1515 yılında gergedan adında bir gravür yaptı. oysaki o tarihler rönesans başlamıştı. rönesans motifine uygun değil bu. amorf, vahşi. rönesans'ta estetik duygusu vardı ve bu çizilenin zıttı gibiydi?

en.wikipedia.org

neden ortaçağ'a özgü bir gergedan?

 

ne alaka? o devre uymak zorunda mı? kafasına esmiş çizmiş.

standart

aynı zamanlarda yaşayan leonardo'nun çizimlerinden çok farklı da değil aslında.

maxc

amacı anatomi çalışmaktı bence. yalnızca gergedan değil birsürü hayvan çizimi vardır.

Dürer'in külliyatı var elimde. dilersen birkaç örnek çekip yollarım.

suicides underground

İki neden söyleyebilirim.
İlki rönesansa geçişin birden bire olmaması, stil ve konuların yavaş yavaş, sakin sakin kayışı.
İkincisi, bu resmin rönesans havası daha ağır gibi. Konu olarak Orta Çağ dönemi din yoğun bir dönem; Orta Çağ resmi desen, konu olarak ya din ya savaş ya birtakım hikayeler ararım. Ama gergedan çizmenin bir bilimsel yanı var. Rönesans sadece estetik demek değil, yavaş yavaş bilimin de işin içine girmeye başlaması demek. Anatomi demek. Örneğin, @maxc'nin dediği, Leonardo'nun sağlık adamı şeysinin estetikten öte tıp-mühendislik yanı var. Bir örnek,
www.ibiblio.org
Rönesans döneminin en önemli yanlarından biri oran-orantıya, perspektife dikkat edilmeye başlanması demek. Orta Çağda yapılan tablolar genelde garip oranlara sahipken (örneğin, bir tabloda bir dağ vardı, dağın yarısını bir tane tavşan kaplıyordu), artık düzgün bir perspektif oran-orantı yer alıyor. Örnek:
www.webexhibits.org
Rönesans sanatla anatominin iç içe geçebildiği bir dönem. Gergedan anatomisi bu konuda şaşırtıcı gelmiyor. Orta Çağ denmesi daha şaşırttı beni.

Ek: Rönesans estetiğin önemli olduğu bir dönem ama estetik barokla daha çok hareketlenip ön plana çıkıyor. Rönesansın estetiği serbest bir estetik değil, daha kurallı ve daha ciddi bir estetik.

aychovsky
1

mobil görünümden çık