Sevgili akademisyenler,

Şimdi ben tekrar ALES'e girdim geçtiğimiz pazar. 85 üstü bi puan bekliyorum. Bi yandan da aralık ayındaki öğretmen atamalarını bekliyorum. Lisede öğretmenlik mi üniversitede okutmanlık mı derseniz, ikincisini tercih ederim.

Baya bi araştırmama rağmen her gün sanki hiçbir şey bilmiyormuşum gibi uyanıyorum okutmanlık konusunda. Bütün fikir sahibi arkadaşlarım sorularıma farklı cevaplar veriyor. Buyrun:

1) Yüksek lisans bitirmiş olmak şart mı? Değil diye biliyorum ve diğer sorularıma geçiyorum:

2) Herhangi bir dil sınavına girmedim. MYO'larda okutmanlık yapabilir miyim?

3) a) Okutman oldum diyelim, bana "x yıl içerisinde dil puanı getir", "y yıl içerisinde yüksek lisansını bitir" gibi şeyler söyleyecekler mi?

b) Bunu söyleyip söylememeleri okuldan okula değişir mi? (Ben okutman olayım, etliye sütlüye karışmadan hayatımı sürdüreyim niyetindeyim. Öyle zorla yüksek lisansı bitirmem falan istenecekse yapamam dostlar.)

4) Dil puanı demişken, geçen sene KPSS'nin dil sınavına girmiştim. Bazı okullar sadece dil belgesi istiyor, puana bakmıyor. Öyle bir durumda KPSS dil puanım geçerli olur mu?

Daha sorum vardı sanki de aklıma gelmedi şimdi.

 

1) Şart olmadığını gördüm ama lisans mezunu iseniz sanırım MYO'larda okutman olabiliyorsunuz

2) Geçen yıl verilen bir ilanda (MYO idi) ALES ve KPDS istemişlerdi.

3) Dil puanı veya yüksek lisans şart koşulmuşsa, mantıken bunların belgelerini başvuru sırasında isterler (benim mantığım tabii bu).

4) Dersi Türkçe verecekseniz öylesine istiyorlardır sanırım (bu da benim mantığım).

Not: Koşulları biraz da okulların belirlediğini anladım ben yakın zamanda yaptığım araştırmalardan. Memurlar.net'te ilanlar kısmını izleyerek bu tür ilanlar çıkınca koşulları öğrenebilirsiniz.

uyuklayankedi

1) Değil. MYO falan değil, her yerde okutman olabilirsiniz. Ancak bazı üniversiteler (genelde vakıf ünileri) ilan verirken belirtiyorlar yüksek lisans şartını. İşte ancak o zaman şarttır.

2) Herhangi bir dil sınavına girmeniz gerekiyor (ÜDS, KPDS, TOEFL). Olmazsa olmaz.

3) Dil puanını zaten baştan isteyecekler. Yüksek de en başta istemedilerse istemeyecekler.

4) Olmaz. Bkz.2'deki sınavlar geçerlidir.

dehri

Özetle, dil sınavına her halükarda başvurudan önce gireceksiniz. Yüksek lisans şartı da belli okullar hariç şu anda yerleşmedi. Siz göreve başlayıp kadro aldıktan sonra da kimse sizden yüksek lisans beklemiyor. Hatta yapmasanız daha iyi, çünkü size haftada bir gün izin vermek zorundalar eğer yüksek lisans yapıyorsanız.

dehri
1

mobil görünümden çık