12 tane falan gezdim, zengin degilim. Bir de plani son ana birakmasam daha cok gezecegim ama son ana biraktigim icin genelde fiyatlar coktan atmosfer sinirlarini zorluyor durumda oluyor benim aklima plan yapmak geldiginde.
Gezmeyi seven bir arkadasim var. Gazetenin biri kendisiyle nasil bu kadar cok gezdigi ile ilgili roportaj yapmisti. Sonra kendisi de blog'unda yazdi zaten.
SPOILER: Zengin olmak gerekmiyor :)
Roportaj: www.hurriyet.com.tr
Blog yazisi: hayatveseyahat.com
Hayatımda Ege'ye gitmedim, hatta Ege'de denize ilk kez Yunanistan'da gittim. Türkiye'nin Ege kıyısında tatil yapmak yerine Yunan adaları ya da anakarası aynı paraya geliyor örneğin.
Bulgaristan otobüs bileti gidiş dönüş 150 lira. Vizesi 250 lira. Kalacak yer geceliği 100 lira, o da en fazla. Neden Türkiye'de gezeyim ki!
Artı: Paran olunca hedeflerin ne? Yeni bir koltuk takımı almak mı, halı almak mı? Erken yaşta evlenip bir de düğün yapıp art arda çocuk dizmek mi? Türk kültürü genelde bu dediklerimle ilgili. Bu nedenle yurt dışına seyahati zengin olmaya bağlıyorlar.
Örneğin geçen iş için Romanya'ya gittim. İş yerim bir kısmını karşıladı ama ben daha fazla kalıp keşfetmek istedim. Sonra okul bitince ABD'de iş aradım. 6 ay ABD'de yaşadım. New York ve San Francisco gibi ana akım yerleri değil; Idaho'yu, Utah'ı gördüm ve orada yaşadım.
Ben belli bir yastan sonra gezmeye basladim. Calisip parami kazanmaya basladiktan sonra yani. Bir de oncelikler onemli.
Mesela cep telefonum eski, yenisini almam lazim. Laptop almam lazim. Ama erteliyorum cunku parami seyahate harcamak, yeni ulkeler gormek istiyorum. O daha agir basiyor.
27 yaşındayım, zengin değilim hatta garanti bi işim de yok seneye ne iş yapacağım belli değil şuan mesela. erasmus yapmadım.(içimde de kalmıştır ayrıca) avrupa gönüllü hizmeti denen şeyi bi araştır bakalım. bi de bursla master a gitmeceler filan belki.
bunun dışında hele erkekler için(ki kadınlar da kullanabiliyor tabi de hani ülkesine bölgesine göre değişebilir) couchsurfing le blablacar la filan çok çok ucuza gezilebiliyor yurtdışında.
son olarak 23yaş birşey değil, çok yakınım ilk kez 28 yaşında yurtdışına çıkmıştı sonrasında 2 yılda 6-7 ülke gezdi. işi dolayısıyla bazı ülkelere 3-4 kere gitti filan. olur yani. yapılır.öncelik meselesi.
Planlı ve programlı gidersen ucuz uçak bileti de bulursun uygun kalacak yer de . Biraz araştırıcı olmak gerekiyor . Önce vizesiz ülkelerle başlamak iyidir .
Bu arada zengin olmakla inan ilgisi yok istekli olmak yeter bence . Asgari ücretten biraz hallice kazanan bi arkadaşım 2 senede 10 ülke gezdi . Uçak biletlerini baya önceden alıp gidiş geliş 300 e hallediyor ortalama .
Bir de Traveller'in dedigi gibi kazandiginla ne yaptigina bakiyor biraz da bu isler. Turkiye'de insanlarin gozune cok buyuyor seyahate verdikleri para. Ayni parayi mac biletine veriyorsun ama ucak biletine vermiyorsun, cok para diyorsun mesela. Tercih iste.
Kendimden ornek verirsem yemege cok param gidiyor, yemege harcadigim miktari azaltsam cok daha fazla gezerim mesela. Ayni sekilde tatilim daha fazla olsa yine daha cok gezerdim.
Buy arada ben de 23 yasindan itibaren Turkiye'yi, 25'e yeni bastigim siralarda da yurtidisini gezmeye basladim. Gec degil yani senin icin.
There's an introduction:
skycanner'dan turkiye cikis, "her yere" varis noktasi secip tarih araligi olarak da "en ucuz ay" secenegini secip nereye ne zaman ucuz bilet var gorerek baslayabilirsin.
M obilden takipteyim
Orta avrupa turuna çıkıp görece cüzi bir bütçeyle 7 8 ülke gezebilirsin. Sayıya çok bakma. Şu ülkeye gittim diyenlerin bir kısmı sadece başkentte ya da bir şehirde iki gün gezip oraya da gittim diyebiliyorlar :) ben belçikaya "gittim" mesela ama sadece ikişer gün brükselde kaldım. Şehri yürüyerek gezdim dolaştım, müzelere de girdim ama yine de nereye gittiğimi sorduklarında belçika desem mi, demesem mi diye düşünüyorum. Fransa'ya da gittim mesela ama 10-15 şehrini dolaştım belki. Sonuçta ne oldu, fransa'ya da "gittim", belçika'ya da "gittim" :)
Ucuz bilet, şans, tanıdıkların ısrarla davet etmesi.
