8 senedir kronik bir hastalığım var. ilaç kullanıyorum. ben de bu 8 senede anladım durumu.

8 senedir farklı şehirlerde onlarca eczaneye gittim.

ezici çoğunluğunda eczacı falan yoktu. bütün işi kalfalar yapıyor. reçeteden okuyup ilacı bana satıyor. tek yaptığı bu.

eczacıyı görürsem bazen uzmanlığından faydalanmak için soru soruyorum, çoğu bilmiyor.

kalfaların üslup problemleri var. bir uzmanlıkları yok. yanlış ilaç verdiklerini birkaç kez müşahade ettim.

bazı eczaneler inanılmaz paragöz. tıraş sonrası yarabantlarını tek tek paketinden çıkarıp 10 kuruştan satan eczacılar var. geçen burada biri eczacının kendisine bir olay üzerine "biz ne kazanacaz?" dediğini söylemişti. baya şaşırdım.

balıkyağı kullanıyorum bazen. hani balıkpazarında yediğimiz balığın yağını. onu bile eczanelere koymuşlar. üstelik kullandığım marka eczanelerin neredeyse hiçbirinde yok. sadece depoyu arayıp motokuryeyle yağı getiriyor. üstüne 20 lira koyup bana satıyor. ilaç olsa sözüm yok da bildiğin "yağ" dan bahsediyorum.

tuz ruhu gibi potansiyel tehlikesi yüksek bir madde bile bakkalda satılırken tentürdiyotu bunlardan alıyoruz.

bazıları ilaç dışında hijyenik pedden tarağa kadar her şeyi satıyor.

lan daha ne söyleyeyim.

sanırım sanayi devrimi avrupasındaydı, eczacılar gerçekten eczacılık yapıyorlarmış.

adam bildiğin hastalığına göre ilaç hazırlayıp veriyormuş sana. bunu okan bayülgen bir program da söylemişti. onkolog yavuz dizdar da gerçek eczacılığın böyle olduğundan dem vurmuştu.

yahu bu eczacılar ilaç satmak dışında neye yarıyor arkadaş?

lan desen ki uzmanlığını sana sunuyor eyvallah... yaptığı hizmetin maddi karşılığı yok.

ama türkiye de hangi eczacı uzmanlığını, bilgisini sunuyor insanlığa?

kıbrısta baba parasıyla okuyup eczacılık diplomasıyla bildiğin dükkan açan adamlar var lan.

sevmiyorum ulan eczacıları. marketlerde satılsın ilaçlar. mal değiliz ya. alırız kendimiz. doktorlar yapıyor zaten ne kadar ve ne şekilde kullanacağını söyleme işini.

şimdi biri bana çıkıp da eczacıların gerçekten türkiye de çok önemli bir iş yaptığını örnekleriyle söyler. utanırım. değiştiririm fikrimi.

bana söyler misiniz? eczacılar ne yapıyor türkiyede?

 

reçeteleri okuyabiliyorlar bence bu önemli :)

gilbeys

artık e reçete var kimse ilaç adı yazmıyor kağıda herşey online

niye ama

artık reçete de kalmadı ki, kodu veriyorsun bilgisayardan bakıyor raflardan veriyor. hakikaten taksi plakası gibi bir durum halinde işliyor çok uzun yıllardır, yazık.

zebragibi

@gilbeys: doktorun yazısı okunamayacak kadar kötü değil. adam oraya "glutaraldehit" yazdığında -salladım bunu- anlam veremiyor okumaya çalışan. ama eczacı aşina olmuş (pardon kalfası) görür görmez anlıyor öyle bir ilaç markası olduğu.

yani sen daktilo ile de "glutaradehit" yazsan kimse anlam veremez ona.

ya ben lan neyse

Bi duyuru başlığı altına daha yazmıştım.

