ve devlet şehit diyor mu onlara?




 

Şehit'in anlamı Allah yolunda Allah için ölen kişi demek. Sayılıp sayılmayacaklarını biz bilemeyiz :)

Devletin kullandığı şehit dini bir şey değil pek.

fakyoras

ama bunun bazı kıstasları oluyordu devletinkinin farklı bir şey olduğunu biliyorum tabii ki allah bilir ama bizde bişeyler diyebiliyorduk yani bu konuda

freetakilir

gecenlerde yozdil devlet artik kimseyi sehit saymiyor gibisinden birseyler yazmisti

ezeriko

compu allaha üyelik filan verdi galiba...

allahin varligi süpheli bir de gelip onun adina konusan sarlatanlara güvenmek sacmalik.

devlet benim bildigim kadariyla basinda filan sehit derken sistemde saymiyor.

kurnaz

şehit değil ama bildiğim kadarıyla terör saldırısında öldükleri için terör mağduru olarak sayılıyorlar ve ailelerine birtakım haklar tanınıyor.

örneğin eğer işsiz varsa devlette istihdam ediliyor, maaş bağlanıyor, çocuklar yetimse burs vs gibi hakları var. tabi yaralara merhem olur mu? olmaz. miktarlar yeterli mi? değil.

kam davulu

Artık terör saldırılarında ölen siviller de devlet tarafından "sivil şehit" sayılıp; yakınları bu durumdan doğan hakları kullanabiliyorlar.

Euxinos007

3. Şehîd-i Uhrevî Kime Denir?

Dünya itibariyle şehid sayılmayan, yani, yıkanıp kefenlenmiş olarak gömülen, fakat âhirette şehid muamelesi gören kimselere şehîd-i uhrevî denir. Şehîd-i kâmil olmanın şartlarından birini kaybeden kimseler, bu kısma girerler.

Bundan başka şu kimseler de âhiret şehîdi sayılır:

* Suda boğulanlar.

* Ateşte yananlar. (İbnu Mace, Cihad, 17)

* Enkaz altında kalanlar.

* Veba gibi bulaşıcı bir hastalıktan ölenler.

* Sıtma gibi ateşli hastalıktan ölenler.

* İlim yolunda ölenler.

* Ciğer hastalıklarından ölenler.

* Doğum sırasında veya lohusa iken ölen kadınlar.

* Baş ağrısından ölenler.

* Karın ağrısından ölenler.

* Ailesinin nafakasını helâlinden kazanmak için çalışırken iş kazasından ölenler.

* Cuma gecesi ölenler.

* Gurbet ilde vefat edenler.

* Akrep, yılan sokması gibi sebeblerle vefat edenler...

siradisi00

insanlar öldü. şehit desen nolur demesen nolur. hele ki gittiğin yerde anlatılan bişe olmadıktan sonra istersen senior martyr de.

KidLazer

Haksız yere öldürüldükleri için sayılıyor olma ihtimalleri var.

delicevat

şehitlik kavramı insanlar çok düşünmeden, isteyerek ölebilsin; geride kalanlar da çok ağlayıp zırlamasın, bozgunculuk yapıp şanlı devletine zorluk çıkarmasın diye uydurulmuş saçmasapan bir şeydir. vatanı, ideali, inandığı şey uğruna canını veren insan zaten kendi öz tatminini sağlar ve muhtemelen çevresindekilerin de saygısını, sevgisini kazanır.

kimse patlamada veya savaşta öldüğü için cennete gitmiyor, sadece siz öyle olduğuna ve boşuna ölmediğinize inanmak istiyorsunuz.

söylediklerim yanlış anlaşılmasın; ben bu şehitlik gibi kavramları kullanarak insanları manipüle eden şarlatanlara saygı duymuyorum. sadece bu ülke için canını vermiş olanlara değil, ideali uğruna ölümü göze almış çoğu insana büyük saygı duyarım. cihangir solcusu deeelim. ama işte diyorum ya geçin bu şehit ayaklarını falan. polis, arabayla daşşak gezdirirken bomba patlıyor, hoop şehit. la bsg. adamcağız öldü gitti işte. ne şehidi.

der meister

birisi de çıkıp dememiş, şehitlik kavramı tamamen uydurmasyon bir şey diye. sorunun cevabı da burada saklı.

ruhen hastayim ben

Pardon gençlik, daha uygun bir yanıt buldum dinen:

2. Şehîd-i Kâmil Kime Denir?

Hem dünya hem de âhiret itibariyle şehid sayılan kimselere, şehîd-i kâmil denir. Bunlar muharebede öldürülenler, yahut âsiler, eşkıyalar, anarşistler veya evinde hırsızlar tarafından gadren ve zulmen öldürülen kimselerdir.

Bir Müslümanın şehîd-i kâmil sayılabilmesi için altı şart lâzımdır:

1. Müslüman olmak.

2. Akıllı olmak.

3. Bâliğ olmak.

4. Cünüp olmamak, hayız ve nifas hâlinde bulunmamak.

5. Vurulmanın akabinde hemen ölmüş olmak. Vurulduktan sonra, ölmeden önce, yeyip içer, tedavi görürse, vurulduğu yerden başka tarafa taşınırsa veya üzerinden bir namaz vakti geçecek kadar yaşarsa, kâmil şehidlik kısmından çıkar. Uhrevî şehîd olur.

6. Öldürülmüş olmasından dolayı, öldüren kimseye kısas icab etmek. Yani, kasden öldürülmüş olmak. Hatâen öldürülme durumlarında, katile kısas vâcib olmadığı için, maktûl şehîd-i kâmil kısmına girmez.

Şehîd-i kâmiller, yıkanmadan kanlı elbiseleri ile gömülürler. Hz. Ömer (ra) ile Hz. Ali (ra) de bu şartlardan biri bulunmadığı için yıkandılar; Hz. Osman (ra) ise, yıkanmadan gömüldü.

siradisi00
1

mobil görünümden çık