amcam sonra egemargubre.com sitesini daha once baska birine yaptirtmisti simdi ondan al kendin siteyi devam ettir. icine benim satacagim urunleri koy dedi.
ben de bunun uzerune codeacademy de biraz html ogrenmeye calistim. denedim ogrendim biraz ama mesela baska neleri ogrenmem gerekiyor bu siteyi ustume alabilmek icin ? bana cok karisik geliyor bu bilgisayar terimeri.
html pek işine yaramaz. bazı soruların cevaplanması lazım önce:
1. Bu siteyi kurulu olarak mı üzerinize alacaksınız yoksa sadece alan adını mı? (egemargubre.com adını yani)
2. Siteyi kurulu olarak alacansanız kodlaması nedir bunu bilmeniz lazım. Kuvvetle muhtemel html değildir. asp.net ya da php olabilir diye düşünüyorum. Bu şekilde kodlama ile baştan yazıldıysa işin çok zor. Yok eğer joomla, wordpress gibi bir site ise bunu öğrenmeye çalış. Zaten wordpress ya da joomla öğrenmesi basit sistemler.
Eğer sadece alan adı alınacaksa öğrenmen gereken içerik tüm detayları ile aşağıdaki linkte bulunuyor. Fakat hosting ile beraber gelecekse işin biraz daha kolay olur ve siteyi kısa zamanda istenilen hale getirebilirsin.
builtwith.com
Bir web sitesine girdiginde yani tarayicina egemargubre.com yazdiginda ne olur;
1. dns serverdan alan adi ve ip eslesmesi yapar egemargubre.com gider 198.111.222.333 gibi bir ip ile eslesir. Domain name, DNS gibi konular bu kisma girer
2. ip yani sayfanin adresi gider senin serveri bulur. server, hosting gibi temel kavramlar burada baslar
3. serverda bir "http server" vardir yani senin sayfanin kodlarinin bulundugu ve onlari disariya servis eden program. http server kavrami burada baslar. mesela apache
4. bu server sayfanda büyük ihtimalle index.html dosyasini http ile geri döner. http post, get gibi kavramlar burada önemli olur
5. index.html icinde html kodlari vardir. html burada baslar.
6. sayfanin düzgün gözükmesi icin html dosyasina eklenmis css vardir
7. sayfanin ölü gibi durmak yerine kullanicinin tiklamasini vs. aksiyonlara cevap vermesi icin eklenmis javascript vardir buna da mutlaka girmek zorunda kalirsin.
8. sayfada bi bilgi olmasi gerekiyor, ki bu bilginin de bi yerden gelmesi gerekiyor. bunun icin programlama dili lazim. php, c#, java, ruby vs.
9. bu bilginin bi yerde saklanmasi gerekiyor. bunun icin database mysql, oracle vs. bu dataninda databaseden cekilmesi gerekiyor SQL gerekli.
10. sayfa bu ilk 9 adimi gecer, bilgiyi ceker, sonra ayni yoldan geri döner. Iste bir web sitesinin calismasi özetle (bircok detayi var elbet) bu sekildedir.
Eger merakli isen bu adimlari ögrenerek takip et.
Alternatif ve kestirme yol olarak wordpress, joomla gibi paketlerle 5. adimdan sonrasi ile ugrasmazsin. 1. den 5 e kadar olan adimlarda sayfa ilk ayaga kaldirilirken önemli olur, birinden yardim alirsin.
Senin durumunda ise söyle bir problem var, mevcut calisan bir kod varsa ya onu cöpe atacaksin ve sifirdan kendin yapacaksin. ya da calisani inceleyip hangi dil kullanilmis, bu dil hangi http serverda calisir, hangi database var. yoksa wordpress mi yapmis bilmelisin ki isi devam ettirebilesin.