Durum şu:
A, B ve C firmaları var. A firması uluslararası bir şirket ve Türkiye'de faaliyetlerini B firması ile yürütüyordu. Bir de C firması var işte, benim de 1,5 yıl öncesine kadar çalışanı olduğum. A firması, B ve C'yi X bir firma ünvanıyla tek çatı altında birleştirdi. Vergi numarası açısından satın alma & birleşme sırasında ve sonrasında avantajı olduğundan C firmasının ünvanı değiştirilmiş gibi gösterildi ve X oldu. Ama aslen A firması C'yi aldı ve B ile birleştirip X altında birleştirdi.
Bu durumda, ben eski C firmalı, yeni bordrosu diğer çalışan herkes gibi X'ten yatırılan biri olarak, eski B'nin maaş, yan hak ediş vs imkanlarından yararlanmalı mıyım? Şu an tek çatı bünyesinde farklı maaş imkanlarıyla çalışıyoruz. Eski B firması yıllık 16 brüt maaş, ben yıllık 12 net maaş üzerinden çalışıyoruz ve birleşmeyle birlikte çalışma saatim de 1 saat öne çekildi. B firması beyaz yaka çalışanları mesai ücreti alıyor, ben alamıyorum. Bu tarz şirket birleşmelerinde, X'in tüm çalışanlarına aynı maaş politikasını uygulaması gerekmez mi? Uygulamaya başlaması durumunda çalışan olarak 1,5 yıl öncesine gidip geriye dönük haklarımı talep edebilir miyim? Bence ağır haksızlık dönüyor ortada.
Makûl ve hukuki bir yönlendirmeye ihtiyacım var hakkımı aramak için. Sazan gibi ortalıkta atıp tutmak istemiyorum. Çok karışık olduysa detaylar için yeşillendiriniz.
Teşekkürler.

sen c'den çıkarken sana hak ettiğin kıdem-ihbar verildi mi? verildiyse x'te sıfırdan başlamış sayılırsın, istedikleri gibi değişiklikler yapabilirler. verilmediyse nakil olmuş sayılırsın ve eski hakların devam eder. seni x'e geçirmeden önce: mevcut işindeki değişiklikler için onay almayı tercih edebilirler, değişiklikler için imza atarsın. yok ben oraya gitmem diyorsan işten çıkarsın, tazminat alamazsın. eğer kitabına uydurmak isterlerse sana geçici görevlendirme yaparlar, o zaman gitmek zorunda kalırsın, gitmezsen haklı fesih uygularlar. tabii geçici görevlendirmenin belirli süresi var ama sürekli tekrarlayabilirler.
şirket birleşmesinde maaş konusu hakkında net bilgim yok ama toplu sözleşme olmadığı sürece maaş farkı olabilir. bir de, size şirket birleşti olarak söylenmiştir belki ama teknik olarak ayrı olabilir. eski b'li birinin bordrosuyla seninkini karşılaştır şirket adında ne yazıyor diye.


Teknik olarak c'den çıkmış olmuyorum sanırım. C artık X ve aynı vergi numarasını kullanan bir tüzel kişilik çünkü. Muhtemelen nakil olmuş sayılıyorum. Beni X'e geçirmeden önce herhangi bir hakkım için onay da alınmadı. Bir imza da atılmadı haliyle.
Diğer B firmasından gelen arkadaşlarla bordromuz aynı firmadan. Sıkıntı da o bence. Aynı firma bünyesinde çalışan insanlardan biri diğerinden daha fazla/az kazanabilir, eyvallah. Ama biri net, diğeri brüt, biri 12 diğeri 16 maaş alıyor olabilir mi?


brüt-net değişimini yapabilirler, burada sıkıntı oluşturacak şey senin maaşının azalması olur. eğer yeni yapılan değişiklikle maaşın c'dekinden azaldıysa bunun onayını senden almaları gerekir. şunları oku:
www.erdem-erdem.com
www.milliyet.com.tr