Tansiyon ilacını yazıp ellerine vermemize rağmen 5 kat ağır dozlu olandan vermişlerdi, "yahu bunun miligramı yazdığımızın 5te 1i?" diye sorduğumuzda da "e yazdığınızdan kalmadı ki, ehe." diyebilecek pişkinlikteler. Hani dalgınlığımıza gelse, fark etmeden içsek, tansiyon dip yapsa, kafamız yere mi çarpmış, geberip gitmiş miyiz umurlarında değil.

innatedesire

@gilbeys
size ne ilacı yazmışlar bilemiyorum ama bu sıradan şeyler (aile hekimin yazdığı devlet hastanesinde tek hekimin yazdığı) online oldu, hatta 3 hekim onaylı raporlu ilaçlarım bile online oldu artık mesela ve endikasyonunuz bellidir buna göre yazılacak ilaç da bellidir
zaten dahası raporlu ilaçlar için ilaç adı yazılmıyor ki artık etken madde adı yazılıyor-ya da en azından doğru reçete yazmak isteyen doktorun etken madde adı yazması lazım.
etken madde de zaten bilinen bir isim olur- olması gerekir.
sizin özel bir durumunuz varsa bilemiyorum

niye ama

malesef katılıyorum :(

yuvarlanantencereninkapagi

benim de eski eczacımla bana "sen" ve benzeri uslupsuz hitapları yüzünden tartışmıştık, üstelik adam neden sen diye hitap etmemesi gerektiğinin bile farkında değildi zira ukalalıktan ölüyordu..ben de bıraktım oradan alışverişi.nihayetinde ilacı depodan getirtmek, hizmet namına yaptıkları bu. bir de nöbet.
daha insana hitap etmekte sıkıntılılar ama sorsan eğitimden, kutsal hizmetten, kamu görevi yaptıklarından bahsederler.

niye ama

Ukala ve kotu olanlara denk gelmenize uzuldum.
Benim etrafimda gercekten hastalara yardimci olmaya calisan, kendi ilacini, pisik kremini, tenturdiyotunu kendi yapan eczacilar var.

Derdimi anlattigimda "su ilaci al" ya da "soyle yap" diyenler var.

Koskoca bir meslegi raftan ilac indirip barkod okutmaya indirenler eczacilar degil, saglik bakanligi. Eczacilarin o kremleri, tenturdiyotlari vb satmasini yasakladilar filan.
Ben bunlarin hepsinin kamuoyu olusturmak olduguna inaniyorum, ilaclarin markette satilmasina dair.

Ingilterede gratis gibi yerlerde eczaneler var mesela. Orada sordum, hicbiri eczaci degildi orada calisanlarin da. Yani bir sey farketmiyor bu durumda.

Onun disinda almanya, avusturya gibi yerlerde turkiye'deki gibidir eczacilik sistemi. Tek farki vitaminlerin de marketlerde satilmasi ki bazi ciddi markalar hala daha eczaneden satis yapar.

Gidersin, oksuruyorum tiksiriyorum hangi ilaci aliyim dersin. Verir. Gerekise oraya buraya yonlendirir.

Ama iste sirf raftan ilac almaya indirgendigi icin meslek, kibrista okuyup eczane acip basina kalfayi birakip giden cok var.
Sizin yerinizde olsam orta yasli eczacilara giderim. Onlar hem eczanelerinde durur, hem kibarlardir hem de gercekten bilgilidirler.

kuehles blondes

şöyle olsa daha mı iyi olurdu? youtu.be

ingilizce:/

galandar kostumu

dis macunu ve prezervatifler de sadece eczanelerde satilacak:

t24.com.tr

scars dont fade

@kuehles

bizim ilçede benim kuzenler eczacı 20 senedir çalışıyorlar, 20 senede toplam 20 gün tatil yapmışlarsa o da 1-hac için 2-babası öldüğünde, başka yapmadılar. hep dükkandadırlar hastasını takip ederler, gerektiği yerde veresiye verirler, köylüye anlatırlar, tek tek nasıl kullanılacak, ne olacak. bu şekilde mesleğin hakkını verdiklerini düşünüyorum ki parayı da sayamayacakları kadar kazanıyorlar zaten ama böyle eczacı istisna.

