Bu noktada aklıma takılan bir iki şey var; araştırma görevlisi olsam ilerde doçent olana kadar avukatlık yapamıyorum . E ha deyince de docent olunmuyor. bu durumdan hosnut olmazsam 30 yaşında avukatlık stajına başlamak nasıl olur? (Direkt staj yap demeyin, bu sene için staj aramadım. Zaten araştırma görevlisi olabilmek için elime fırsat geçmisken seneye ertelemek istemiyorum) araştırma görevlisi olsam beni tek endişelendiren kısmı, maaşları. Hukuk danışmanlığı vs yapılabiliyor mu bu aşamada?
Yüksek lisans yapıp, staj yapıp avukat olsam etraf avukat kaynıyor. Son zamanlarda meslekten de çok soğudum açıkçası. Akademik bir şeyler yapmak istiyorum. En azindan çalışmalar, tezler derken kendimi daha yararlı hissedeceğim.
Kısacası yeni mezun hukukcu ne yapsın dersiniz? Olur da araştırma görevlisi kadrosuna kabul edilirsem başlayayım mi? Her türlü tavsiyeye açığım. Teşekkür ederim şimdiden herkese.
araştırma görevlilerinin maaşları düşük müymüş? devlette 3700 tl ile başlamayı düşük görüyorsan mesleğinin şu anki maaş skalasını bir gözden geçir derim. küçük özel bir üniversitede araştırma görevlisi olacaksan daha düşük olur maaş ama yine de stajyerlik döneminden daha fazla kazanırsın. kaliteli bir şeyler çıkarıp da 30 yaşında doçent olabilmek pek olası gelmedi bana ama öyle diyorsan öyle olsun tabii.
Araştırma görevlisi olarak kabul edilirsen stajını birlikte götür, ruhsata başvur ruhsatı al, sicil işlesin. kalsın kenarda ruhsat problem değil 30 yaşında mesleğe başlaman.
Sürekli olarak değil ama araştırma görevliliği ve stajı birlikte götürürken dönem dönem zorlanabilirsin.
Benim zamanımda mahkeme kalemlerine gidip imza atıyor, hakim isterse duruşmalara giriyorduk. Haftada bir kere kitler seni en fazla. Sonrasında 2 ay kadar sanırım baroda öğleden sonra 4 saat kadar derslere gireceksin. O aralar anlayış gösterirler zaten.
Okulum hukuk fakülteleri içinde en iyilerinden biri. Dolayısıyla 10 sene sonra belki 10000 de alırım kim bilir? 30 yaşında docent olacağım demedim zaten, 30 yaşında akademik kariyerden vazgecersem dedim.
Bir de ben asistan maaşlarını daha düşük diye biliyordum.
Staj için de geç kalmış falan değilsin, uluslararası bir şirkette çok rahat staj imkanı bulabilirsin dil bilginle. Ama zaten araştırma görevlisi olacağım diyorsan ben olsam beni kasacak bir staj yeri yerine sadece imza anlamında baroya bu kız yanımızda staj yapıyor diye dilekçe verecek avukat bulurdum ki istersen o noktada yardımcı olabilirim.
Hukuk mezunu değilim ama araştırma görevlisiyim, staj yapmak için de sigortanın yatması gerekiyor bildiğim kadarıyla yani araştırma görevliliği ve staj aynı anda yapılabilir şeyler değil.
Benim zamanımda staj için sigortanın yapılması gibi bir zorunluluk yoktu, yanlışım yoksa halen öyle bir durum yok sen yine de teyit et fraise hatta hukuk mezunu stajyerlerin yarasıdır bu durum.
Benim dönemimde bir arkadaşım marmara üniversitesi'nde araştırma görevliliği ve stajı aynı anda götürmüştü.
edit: Ben Kaymak ^.^ yanlışlık oldu.
Ahahaha. ben tahmin ettim onu zaten kaymak, merak etme :)
evet artık stajlarda sigorta yapılıyor avukatlarınkini de baro yapıyor diye biliyorum
ne hukuçuyum be ar görüm bu arada, bana ne oluyorsa :)
ama anlamadım aynı anda 2 yerden sigortanız olabilir, neden engel olsun ki? -hukukçuların özel durumu mu var?
hele ki özel okulda ar gör olursa kimse bi şey diyemez başka yerde stajına sigortasına isterse 40 yerden sigortası olur.
