1. yüksek sıcaklık ve basınç altında ama nasıl?
2. hidrojen neden oluşmuş?
Soruyu fizikciler cevaplasin ama evrendeki her sey karbondan olusmadi. Inorganik maddeler karbon icermez.
Evet hidrojenden oluştu, karbon birkaç milyon yıl sonra oluştu. Hidrojen bir proton ve bir elektrondan oluşan en basit element. Karbon çok çok çok uzun yıllar sonra, 6 proton ve 6 nötrondan oluşan atom çekirdeği. Hidrojeni Ericsson 688 karbonu iPhone 6s gibi düşünebiliriz.
@angelus: nasıl oluyor hocam? 1 er elektron ve protondan oluşan bir şey nasıl 6 şar proton ve nötron a dönüşüyor?
ya ben lan neyse; Çok basite indirgeyip açıklayayım: Büyük patlamadan sonra hidrojen (bu 2. sorunun cevabı) ve daha az miktarda da helyum, bunlardan daha az miktarda da lityum oluştu. Evren birkaç milyon yıl yaşına geldiğinde, hidrojen ve helyum kütle çekiminin etkisiyle sıkışıp düzensiz bir şekilde evrende topaklanıp ilk dönem yıldızları dediğimiz yıldızları oluşturdu. Bunlar ilkel evrene ait yıldızlar. Sadece hidrojen ve helyumdan oluşur fakat bu yıldızlar bugünkü yıldızlardan ve Güneş'ten çok çok çok daha büyüktü kütle olarak. Hidrojen atomları bu devasa yıldızların içindeki yüksek basınca ve sıcağa maruz kalınca helyuma dönüştü. Daha sonra bu yıldızlar, neden olduğu bilinmemekle birlikte bir şekilde patlayıp dağıldılar. Bu patlama esasında Büyük Patlama dediğimiz olayda açığa çıkan basınçtan ve sıcaklıktan çok daha fazla bir basıncın ve sıcaklığın ortaya çıkmasına neden oldu, bu aşamada da hidrojenden ve helyumdan daha ağır elementler ve 2. nesil yıldızlar ortaya çıktı. Yani Büyük Patlama'da Hidrojen Helyum ve 1. nesil yıldızlar; ikinci patlamada da diğer ağır elementler ve ikinci nesil yıldızlar ortaya çıktı. İşte bu 2. nesil yıldızların çekirdeklerindeki sıcaklık ilk nesil yıldızların çekirdeğinden daha sıcak olduğu için çekirdekteki helyum kimyasal tepkimeye girip evrende ilk defa 6 proton ve 6 nötrondan oluşan karbon atomlarının oluşmasını sağladı. Daha sonra da karbon çekirdeklerine eklenen bir helyum atomuyla da oksijen oluştu. Durum kısaca böyle.
Elementlerin kaynağı yıldızlardır. Yıldızlarda ilk önce hidrojen oluşuyor sanırım. Sonra da nükleer reaksiyonlarla hidrojen helyuma dönüşüyor. Örneğin bize en yakın yıldız olan Güneş'te bu olay gerçekleşmektedir. Sonra da helyum başka elementlere dönüşüyor. En yoğun elementler örneğin demir yıldızın merkezinde bulunuyor. Evrendeki her şey hidrojenden oluşmuyor ama şu anda var olan elementler hidrojenin nükleer reaksiyonuyla oluşuyor. Yüksek sıcaklık ve basınç çekirdek reaksiyonlarıyla alakalı. Yüksek sıcaklıkta serbest elektronlar ortaya çıkıyor. Basıncın pek alakası yok. Maddenin plazma hali denen durumda böyle şeyler oluyor. Hidrojenin yapısı çok basit. Bir tane protondan oluşuyor. Yani kütle numarası 1. Neden oluşmuş demek biraz garip bir soru. Büyük patlama sonrasında atom altı parçacıklar bir araya gelerek atom oluşturma eğilimi gösteriyor. Daha kararlı yapıda olmak istiyorlar. Bu arada Karbon elementi organik bileşiklerin temelini oluşturur. O nedenle "hayatın" temeli karbona dayanır.
"karbon" diyenler, lütfen bunu nerede okuduklarını ve bu bilgiden nasıl bu kadar emin olduklarını açıklayabilir mi? üstelik peş peşe, yemin ediyorum inanılmazsınız.
arkadaşların söylediği gibi abi, yıldızlar evrenin element sentezleyen santralleri. 2 hidrojenden helyum yapmak için füzyon tetikleyecek kadar basınç ve sıcaklık lazım, bunu da yıldızlar sağlıyor.