eczacıların en büyük savunması o dediğin şey zaten "biz olmasak ilaç marketlerde satılır" savı. yalnız zaten şu anda biz OECD içinde en fazla antibiyotik tüketen ülkeyiz. tek tek kalemlere bakarsak da çoğu kalemde rekortmen çıkarız. yani ilaç eczanede satılırken eczacının ilac kullanımını kontrol yönünde bir fonksiyonu olmuyor ki-- demek ki bir şey yaptıkları veya yapmalrına izin yok. çoğu eczanede zaten eczacıyı ara ki bulasın.. bu hem bakanlığın politikası hem değil. sözde ilaç kullanımını azaltmak istiyorlar -zira devlet ödüyor ilacın parası- ama doktorun performans sistemi değişmedikçe bizim halkımızın da ilaç sevdasına yönelik bir şey yapılmadıkça bunu değiştirmek imkansız. devletin ödemediği ilaçlar zaten satılsın markette, zaten devlet de dolaylı yoldan (muayene parası, katılım payı, reçete parası, zar zurt ile) kısaca diyor ki; hiç beni uğraştırma git kendin al ilacını zaten ilacı da ödemeyecem...

kıcasacı markette satsalar daha pratik olur vallahi, eczaneler de bebek bezi, güneş kremi, fondöten değil gerçekten ilaca yoğunlaşır, her semte 6354789 tane bakkal dükkanı gibi eczane olacağına sınırlı kota olur, gerçekten tıbbi hizmet verirler -cilt bakımı saç bakımı hizmeti değil- o zaman tabi ki "kamu hizmeti, kutsal hizmet" gibi savlarını ben de desteklerim.

niye ama

Kota zaten var artik. Zamaninda bu kotayi yururluge koysalardi daha farkli olurdu tabi. Eczanelerin ozel standartlari filan oldu artik. Uygun bos dukkan bulmak bile cok zor kotaya takilmasan dahi.

Valla cevrendeki eczaneler sadece fondotene vb odaklanmissa, bu oradaki cogu kisinin istegi uzeredir.
Emeklilerin bol oldugu bir yerdeki eczanedeki ilaclarin/tibbi olmayan seylerin seyi stogu daha fazlayken bebek oksuruk surubunun daha az olabilir. Bu cok normal.

Ayrica devletin her odemedigi ilac zararsiz(!) degildir, ben eminim ki ilac kullanimi cok cok daha artar marketlerde satilmaya baslanirsa. Ha devletin cebinden daha az cikar, orasi ayri.

Ayrica bir doktor receteye antibiyotik yazmissa eczaci nasil almasin diyebilir ki hastaya? Antibiyotigin en cok tuketildigi ulke olmakla eczacilarin iliskisini anlayamadim ne yazik ki yazdiklarindan.

Eczaneler bebek beziyle doldurmuyor hicbir yeri, alti ustu azcik oluyor, nobette vb satilirsa.
Ayrica sadece tibbi seyler satilsin derken gercekten biraz da yurtdisindaki eczaneleri gormenizi isterim :) buralarda kozmetik satilmayan eczane yok. Hatta homeopatik ilac (!) bile satiyolar ahdjdgf

Ama evet, insana yanlis dozu itelemeye calisan, ne bileyim iyiliginden degil de acgozlulugunden muadil ilac itelemeye kalkan (devlet odemiyorsa recetedekini, hastaya sorularak devletin odedigi muadil ilac onermek bahsettigim "iyi olmak" bu arada^^)
Ne bileyim gerek olmadigi halde ilac satan cakallardan gercekten mesleklerini severek yapan eczacilar da cok rahatsiz.

kuehles blondes

eczacılık, muhtarlık(köy hariç), dolmuşçuluk(aynı hatta otobüs/toplu ulaşım olmak şartıyla) gibi bu ülkede hiç bir katkısı olmayan sırf birileri ekmek yesin para kazansın diye bomboş iş.