@niye ama devlette zaten yasak, özeller de sözleşme imzalatabiliyor ikinci bir işte çalışmayacağına dair. Bu arada arş. gör. maaşı 3831 tl :) Bi de ben direkt devlet düşünerek yazmıştım yapılamaz diye. Özelde araştırma görevlisi olacaksan olma, maaşlar rezil, yaptırılan iş çok fazla. Düşün koç bile 2000 tl veriyor. Hele bi de yeni açılan üniversitelere falan girersen, lise lise gezdiriyolar konuşup öğrenci toplayabilmek için.
Devletten mezun oluyorum, kendi okulumda yapacağım zaten olursa.
Eski mezunlarla konuşsan daha iyi olmaz mı?
Ayrıca sen fr falan bildiğine göre gsü'de olmalısın. Gsü hukuktan mezun bir sürü arkadaşım var. Stajda bile hayvan gibi kazanıyorlar. İngilizcen varsa önün açık yani. Azcık network gerekebilir belki o kadar.
Ha bir de şu var. O noktaya gelen adamlar (hep ilk 100, okumayı seven zeki entelektüel adamlar) stajdan sonra piyasadan sıkılıp parayı marayı boşverip akademiye dönüyorlar. Yurtdışına mastera gidiyor bir kısmı. Öyle şeyler yapabilirsin para yerine okumak uzmanlaşmak peşindeysen.
Son noktayı yazayım aklıma gelmişken,
Para kısmını unut şu an yön vermeye çalışıyorsun geleceğine. stajda hiç para vermeyen yerler de var, sadece çeviri yaptırarak birkaç yıllık avukata verilen parayı verenler de. Ortalama bir büroda staj yaparsan 1000 tl alırsın, kimi de ben sana bilgimi veriyorum der para vermez (gayet 4. levent'teki adı duyurulmuş birkaç büro bu arada bu kafadakiler)
Senin mesleğin adliye/dava tarafında olacağını sanmıyorum, muhtemelen sözleşme ve yabancı müvekkillerle iletişim noktasında yer alacaksın mesleğe adım atarsan da. Belki deniz ticareti hukuku falan.
araştırma görevlisi olarak kabul edilirsen zaten stajı nerede yaptığının bir önemi yok, istersen en kaliteli en adı duyulmuş hukuk bürosunda yap, istersen mahalle avukatında. Meslekten koptuğun süre boyunca UNUTACAKSIN veya KANUN DEĞİŞECEK. O stajda zaten sana kayda değer bir şey de öğretmeyecekler. Kayda değer öğretecekleri şey olacak ise bunlar mesleğin ilerleyen yıllarında öğrenemeyeceğin şeyler olmayacak.
O yüzden araştırma görevlisi olmaya odaklan, sonrasında dilersen bilirkişilik de yaparak dosya alırsın, hukuki görüşünü sunarsın. Baktın araştırma görevlisi olmak san uygun değil mi, bırak özel sektöre atla. Bunu ilk seçeneği değerlendirdikten sonra yap. Hepsini bir anda düşünme, öyle gibisin şu an. Adım adım git.
edit: puff yine ben :(
hemen araştırma görevlisi olarak başlayabiliyor musun ya? bunun kadrosu neyin var, onlar falan garantiyse anlarım da, değilse sıkıntı. garanti olsa dahi, büyük okullarda bile bu işler o kadar çabuk değişebiliyor ki, bir anda bakarsın sana kadro yok,sorry demişler :( demezler tabi umarım da, arkadaşlarım bundan çok çekmişti, bu kısmını bir hatırlatmak istedim.
stajyerken ilk 6 ay hiçbir işte maaşlı sigortalı çalışmaman gerekiyor, ikinci 6 ayda bir büroda staj yapıyor olman lazım.
evet etraf avukat kaynıyor, yüksek lisans tek başına aradan sıyrılmak için yeterli değil. bence bir yandan öyle ya da böyle stajı devam ettir, 30 yaşında durumdan sıkılırsan mesleğe stajyer olarak değil avukat olarak dönmüş olursun. staj süresi çok sancılı değil (baro nezdinde devam edenden bahsediyorum). bazı zamanlar zorlaşacak elbet ama sadece 1 sene sürecek. bence dayanılmayacak şey değil ikisi aynı anda. ben stajdan sonra yükseğe başladım ama işim çok ciddi yoğundu. işi bu kadar yoğun olmayan arkadaşlarım aynı anda stajı da yükseği de yapabildi.