yoksa gördükleri konuları çok daha ayrıntılı biçimde mi görüyorlar?
kendi kendime "daha hangi konu kalmış olabilir?" diye sorup cevap bulamıyorum çünkü matematikten zerre anlamıyorum.
bu arada alakasız ama fizikçi ve matematikçilere büyük saygım var. yeri gelince söylemek istedim.
mesela esogü'nün matematik bölümü dersleri: fef.ogu.edu.tr
edit: odtü'den de örnek getirdim: catalog.metu.edu.tr
"daha hangi konu kalmış olabilir"i cevaplamayı matematikçilere bırakıyorum.
calculus, topoloji, diferansiyel denklemler, diferansiyel geometri aklıma gelenler.
Topoloji gibi bir şey var mesela. Tek başına yeter. İki uzayın bir parça kopmadan sürekli olarak birbirine dönüşmesinin cebirsel ifadesi falan. Böyle hiçbir yerde uğraşamayacağın müthiş şeyler.
Görüp görebileceğiniz ve burada sayılıp dökülenler ancak bir ağacın küçük bir dalından ibarettir.
Mesela bir lineer cebir diye birşey var, müthiş birşey.
nxn 'lik bir denklem sistemini en zor yoldan nasıl çözülebileceğini gösterip üstüne onlarca teorem ekleyip nasıl basit yoldan çözülebileceğini görüyorsunuz. (iç çarpım kullanarak gerçekleşiyor bunlar)
Calculus diye birşey var. Lisede gördüklerinizin başlangıcı. Limit, türev, integral görüyorsunuz ama bunların uygulamalarını en fazla iki boyutta işliyorsunuz. Lisans matematiğinde ise bunu çok boyutta (n boyutta) işliyorsunuz.
Kompleks analiz ise calculus'te çözmekte zorlanacağın belkide çözemeyeceğin karmaşık integralleri hangi şartlar altında çok basit bir şekilde çözebileceğini işliyor.
ben mesela kısmi türevli denklemlerde kontrol teori üzerine çalışıyorum. mesela bir araba düşün. o arabayı serbest bırakırsan bir süre sonra belli bir yana kaymaya başlar. direksiyona ne kadarlık bir etki yaparsan araba düz gitmeye devam eder gibi bir soru benim çalışma alanıma giriyor.
Sadece topoloji görseler o bile yeter lan. Ben 4-5 boyutta küre nedir sorusuyla karşılaştım, beynim ısındı. Adamlar daha nelerle uğraşıyorlar.
Sen bu kafayla çok dayak yersin yalnız. Azcık araştır...