mrthany

@kuehles

4 sene yurtdışında tıp fakültesinde okudum yeterince de eczane gördüm. ama hiç dükkanda X markayla saç bakım günü düzenleyip ürün satmaya çalışan satış görevlisi görmedim. tıklım tıklım eczane de görmedim, bir soru sorsan cevap alabiliyorsun çünkü işi o ve ilgilenecek vakti/ortamı var. bizim eczanelerimiz çok kalabalık ama 10 müşterinin belki yarısı gerçekten reçete edilmiş ilaç alıyor. eczacı/kalfa her kimse onlarla değil de kırışıklık kremi için gelenle uğraşıyor. belki o da haklı daha fazla kar ediyor olabilir. ama sap saman karışıyor. ve de bu, kusura bakmasın kimse ama ,"kutsal görev" değil. ayrıca almanyada eczanede çalışan olmak için meslek yapman gerekiyor bizdeki gibi komşunun orta terk oğlu çalışmıyor. kısacası dediğim şu, bizim eczacılara sorsan kutsal iş yapıyorlar oysa ne ilaç hazırlayan var, ne karışım bilen var, ne doğru düzgün iş yükleri ilaçtan oluşuyor. hatta sisteme giriş yaparken çırak yanlış girmiş ama ben onun yaptığ hatayı ödemek zorundayım diye dert yanıyordu geçen biri, e gerizekalı dükkanı çırak döndürüyor zaten bi zahmet hatası olursa da öde yani, ama olmaz rabbena hep bana! yetkiye gelince sadece eczaneler yetkili olsun, ceza kesmeye gelince biz ceza ödemeyelim çırak yapmış..çalıştırma çırak o zaman, çırak eğitimli olsun en azından? bilmem derdimi anlatabildim mi? o kadar örgütlü eczaneler neden tüm bunlar için kıllarını kıpırdatmıyorlar? bence sebep, zaten ilaç için danışmanlık filan gibi şeyleri umursamıyorlar, zaten market mantığıyla çalışıyorlar.çoğunluk böyle.

şu anda ilaç tüketiminde zaten rekortmen olmamız, hali hazırdaki güya kontrollü ilaç sisteminin bir işe yaramadığını gösteriyor diyorum ben de. yani biz satmasak market satar kullanım patlar tezine katılmıyorum, patlamış patlayacağı kadar kullanım sen de market olmuşsun olacağın kadar. doktorun yazmaması, hastanın oto boka ilaç içmemesi lazım bu kafa değişmedikçe ister markette sat ister kasapta gider alır fark etmez. ama ben boğaz pastili alacaksam (devlet ödemiyor) gözyaşı damlası alacaksam (ödemiyor) ve eczanede 16 yaşında bişeyden haberi olmayan kızla muhatap olacaksam, en azından marketten alayım bana ekstradan iş çıkmasın.

"Ayrica devletin her odemedigi ilac zararsiz(!) degildir, ben eminim ki ilac kullanimi cok cok daha artar marketlerde satilmaya baslanirsa. Ha devletin cebinden daha az cikar, orasi ayri." ne alaka anlamadım. devlet zaten ödemiyor cebinden az/fazla çıkacak bişey yok zaten ödemiyor günden güne de ödemediği ilaç artıyor. devlet zaten açıktan demese de üstü kapalı "gelme hastaneye kardeş" diyor. hadi gittin, reçete aldın, eczaneden değil marketten aldın ilacı, ne değişti ? her türlü cebinden ödüyorsun. eczacının ilaç tüketimiyle en basit ilişkisi en basitinden a.biyotikler için bu ilacı mutlaka gününde, saatinde, kutu bitene kadar almalısınız eğitimini vermesi bunun için her hastaya lütfedip 2 dakika zaman ayırması, hani bi zahmet! -mesela en basitinden aklıma gelen. insanlar bunu yapsa direnç gelişmi daha az olurdu. türkiyede hiç eczacıların halk eğitimi kampanyası yaptığını görmedim mesela, neden yapmıyorlar? Burada bile doğum kontrol hapını şu saatte unuttum almayı ne olur? sorusu soruluyor. burası en eğitimli yer. ya çok mu zor eczanelere 3 broşür koymak? reklam kuşağı hazırlamak, bişeyler yapmak? hiç kıllarını kıpırtdattıklarını gördün mü? umurlarındaymış gibi bir halleri var mı? ilaç işi bu kadar ayağa düştüyse çerez gibi olduysa eczacılar da en başta suçlu. o yüzden tekel olmazlarsa belki akılları başlarına gelir...

