saçmalama yahu. matematikle fiziği ayıramamak gibi bir şey. yada coğrafya ile tarihi... bunları nasıl ayırıyorsan onu da öyle ayırabilirsin.
birbirinden bağımsız değiller ama farklılar
fullmetal alchemist :P
şu soruya cevap vermek bile saçma, insan sormaya utanır.
biri yaşam bilimlerini içeren bütün, diğeri maddeyi inceliyor. bunların nesini, nasıl karıştırabiliyorsun lütfen açıkla.
hocam sen kimya mühendisi değil miydin, nasıl karıştırıyorsun? annenle babanı karıştırman gibi birşey bu.
biyo canlı demek değil mi yahu?
Birbirleriyle fazlasiyla iciceler ancak fizik de isin icinde mesela. Onun icin millet interdisipliner bilim diye bas bas bagiriyor, Turkiye'de durum farkli tabii. Nobel odullerine de bakarsak mesela, kimya odullerini biyolojik bilimlerden insanlarin almasi bunu kanitliyor. Hatta bu sene Aziz Sancar'in aldigi odulden sonra bayagi tartisma konusu oldu, kimyacilara neden vermiyorsunuz odulleri diye.
canlının içinde kimya olmadığını mı sanıyorsunuz panpalar? baktığım her yerde kimyasal tepkime görüyorum oysa ben.
çoğu bilim birbirini çoğu alanda destekliyor. moleküler biyoloji, organik kimya, nükleer fizik. bir bilim dalının içinde diğerinin çalışma alanlarının bulunması "ne farkı var" demene yetiyorsa lütfen temel bilimlerden, hatta mühendislikten uzak bir kariyer kovala.
söylediğin saçma çünkü matematikle biyolojiyi karıştırmadığını düşnüüyorum (umuyorum). şimdi aynısnı biyoloji ve kimya için yap.
Hepsi aslinda fizik der noktayi koyarim
Ben fizikte berbat otesiyim ama kimya ve biyoloji'de ezer gecerim. Bu da boyle bir paradokstur
@celeron 300a
tavrına dikkat etmeni rica ediyorum. ne yapacağımı, ne kovalayacağımı senden öğrenecek değilim.
kimya mühendisi isen ve biyolojiyle kimyayı ayıramıyorsan (lise öğrencisinden beklenen bir şey bu), "sizden öğrenecek değilim" kartı işe yaramıyor ı ıh.
biyoloji ve kimya birbirinden ayrı düşünülemez
tıpkı fizik ve matematik gibi ama bunları karıştırmak biraz anormal
dediğin şeyi çok iyi anlıyorum. bütün insanı bitirip de tekrar temel derslere baktığımda biyokimyanin aslında lise insan biyolojisi+ olduğunu anladim. ama sadece biyokimya yok. Ornegin bir hormon sentezi tepkime ile olur ama salinim ritmini belirleyen canlı organizmadir. Nasıl fizik kuralları çerçevesinde maddenin kendi özelliklerini de işin içine katilarak kimya disiplini olusmussa canlılık özellikleri ve organizasyonu da kimyasal olaylara eklenip biyoloji bilim olarak varlığıyla bizleri senlendirmistir. son olarak hepsi benim bebeklerim diyor emektarlarina selam gonderiyorum
haydaa şimdi durup düşününce "lan, yoksa?" dedim ben de. Fazla düşününce karışıyor galiba :D
ya canlılarla ilgili şeyler biyoloji desek hormonlar ne, kimyanın konusu mu? Maddelerle ilgili şeyler kimya desek vücudun maddeleri kullanması işlemesi falan n'oluyor?
bunu duyuru sahibinden ziyade "evet ya" diyenler için yazıyorım: @rodriguez mesela şöyle bakmak gerek olaya:
en.hfnl.ustc.edu.cn
"bakteriyi kaynar suya attım - öldü" - biyoloji
"bakteri kaynar suda neden ölü - bütün protein yapısı bozuldu" - biyoloji
"proteinler neden yüksek sıcaklıkta bozulur - böyle kocaman molekül, şurasını burasını tutan bağlar şeyoldu" buradan sonra mesela yavaştan kimya başlıyor. artık incelediğimiz şey canlı değil, kocaman bir molekül.
