Merak ettiğim bir konu bu, belki dünyada da böyledir ama bireysel emeklilikte kişiler neden paralarının bir mevduat hesabında değerlendirilmesini talep edemiyorlar?
Yani fonlara bakınca ortalama galiba 7% gibi bir kazanç varken mevduat hesabı sabit senelik net en az 9% sağlayabilir son 3-4 senedir, aynı zamanda fon gibi giderleri de olmaz ve 25% devlet katkısıyla 30 sene sonra da alınacak olsa para, fonlara göre daha avantajlı ve insanlar için çok daha rahat içe sinen bir seçenek olur, yanlış mıyım?



 

Tüm dünyada böyle. Amaç: tek tip ürünle çok seçenekli ürün gamına yatırım yapmak. Ama bunu da bireyin kendi kafasına göre (aşırı risk alarak değil) kurumsal bir altyapıyla profesyonelce yapmak. Birey istediği zaman fon tipleri arasında aktarım yapabilir. Ama "ben tamamını Garanti hissesi alacağım" veya "ben hepsini Akbankta mevduat yapacağım" diyemez. çünkü bunlar "sepet" mantığına ters; aniden gümbürtüye gidebilir.

not: ülkemizde Bes fonlarının getirilerinin berbat olması ayrı bir konu başlığı. fon yöneticileri yeteneksiz ve başarısız, sistem kaynaklı bir şey değil.

507
1

mobil görünümden çık