bu dediklerim soğuk zincirde korunması gereken ilaç, kanser ilacı vs. için geçerli değil tabi ki. benim dediklerin temel olarak OTC denilen şeyler için.

niye ama

@niye ama

Buyuk sehirlerdeki eczanelerin hepsinde, yurtdisindan bahsediyorum, sac bakimi cilt bakimi zart zurt oluyor tabi ki. Sanirim hic denk gelmemissin gercekten de. Neyse onemli degil zaten. Ama olmuyor degil, hatta baya sk oldugunu da gordum. Hatta dermokozmetik satmayan eczane yoktur avrupa'da, bu kadar ileri bile gidebilirim :)

Kim kutsal meslek demis, ben demedim valla :) artik turkiye'de de ortaokul terk kalfa donemi kalkti bildigim kadariyla. Bir seyler degisiyor en azindan. Ve dedigim gibi, karisim hazirlamayi bilmeyen eczaciya denk gelmeniz tum eczacilari kotu yapmaz. Saygisiz doktora denk gelmek gibi.

Ben eczanelerde bol bol halk bilgilendirme brosuru gormekteyim, gercekten nasil eczanelere dusmussunuz. Gercekten cok uzuldum. Tabi ki herkes kendi etrafindaki orneklerden yola cikiyor.o yuzden bir sey demeyecegim daha fazla. Cunku benim tanidigim eczacilar (sayilari net 40-50'arasi degisir) yeri geldiginde degil 2 dk, 15 dk anlatan kisiler. Telefona cikan, cevap veren kisiler.

Dedigim gibi herkes cevresindekileri gordugu icin bu konu burada kalir, cozulmez :)

Bu arada pastil, gozyasi damlasi burada da odenmemekte (avusturya)

OTClerin bile yeri geldiginde yanlis kullanimi sikintilara yol aciyor. Onu demeye calismistim ben.

Aman neyse ya :D

kuehles blondes

şu durumdan bende şikayetçiyim;
hiç birisi işinin başında değil.
bana yanlışlıkla kalp hastalarına verilen ilacı vermişlerdi, doktor sana nasıl bir şey olmadı diye uzun uzun inceledi beni. eczaneye gittik eczacı yok sonrasında geldi özür diliyor vay efendim kalfa işte yanlışlık olmuş bilmem ne. işini yapsın, işinin başında dursun bu artı bir istek değil ki, olması gereken. türkiyede eczacılar diplomadan para kazanıyor bence.

seyduna6687

Direkt isim vericem, istanbulda fsm ile yeditepe hastanesinin o ara yolda evren sitesi vardır, bilenler bilir. O sitenin içindeki eczaneye gidiyordum bir şeye ihtiyaç olduğunda. Son gittiğimde bir ilacın yanında başka ilaç çakma(mide ilacıymış ama doktor yazmamıştı) ve hesap 10 tl dedikten sonra a pardon 11.75 miş diyip, nedenini sorduğumda geveleyip açıklama yapamayan bir tezgahtar var. Ben de bu yüzden oraya gitmeyi bıraktım.
Eczaneler gerçekten saçma yerler olmaya başladı. Haklısın bence.

safepassage
1

mobil görünümden çık