
haha cevaba bak
"birsuru sistem var.bunun okulu var.4 yil okuyorsun.iktisat diye.butun bunlar adam smith yuzunden,neo klasik dedikleri sey.hatta tam bunun adida var ama aklima gelmedi,borazdan yazarim yada hatirlayan yazsin neydi bu fayda analizi bisey."
yazık.
neyse. niye saçma geliyor? babanızın hayrına mı yapıldı o köprü? parasını ister bir günde çıkarır ister 18 yılda. sana ne? oy verdiğin hükümet böyle bir anlaşma yapmış. niye diye sormak anlamsız.
insanlar bir yerlere köprü, yol falan yapmak için yıllarca bir bedele katlanır ve para biriktirir. o para ile bir şirket kurar. sonra bu yaptığı işlerden kar alır. ki böylesi daha adildir.
"devlet şu yol geçiş ücretini" düzenlesin demek, devlete bir şeylerin fiyatını belirleme yetkisini vermektir ve bu bir birey için acizlikten başka bir şey değildir.
hahaha diye güldüğüm yorumu yapan arkadaş gibi bitireceğim : "iktisat diye bir şey var. adam smith falan."
Tamam, iktisat biliyorsunuz. Bravo. Da soruma cevap alamadım. Bu işler böyle yürüyor diyorsunuz yani. Neyse gideyim de integral cozeyim, sonra da gelip burada matematik bilmeyenlere giydiririm fjjfssf God bless internet!!!!
@acemi, paranın olduğu ve iktisadın olmadığı konu var mı? mahalle ağzıyla "tabi adam sikicekler" demek yerine neden sonuç açıklamaya fırsat veriyor işte iktisat. tabi adam "şaapıcaz".
@damdanakan bu işler böyle yürüyor, böyle yürümeli. "neden böyle yürüyor?" diye sorarsan onun da cevabını iktisat ve iktisat felsefesini bilmekten geçiyor. başka yolu yok. iktisat bilmeden "şunun fiyatı niye şu kadar?" diye sorusuna verilen her cevap dedikodu, boş laf.
Devlet kapitalizmi denen saçmalık bu, liberalizmle ilgisi yok.
Olay nedir? Vergi alıyorsan onunla yol köprü vs. yaparsın, bu ücretsiz (maliyetsiz) mi olur? Hayır zaten vergi alıp yapmışsın. Bir daha da geçiş parası falan almaman lazım.
Diğer seçenek nedir? Köprüyü özel şirket yapar, ücreti şu, beğeniyorsan geç beğenmiyorsan geçme der. Senin cebinden ordan geçmediğin sürece para çıkmaz.
Bizdeki ne? Devlet yandaş özel şirkete köprünün ihalesini verir. Bu şirket tek kuruş para harcamaz, devlet bankalarından kredi verilir çünkü. Sonra geçiş ücreti koyarlar. Günde bilmem kaç kişilik ücreti devlet garanti eder, kimse geçmese de şirkete parasını verir devlet. Devlete para nereden gidiyor? Bizden gidiyor. Geçmediğin köprüye zorla para ödüyorsun. Böyle aşağılık bir sistem işte.
Sosyalist gibi vergi alıp kapitalist gibi hizmet veren bir ülke Türkiye. Böyle yürümeli diye bir şey yok, neden böyle yürüdüğünün cevabı da şerefsizlik.
@i was made for you
“Vergi alıyorsan onunla yol köprü vs. yaparsın, bu ücretsiz (maliyetsiz) mi olur? Hayır zaten vergi alıp yapmışsın. Bir daha da geçiş parası falan almaman lazım.”
demek ne demek? bu yolun hiç bakım gideri falan olmayacak mı? bunun yanında İzmirlinin verdiği vergi ile köprü yaparken İzmirliye sorulmuyor. Bakım masrafını bari oradan geçenler ödesin??
@lucky strike troll müsün değil misin anlamadım ama bakım masrafı için de vergi ödüyoruz :( ödemiyor muyuz?
boğaziçi ve fsm köprülerini devlet yaptı. maliyetini çıkartınca bedava olacak demişler vakti zamanında. durum ortada. 1999da deprem vergisi vardı. oldu ötv. bunlar kolay para kazanma yolu. akaryakıt, sigara ve içkideki vergiler de öyle. yani özel şirket yapmış, devlet yapmış farketmiyor.
niye dolara endeksli diyebiliriz mesela? avrasya tüneli, üçüncü köprünün fiyatlarıda dolara endeksli.
bir de şöyle birşey var. bu şirketler kredilerini devlet bankalarından almışlar. yani özel şirket yapıyor ama devletten çıkıyor para. belirli sayıda araç geçmezse yine devlet ödeyecek aradaki farkı.
ekşiye yazdım burayada yazayım. körfez yolu bakıma girer, feribot bozulur şu bu olur ve o köprü kullandırılır diye bir his var içimde.
