şopınaur kim ya. piff. bence önce sevdiğin bi tanesi ne demiş ne yazmış onlardan başla, sonra azıcık tarihini oku. yani felsefe tarihi diyince kim ne yaptıdan ibaret değil tabii lisedeki gibi daha şey. sonra da ordan ilgini çekenlere ayrıca yürü.
başlangıç için sofi'nin dünyası güzel bence okulda felsefe hocası tavsiye etmişti okumuştum güzel bir kitaptı.
sofinin dünyasını okumak, vahşi doğada hayatta kalmak için survivor izlemeye benzer.
eğer gerçekten felsefeye ilgi duyuyorsanız bulunduğunuz şehirdeki üniversitenin felsefe bölümüne gidip birkaç hocadan öneri almanız. bir okuma listesi oluşturmanız. sırayla hepsini okumanız. yoksa 2 kitap okuyup felsefeyi öğrendim diyemezsiniz.
çünkü öyle eserler var ki gayet basit anlatılabilecek konuları sanki özellikle anlaşılmaz kılmak için uğraşmışlar. onları okumak çabanıza yazık eder.
selahattin hilav - 100 soruda felsefe
bir felsefe mezunu olarak klasiklerle başlamanı öneririm. klasikler deyince de platon'un diyalogları ilk akla gelenlerden. başlangıç için ideal diyebilirim, diyalog formunda olması açısından özellikle. gayet keyif alarak da okuyabilirsin (iyi bir çeviriye denk gelirsen tabi). felsefe tarihini filan da boşver şimdilik, zaten felsefe tarihi platon'a düşülen dipnotlardır diye bi söz var, hakikaten de öyle.
bir de ilk olarak daha kısa hacimli diyaloglardan başlarsan daha iyi olabilir. örneğin devlet yerine şölen diyaloğuyla başlamak gibi, konusu ilgini çekiyorsa ayrı tabi. bu daha kısa diyaloglar ince kitapçıklar halinde de mevcut (nadirkitap gibi sitelerde bulabilirsin). zaten birçok diyalog isminin yanında konusuyla geçtiği için (haz üstüne, bilgelik üstüne, dostluk üstüne vs.) ilgini çekenlerle başlayabilirsin.