Merhaba

Geçen sözlükte denk gelmiştim de benim de aklıma takıldı, sormak istedim. Malumunuz Diyanet İşleri Bakanlığı devletin en büyük bütçesine sahip kurumu. Bunun yanı sıra hemen her camide toplanan bağışlar, yardım paraları var. Şimdi Türkiye'deki müslümanlar islamiyete yahut başka herhangi bir dine inanmayan insanlara karşı pek hoşgörülü değiller ancak her kim olursa olsun bu insanların dahi vergileri dini bir kuruma gidiyor, dolayısıyla ortada bir çelişki mevcut. Senin inancından olmayana tepkilisin ancak onun parasını almakta beis görmüyorsun.

Soruma gelirsek, şayet devlet Diyanet İşleri Bakanlığını desteklemek için özel bütçe ayırmasa, ancak müslüman kişiler kendi istekleriyle ek bir vergi ödeyip bakanlığı desteklese ve dini hizmetlerin sürmesini sağlasa sonuç ne olurdu ? Sizce insanlar bu desteği sağlarlar mıydı ?

 

Hayır sağlamazlardı. Gelenek halinde gelişmiş bi bağış sistemi olsa belki dindar yaşlılardan bağış olabilirdi diye düşünüyorum. Konu müslümanların kendi kurumlarına sahip çıkmasından daha başka.
Devlet herhangi bir kurumundan bütçeyi çeksin ve halkın bağışına güvensin, zırnık çalışmaz. Bizim milletimiz vergi vermeyi sevmez, kripto anarşistiz :)

me gusta

öncelikle düzeltilmesi gerekn yerler var.

camilerde toplanan bağışlar diyanete gitmez. o paralar tarikatlara/cemaatlere akar. onlarca yıl feto, ismail ağa, almanyadaki adını unutuğum oç'un cematti, nurcular vs falan hep bu paralarla beslenmiştir, beslenmeye de devam etmektedir.

insanlar bu desteği sağlayamazdı. senin dediğin gibi olsa, iyi niyetiyle samimi olarak yardım eden kişilerin parasının da gideceği yer üst paragrafta yazdığım yerler olacak. bu oluşumlarında nasıl birer pislik yuvası olduğu malum...

mahone

ikisi de para toplar.

bu arada ben, diyanet camilere para ayırmıyor demedim. camilerde toplanan paralar diyanete gitmez dedim.

mahone

camilerde toplanan bağışlar cami derneğinin kasasına gidiyor.

nereden biliyorum? dedem ömrünün son 15 yılını bir cami yaptırmak üzere kurduğu dernek işleriyle geçirdi.

edit: soruya cevabım da şu şekilde; cami sayısı 1/10'a düşerdi.

la rana

@me gusta
Bunu bakanlık desteklemek olarak tanımladım ama aslında islamiyet inancını desteklemek ana konu. Yani inandıkları, hayatlarının her noktasında olan dinin varlığı için gereken yardımdan sözediyorum.

@mahone
Evet bağışların diyanete gitmediğini zaten biliyorum, cami ve cemaat ihtiyaçlarının zaten bağışlarla da desteklenmekte olduğunun altını çiziyorum sadece. İnsanlar sağlamazdı mı yoksa sağlayamazdı mı ? Ayrıca sağlayanların parası niye cemaatlere gitsin, elden para veriyor olmayacaklar ki, bakanlığın bütçesi bu insanların vergilerinden oluşacak işte.

burka

bu ülkede cuma namazı paralı olucak deseler ülkenin yarısı ertesi gün ortodoks olur. anlatabiliyorum sanırım.

bruceandwayne

siz nerde yaşıyorsunuz yahu? diyanetin ya da ilgili hangi kurumsa, bütün camileri denetlediğini mi sanıyorsunuz? ya da denetleyebilecğeini? hele de 2002'den sonra neyi denetleyecek? her camide okunan hutbenin, diyanetin resmi hutbesi olduğunu mu sanıyorsunuz? böyle sanıyorsanız allah yardımcınız olsun. ya da çok şanslısınız ki büyük şehirlerdeki popüler camiilere gitmişsiniz hep.

mahone

@mahone, tüm camiilerde aynı hutbeler okunuyor evet. 2002'den sonra demişsin de içini doldurmamışsın. esas 2002 sonrası tüm camiilerde belirli bir strateji güdülerek, gerektiğinde propagandaya varan hutbeler veriliyor evet. hepsi de tek yerden çıkıyor. kayserinin bilmem ne köyündeki camii de buna dahil.

la rana

Lan bu memlekette Işid'in elinde olan camiler var. Siz ne konuşuyorsunuz steril steril...

Yok denetimmiş de yok bilmemne.

babilbaligi

@babilbaligi

çok doğru. bir kısmı da benim kontrolümde.

la rana
1

mobil görünümden çık