Ya işte "sade vatandaşın" anlayacagi dilden bi iki şey söylemeyip bunları anlamak için iktisat felsefesi gerekir, hiç konuşmayalim demek de bana pek doğru gelmiyor. Gel burada iktisati yeniden kur da demiyorum ki. Yukarıda gayet anlayabileceğim şeyleri açık açık yazıp "Bu yüzden böyle" diyen de oldu, "O işler seni beni aşar" diyen de. Ee madem günlük hayatta her yerde para, iktisat var işin felsefesini bi kenara bırakıp "Çünkü su su yüzden" demenin kimseye bi kulfeti yok. Bir de satır aralarında "Senin seçtiğin hükümet" diyorsun. Ben secmedim bu adamları. Onu da söyleyeyim, içimde kalmasın :) Yol, bakım masrafıni da vergiyle çok rahat karşılayabilirler ki bildiğim kadarıyla bu isimli bi vergi var. Kullandığım gsm hattından bile ayda bi buçuk lira kesiliyor. Bunu düşünmemiş olmaları imkansız.
Kısaca, bilmeyeni küçük gorup "Sen anlamazsin!" demek yerine soruma yüzeysel de olsa bi yanıt almak buranin bilgi paylaşımı platformu olma işlevini de yerine getirmesini sağlar. Kimseye bi zararı yok yani.
Damdanakan bir soru sordun simdi cahillerle ugrasiyoruz.
Once bir tr.m.wikipedia.org
Sonra e-dergi.atauni.edu.tr
Son olarak su sayfada kurumsal mallar basliginin 3 ten sonraki maddesi.www.ekodialog.com
Okulda ogretmedigimizi burada yazmiyoruz,dersten kaytarip kahvede okul bitiren lucky strike onlayn mi.sakaci seni.
Simdi genel baktim bastan normal vatandas gibi anlatayim.devlet yollari yapar,kopruleri tunelleri yapar.bu devletin gorevidir,ustune bize ozel devletcilik ilkesi bunu icerir.normal yollar yapildiktan sonra devlet daha iyi yol,daha kisa yol,daha konforlu yol yapabilir,yaptirabilir.bunun icinde bir bedel bicebilir.burada para istenebilmesinin tek kosulu vardir bu hizmetin ucretsiz verilenininde olmasi.kisaca ucretsiz bir yol her zaman olmak zorundadir.
Devletin ekstra bir hizmet sunmasi veya sundurtmasi karsiliginda aldigi bedel sadece kullananlarin odemesidir.istersen bedava var ordan git,bu faydayi saglayacaksan bu bedeli odeyeceksin .
Senin orneginde bedava secenek var.korfez gecisi,golcuk,karamursel uzerinden ayni yere ulasabiliyorsun ve bu yol bedava.daha uzun,cok genis degil,cok fazla trafik isigi var ama bedava.
Buraya kopru yapiliyor ,yaptiriliyor,diyorki buradan gecme 90 lira.istersen gene gecme hemen yaninda feribot hizmeti var 60 lira civari.
En basit anlatimi bu.yuzyillardir boyle,dunyanin her yerinde boyle,kubada olmayabilir.
o kadar iktisat iktisat diyorsunuz madem öyle köprüleri devlet yapsaydı da yine 90 lira olsaydı, yok muydu gücü?
şirket sahibinin milyar dolarlarına milyar dolarlar katmaktansa devlete gitse, akmayıp damlasa bile yine bize dönerdi o para.
oh ne güzel ya hem daha maaşımı almadan devlet kessin haracını hem de adım atmak için bir de özel sektöre para verelim. ayrıca eğitim, sağlık, ulaşım, güvenlik gibi temel gereksinimleri bile güvence altına alamıyorsa o devletin bana faydası ne?
Selamlar yeniden,
@acemi ,yuzerek abi.oradaki durum farkli.faydalananin odemesi uzerine,baslangici demirel donemi ? Maliyet cikain bedava olacak,sonra farkli bir uygulama turgut ozal donemi kopru gelir ortakligi,otoban gelir ortakligi,daha sonra kararname ile kalici hale getirildi.ayni deprem otv sinin kalici olmasi gibi.adalara bedava ulasim olmamasi gibi,karsiya gecenin odemesi uzerine kurulu.burada abartmadan makul ucret talep ediliyor,son zamla 5 olmustu sanirim.gecen oder,toplu tasimada odemez,gecmeyen odemez.
@maxc,abi burada ozel sektorun yapmasi daha mantikli.zaten uygulama yap islet devret seklinde,bunun suresini bimiyorum ama 25 yil olabilir,ozel firma yapiyor,isletiyor ve bedelsiz devlete terk ediyor.devletinkendi muteaahhitligini yapmasi bu ulkenin en buyuk problemlerinden birisiydi.yillarca tamamlanamayan projeler gibi.ozel sektore ihale ettiginizde hem sureyi hem rakami kontrol edebiliyorsunuz.uygulanabilecek en akilci yontem.
Boyle yazarken kendimi sevgili yazar vapurlarfalan gibi hissettim bir an utopik utopik yaziyorum.