muhtemelen 4-5 aya eşimin işi yüzünden şehir değiştireceğiz. 4 yıldır aynı yerde çalışıyorum giderken tazminatımı vermelerinin mümkünatı yok isterim ama vermezler yani biliyorum. 6 ay kadar sigortasız çalıştırdılar. 1 sene kadar da elden maaş verip asgariden sigorta yapmışlardı. Giden biri şikayet etti ondan sonra düzgün bir şekle geçtiler.
Aile yönetiminde bir fabrika ve bu tür konularda çok cimriler. Mesai ücreti vermezler ama 2 saat gelme tam gün ücreti keserler. Burada tek işveren oldukları için tarzları bu, biz böyleyiz kabul etmeyen gitsin şeklinde.
Çok fazla sirkülasyon oluyor beyaz yakada millet genelde 5-6 ay çalışıp kaçıyor. Daha önce kovulan 1 kişi olmuştu o da küçük patrona sakınmadan cevap verdiği için. Patron çıkan bir sorunun üstüne "nerenizle yapıyorsunuz bunları" demiş, o da artık tak ettiği için cevabını sakınmamış, iş çirkinleşmiş yani.
Genelde bu tarz davranışlar sergilerler çekinmeden müdürlere falan onlarda sineye çeker. Adamlar burayı bırakıp gitmek istemiyor ailesi köylüsü vs bütün hayatları burda, büyük şehirden çok korkuyorlar.
Kadın olduğum için bana o tarz davranışları olmadı, olsaydı işim kolay olurdu açıkcası ben de cevap verirdim kovarlardı :D
Ne yapabilirim sizce işimi aksatsam yasal olarak sözleşmemi feshedebilir sanırım o şekilde haksız duruma düşerim. Gıcık gıcık konuşsam zamanla belki olur ama onda da benim bırakmam için baskı yapacaklarını düşünüyorum tazminat vermemek için.
Tecrübesi olan var mı bu konuda ne yapabilirim :)
basit:
sende çirkefleş ve sende şikayet et.
mesai paralarını vermemesi, tam gün ücreti kesmesi haksız sebepler.
seni bir süre sigortasız çalıştırdıklarını da ekle şikayetine.
olura olmaza atarlan.
psikolojik sorunlarım var benim taam mı de.
sırf çıkartsınlar diye birden değiştiğini anlarlarsa hem çıkartmazlar hem de karşılık verirler, yıpranırsın.
direkt çirkefleşme ama alttan da alma, işini mükemmel yapma. ani olmasın ama neye hassas olduklarını bilen sensin ona göre ufaktan ufaktan yap bişeyler.
ard arda iste kesin gönderirler sanıyorum.
bence normal istifa edip sonra kıdemini bahsettiğin sebeplerle almak isteyebilirsin. sonuöta şimdi düzelmiş ama eskiden bi sıkıntı var, mesailerini kanıtlayabiliyorsan onlar var.
Bütün bunları yapmış olabilirler ancak senin buradaki hatan daha önce şikayet etmeyip işten çıkacağın zaman tazminat almak için bunları kullanman.
Eğer işini aksattığından veya davranışından dolayı çıkartırlarsa ve bunu kanıtlarlarsa tazminat alamazsın. En fazla yapacağın şudur; 4 yıl önce girdiğine dair bir belge, bir kanıt bulmak ve sigortanı daha geç yaptıklarını kanıtlamak. Düşük yatırılma olayı için de belge bulabilirsen işin kolay olur ama başvursan bile daha önce emsal dava olduğu için kazanılma olayı var. Tabi dava süreci olur, uzun sürer. Ayrıca eski bir mesele olduğu için sonuç ne olur tam da bir şey söyleyemiyorum.
doğrudan tazminatını iste, vermiyoruz derlerse sigortasız çalıştırdığınıza ve düşükten gösterdiğinize dair ihbarda bulunacağım de, zaten üj buçuk atmaya başlarlar, verirler. hee vermezlerse dava aç zaten tazminatından fazlasını alırsın.
öncelikle evlilik tarihinizden itibaren 1 yıllık sürede işten ayrılırsanız da tazminatınızı alabilirsiniz bilginiz olsun.
eğer süre geçtiyse;
çirkeflik yapmanıza gerek yok, hakkınız olanı talep edin yeter. bir sürü haksızlık yapmışlar zaten, bunlarla ilgili bir kaç yola başvursanız yeterli olur. bence şu yolu izleyin;
1- patronunuzla yüzyüze gelip açıktan niyetinizi anlatın. bakın ben gideceğim ve tazminatımı almak istiyorum, kanuna göre istifa halinde tazminat alamayacağımı biliyorum ama sizin bugüne kadar kanuna aykırı davranışlarınızın karşılığı olarak tazminatımı ödemeniz gerektiğini düşünüyorum diye giriş yapın. aksi halde hem sigortasız başvurduğunuz dönem için çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığı'na şikayette bulunuarak gerekirse dava açacağınızı (bu durumda normalde ödemesi gereken primin 5 katı ceza ödemek ve yargılama gideri ile avukatlık ücreti de ödemek zorunda kalacak) ve bunun ne gibi sonuçları olacağını söyleyin.bununla birlikte fazla mesai ve yıllık izin ücretleriniz için de dava açacağınızı söyleyin. ciddiyetinizi koruyun ve tehditlerine boyun eğmeyin. olur da tehdit ederse konuşmayı sonlandırın ve işinize devam edin.
2- işverenin talebini kabul etmemesi halinde. çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığı il müdürlüğüne (hangi ildeyse internetten bakın) ve başbakanlık bimer şikayet hattına işyerinizde sigortasız işçi çalıştırıldığı konusunda delillerinizi de ekleyerek ( o tarihte çalıştığınızı belgeleyecek herhangi bir belge. banka hesabı olur, tanık olur, ticket dökümleri olur, giriş çıkış kayıtları vs vs) ihbarda bulunun. bu şikayet sizinle ilgili olacak ama bu sayede çsgb diğer işçiler açısından da bir usulsüzlük var mı inceleyecektir.
3- yapılan incelemede muhtemelen bir sonuç çıkacaktır ama hadi olmadı diyelim bu durumda hizmet tespit davası açabilirsiniz. bu davanın konusu sigortasız çalıştırıldığınız sürenin de sigortalı olarak tescil ettirilmesidir. işverene 5 katı oranında ceza kesilir.
4- fazla mesai alacağınız için işverene ihtarname çekin ve 10 günlük sürede ödenmemesi halinde dava açacağınızı belirtin. eğer ödenmezse işe devam ederken de davanızı sürdürebilirsiniz.
sigortasız çalıştırılmak ve fazla mesailerinizin ödenmemesi aynı zaman iş akdinin işçi tarafından haklı nedenle feshi gerekçesidir. bir diğer söyleyişle bu nedenle de iş akdinizi feshedip kıdem tazminatı talebinde bulunabilirsiniz.
kibar feyzo izleyip oradaki taktikleri uygula
mesailer ödenmediği için istifa edersen tazminatinı alabiliyorsun. biraz uğraştırabilir ama alırsın
Git konuş, Kıdem'imi verin ihbar sizin olsun de.
Vermezlerse tamam o zaman ben de şikayet ederim sizi de, ki bunun firmaya ne kadara patlayacagını mali müşavirinize sorabilirsiniz de.
Sana verecekleri paranın kaç katı masrafları olacaktır.
Böylece kıdemi alabilirsin.