ben 3-4 gün kadar önce bir sabah ubuntu 9.0.4'ü yükledim. ondan önceki akşamsa virüs girdi herhalde bi gariplikler olmuştu bilgisayarımda. bir dosya almıştım virüs var filan dediler sonra neyse böyle bişeyler oldu işte. sonraki gün ubuntu'yu yüklemeden önce ekrandaki görüntüde bi sorun yokken ubuntu'yu yükledikten sonra ekran kapkaranlık görünmeye başladı. nerdeyse görünmeyecek kadar. bilgisayarı açtığımda karanlık oluyor ekran xp'yi seçersem masaüstüne geldikten bir süre sonra ekran normal rengine geliyor, ubuntuyu seçersem hep karanlık kalıyor ve bilgisayarı açmamdan herhangi bi işletim sistemi açılana kadar sürede de hep karanlık görüntü. dediğim gibi ubuntu'da böyle karanlık olunca onunla alakalıdır diye düşündüm. ama o virüs olayı olunca onunla mı alakalıdır diye de düşündüm. ama ubuntu'yla alakalı herhalde nedendir, nasıl düzelir? bi de ubuntu'da ses için olan kısa yol çalışıyor mesela ama bu görüntü için olan hiçbi tepki vermiyor.

bi de benim bilgisayarda bişeyler vardı zaten trojan, virüs vs. antivirüs programı da yüklü değildi. combofix, anti-malware programları filan bişeyler denedim temizlenmedi. nod32 kurdum bikaç kere tarattım bişeyler buldu sildi ama yine de düzelmedi. ne denesem ki başka. sağlam bişey yok mu şöyle tamamen temizlesin? olan şey de çok nadiren böyle bilgisayar çok kasıyormuş gibi oluyor. mouse bile oynamıyor doğru düzgün. bi de her açılışta bi tane usb aygıtı sokmuşum gibi o ses geliyor, şimdi yükliyim mi bilmem ne öyle bi pencere açılıyor işte. o da bt32 mi ne öyle bişeyin kurulumuyla alakalı. bluetooth'la alakalı bişeymiş.

bir de son olarak bu baştaki işletim sistemi seçme ekranında 1 sn süre var ve dolayısıyla kaçırmak çok kolay oluyor seçimi. bu süreyi nasıl uzatabilirim?

 

9.04 kurduysaniz grub vardir. bir konsol acip /boot/grub/menu.lst dosyasini bir inceleyin. orada 1 snye olarak olan zaten bir tane deger vardir (timeout bir seydi ama simdi usendim bakmaya) onu istediginiz degerle degistirin.

virusten oturu acilistan itibaren hele ki farkli sistemlerde ekranin kararmasi gibi bir sey olmaz. daha karsilama ekraninda ekran karanlik cikiyorsa bence donanimsal bir sorun olabilir (tamamen attim bunu, eldeki veriler yetersiz)
tekrar dusundum de anakartinizda sorun var bence.

entrapmen

benim ekranda zaten dalgalanmalar filan oluyordu arada. bi sorun vardı yani. ama şimdi işte önceden de dediğim gibi açılıştan itibaren ve ubuntu'da gayet karanlıkken xp'de benim ayarladığım parlaklıkta oluyor. kararmıyor da sonradan. böyle iki işletim sisteminde farklı olunca ve ubuntu'yu yükledikten sonra bu karanlık olma durumu gelince donanımsal değildir diye düşünmüştüm.

o grub'a da şimdi değil de bir süre sonra bakıcam. teşekkür ederim.

tepedeki psychedelic adam
1

mobil görünümden çık