e bütün bu çalışmada deneyler yaptın, veri topladın, matematik ve istatistikten faydalandın... bunlar senin çalışmanda kullandığın araçlar, ama araştırdığın şey aslında hala bakteri haşlamak. gün bittiğinde bakterinin neden öldüğünü yaşam konusundan çıkıp moleküler detayda anlatabilecek hale gelmiş olduk.
haklısın. aradaki çizgiyi çekebilen yok gibi.
fizik mezunuyum, fizik kimya biyoloji matematikden hangisi nerede başlar nerede biter bilmiyorum. özellikle gelişen konularda ne hangisinin alanı anlamış değilim. anlayanı da görmedim...
biyolojinin bir kismini aciklamak icin kimya kullaniliyor diye dusunebiliriz bence. kimya biyolojinin alt kumesi gibi kendi aralarinda. ama kimyanin icinde biyoloji yok denebilir sanirim.
yani nasil fizigi aciklamak icin matematik de kullaniliyorsa, ya da edebiyatin bir kismini aciklamak icin felsefe ya da tarih kullaniliyorsa onun gibi.
ayni degiller mi sizce de kismini hafif trolluk olarak algilayarak cevap verdim. ciddi oldugunu dusunmuyorum.
edebiyat ile tarih de fazlasıyla birbirine benziyor ama karıştırmıyorum. nitekim ikisinin de inceleme alanı farklı. sen nasıl karıştırıyorsun, anlamış değilim.
Bence sikinyi biyoloji diye biyokimya calisman. Direkt biyoloji okusan ayrimi cok net gorursun.
Ama fizik>kimya>biyolojidir. Fizikle matematik benzer diyenler, esas fizikle kimya ve biyoloji benzerdir. Yanlis terim kullanmak istemiyorum ama bu uclu "gercek" dunyadan bahsederken matematik teoridir, degiskendir. 2+2 her zaman 4 yapmayabilir (binary falan filan 12 sene oldu son matematik dersimden bu yana).
Bence de kimya cikisli olduğun icin her seyde kimya goruyorsun ister istemez. Bence de temelde her sey molekuler baglar ve kimyasal tepkimelerden ibaret ama biyoloji mezunu oldugum icin bir şeyleri değerlendirirken ilk baktığım kimyasal iliskiler degil canlılarin sinifsal farkliliklari ya da bir etkinin o canlinin genelini nasil etkileyebilecegi oluyo. Lisans egitimi bakis acisini belirliyo o acidan.
Ben de kimya konusunda bilgilerin derinlestikce böyle olabilecegini düsünüyorum. Cünkü biyolojik olaylarin hepsi kimyasal düzeyde aciklanabilir. Canlilik haric.
@kucukharfler Canlilik zaten kimyasal sureclerle aciklanan bir sey.
@devilred Bu arada Leninger'i ilk okudugumda, ben de bu algiya kapilmistim. Yakin zamanda okumus olma ihtimalin var mi? :)
@evrim halkası
ahahaha lehninger, harper ve lippincott ortak çalışması bu :)
@evrim halkasi canliligin baslangici hakkinda cesitli görüsler mevcut ama kesinlik kazanmis bir görüs yok
@kucukharfler; baslangicindan bahsetmemissin yazarken de zaten baglangici acisindan baktigimizda da kimyasal yaklasimini icermeyen gorus dusundum, aklima gelmedi su an. Yasamin kokeni calismalarinin buyuk kismi kimyacilar tarafindan yapiliyor.
@devilred; Lehninger, bir cuval seker yaklasimi <3
Entropiyi rastgelelikten bağımsız bir şekilde değiştiren maddelere canlı denir. Biyoloji bundan sonrasına bakıyor. Ha ama bana kalırsa biyolojideki neredeyse her şey kimyanın alt dalı hali hazırda.