Benim su anki avantajim konumum. Avusturya'da yasiyorum. Vize sorunum yok.
Ama avusturya'ya tasinmadan once de 10 ulke gezmistim. Gonullu calismaya gitmistim almanya'da 2 ay (17 yasindaydim) oradan 4er 5er gun geziler yapmistim cek cum, polonya ve isvec'e.
Onun disinda ailecek de cok gezeriz, turkiye'de de cok gezdik. Antalya'ya kac kez 10 gunde filan gittik istanbul'dan :) onlarla da 3hafta malezya-singapur gezisi yapmistim filan.
Avusturya'ya gitmistim falan fisman okuldan oturu.
1-2 yer daha var boyle 20 yasin altindayken gitmis oldugum.
Ailemin durumu kotu degil cok sukur ama super de degiliz. Bana yolladiklari para ucu ucuna yetiyor ama gezmek icin yettiriyorum. Couchsurfing, otostop, en ucuzundan otobus-tren-blablacar (o yokken carshare.net ve mitfahrgelegenheit.de vardi) en ucuzunu hesapliyorum. Zamanimi egip bukuyorum.
Bi yerde arkadas ya da arkadasin arkadasi varsa onda kaliyorum. (cs olmazsa. Bu da olmazsa hostel)
Yeni canta vb almaktansa gszmek daha cazip geliyor. Gittigim yerlerde iyi yerlerde yiyorum ama ucuz yiyorum mesela.
En manzarali yere mi gitmek istedim, pasa gonlumu kirmiyorum ama orada corba iciyorum mesela sadece. Falan filan.
Of hep destan yaziyorum ben ya.
Bundan 3 yıl önce 1000-1200tl civarına balkanlarda 10 günde 5 ülke,7 ya da 8 şehir gezmiştim örneğin. Ya da bugün 1300 tl civarına bir hafta paris+amsterdam+brugge mümkün. Herşey dahil bu fiyata.
Başta hostel olmak üzere duruma göre airbnb, blabla, ucuz otobüs, kaçak şehir içi ulaşımı keywordler. Gidip iyi bir kafede-restoranda oturup keyif yapamıyorsun bu bütçelerle ama gayet güzel gezip görüyorsun.
Bu paraları bir senede biriktirmek de çok zor değil, her sene böyle ufak birkaç ülkeli turlarla 3-4 senede avrupanin önemli yerleri bitirilir. Öyle hayatının harcama anlamında en öncelikli şeyinin gezmek olması, otostoplarla riskli yollara girmek vs.de şart değil yani. Iyi planlama ve düşük beklenti yeterli. Ünlü bir yemek varsa gittiğin yerde bir kere paraya kıyıp yersin, sonra marketten ekmek peynir alıp sandviç yaparsın örneğin.
ben direk zenginim hacı
Bence bayağı para harcaniyor. Ucak biletleri ve oteller bir yana, muzeler, ulke ici hızlı trenler, feribotlar, otobüsler gayet pahali. Iş icin, egitim icin, deneyimlemek istedigim seye gore biriktirebildigim parayla seyehat ettim. Uzun sureler kaldim. Zor da gecindigim oldu.
Bir yere gitmis olmak icin ve o yerin ismini soylemek icin yurtdışına cikmanin hic bir değeri yok. Bir yere gitmek bir amac degil, bir arac. O yuzden ben ne "heryeri gormeliyim" bakis acisini ne arama motoruna hangi ay nereye ucuz ucak var yazma durumunu anlayabiliyorum. Bana nicelikten ziyade nitelik cok daha değerli geliyor. Bir suru yere gidip ne fikrinde, ne bakis acisinda, ne bilgisinde ne sezgisinde gram degisen insanlar biliyorum. Insan üzülüyor. O yuzden rakamlara cok takilma derim. Gitmek istedigin yerlere neden gitmek istedigini dusun. Cok yapanin kazandigi bir yarista falan degilsin. Nitelikli seyahatler yap, az ve oz.
Parayi telefona, ust basa degil de gezmeye ayirirsan oluyor
Ucuz bilet kovaliyorsun, booking'den ucuz yerde kaliyorsun. Gitmeden arastiriyorsun
Ayrica cok sayida exchange ve gonullu programlari da var. hitmek isteyene para engel degil
Erasmus tan başka yurtdışına çıkış yolu:
Hemde şu An, birkaç ay sonrası için vizesiz bir ülkeye gidiş dönüş 300 TL yi aşmayan uçak bileti almak.
Bu kadar zor birşey değil. İnan ki.