Şimdi araçlarda performans kriteri olarak 0-100 bilgisi veriliyor, bunu etkileyen tabi genel olarak beygir, tork faktörleri var. Bunun dışında aktarım organlarının verimliliği de belirgin bir etken. Sormak istediğim bunun genel olarak en çok etkileyeni nedir? Genel olarak baktığımız zaman torku yüksek araç daha mı çabuk hızlanır?
Mesela iki araç olsun 120 beygir 170 tork, biri de 95 beygir 220 tork. Biri de 100 beygir 330 tork. Bu araçların sadece bu verileriyle hangisi daha performanslı olur karar verebilir miyiz?
Teşekkürler

Araçlar genellikle kullanım amaçlarına göre motorla donatılırlar. Örneğin 100 beygir 330 tork olan eski kasa dizel kamyonet olabilir. Bu sebeple 0-100 hızlanması uzun sürer. Genellikle dizel araçlar torkları yüksek olduğundan ilk hızlanmada iyiler, ama 60-80km sonrası hızlanma gittikçe yavaşlıyor.
Ağırlık etkenini hesaba katmazsak sizin örnekteki 120 beygir 170 tork olan sanki benzinli bir "hot hatch" izlenimi veriyor.


öncelikle;
beygir = (Tork x RPM) / 5252
yani beygir ve tork birbirinden bağımsız şeyler değil. hatta genel olarak her veri tork'un bir katsayısı diye düşünün. 120/170 ve 95/220 iki ayrı aracın verileri ise, rpm'leri arasında dehşet bir fark var demektir. bu da, motor ve kasa tipinin çok çok farklı olduğu anlamına gelir. yani; ford f-150 ile ferrari karşılaştırıyor olabilirsiniz. bu yüzden hangisi hızlanır sorusu anlamsızlaşır.
sadece cevap istiyorsanız: torku yüksek araba daha "hızlı" hızlanır. ama gücü yüksek araba yavaş da olsa hızlanarak daha yüksek hıza ulaşır ve öndeki arabayı yakalayarak geçer.


söyle aciklayayim kabaca. beygiri yuksek torku dusuk araba yuksek devirlerde cok daha suratli olur. ulasabilecegi maksimum hiz daha yuksek olur. ama dusuk devirde bu guce ulasamayacagindan 0-100"u daha dusuk olur, daha yavas hizlanir.
beygiri dusuk, torku yuksek araba ise belki daha hizli hizlanir ama ulasabilecegi maksimum guc yuksek devir de olsa daha dusuktur. biri max 200 km hiza 30 saniyede ulasirken digeri max 150 km hiza 20 Saniyede ulasir kabaca. tam olarak Boyle degil tabi ama kabaca böyle dusunebilirsiniz.


hayır veremeyiz. ağırlıklarını bilmeden yapılan her yorum eksiktir.
bu arada, bu değerlerin maksimum güç ve maksimum tork olduğunu, devir sayısına göre anlık tork ve güç grafikleri olmadan yapılan yorumların da eksik kalacağını arz eder, saygılar sunarım.


reserved
