selam arkadaşlar bu piyasa ilginç bir dönemde ya. veya bana öyle geliyor tam bilemedim. yani niye böyle diye sormaya geldim. belki siz de freelancerlara iş yaptırtıyorsunuzdur.

ben şuan biryerde çalışıyorum ve ekstra freelanceler alıyorum. resmen seçici davranacak hale geldim, sürekli fiyat arttırıyorum ki müşteriler azalsın diye.

3 tane ajans, 1 tane freelance tasarımcı, 1 tane freelance pazarlamacıyla çalışıyorum şuan. hepsi sürekli iş yağdırıyor. sürekli fiyat arttırıyorum, yokuş yapıyorum vs.

kimse yazılımcı çalıştırmak istemiyor. mesela bir ajans var, adamlar her ay bana binlerce tl ödüyor, benim gibi başka freelancerları da var. benim gibi birini orda kadrolu çalıştırsalar daha az para ödeyecekler aslında. ama yapmıyorlar? niye?
benim tek tespitim var:
- güvenilir freelancer bulmak zor. hem tasarımcı hem yazılımcılar işleri çok fazla yarıda bırakıyorlar, proje çöpe dönüyor.

yani az önce maille yeni bir iş geldi. onu 3 gün önce bana veremesin diye 1.8kat fiyat çıkarmıştım normal tarifeye göre. geldi iş, yapacam şimdi artık.

 

bize paslayin olum ekstralarinizi :D

jedilance

ben de kimini paslamak istiyorum sağa sola aslında ama kimseye güvenemiyorum. proje aksar, revizeleri çok bulup yarıda bırakır, verilen parayı beğenmemeye karar verir vs. gibi bi sürü koşul var kendi müşterilerimin işini hiç almamak, alıp da yanlış kişiye döndürerek kötü intiba bırakmaktan daha iyi geliyor.

tchuck

Cevap değil özür ama söylemem lazım.
Sana çok fena özeniyorum. Bir duyuru falan açsan böyle yol göstersen tavsiye falan versen ne bileyim çok şahane olur. Sırf şu freelance işi için web developer olmaya karar verdim o derece.

Biraz daha kapıyım işi rahatsız edicem seni yine. Para falan da gerek yok işi öğrenelim yeter.

Giovanni Pipitto

Almanyadan sektöre baktigimda yazilim isi giderek freelancer yönüne kayiyor ve gelecekte yazilimcilarin büyük cogunlugu freelancer olacak diye düsünüyorum. Bunun nedenine gelince;

Sirketler acisindan: kendi calistigim sirketde ve bircok sirket de is yogunluguna göre sözlesmeli calisan bulundurmaktansa calisanlarinin büyük cogunlugunu freelancer olarak tutmayi tercih ediyor. Cünkü isler yogun ise daha cok insan katarsin ekibe. sözlesme sosyal haklar ile ugrasmazsin, proje bitince de isin biter. Bu bir bakimdan sirketlerin araba almak yerine filo sirketlerinden araba kiralamasina benziyor. daha pahali olsa da daha esnek. Iyi yazilimcilarla calisildiginda ve iyi bir mimari kuruldugunda uzun vadede daha karli.

Yazilimcilar acisindan: piyasada rekabet bizim lehimize isliyor, yapilacak is cok ama yazilimci az. Hele tecrübeli ve isi bilen yazilimci cok cok az. Mesela almanyada devlet bu yazilimci olmayi tesvik etse de piyasanin ihtiyacina yetismiyor is gücü. su anda calisitigim sirket Java ve Javascript pozisyonu icin 1 senedir calisma izni olan calisan arasa da bulamiyor. Durum böyle iken yani is bulmak daha kolay iken tecrübeli bir yazilimci sirket ile sözlesme imzalayip niye kendini ipotek etsin ki. Freelance olarak istedigi sirkette belli bir dönem calisir, begenmedigi bir proje olursa reddeder, kendini yorgun hissettiginde ya da uzun bir plani var ise ara verir. Yeter ki gecmis referansi iyi olsun, isi bilsin.

Bu nedenle Frankfurt gibi büyük sirketlerin oldugu sehirlerde yeni HR sirketleri kuruldu. Bunlar ellerinde yüzlerce yazilmci profili bulunduruyor cesitli uzmanliklara göre. Mesela Lufthansanin öneml bir proje icin bir yazilimciya ihtiyaci varsa bunlar ellerindeki database den o an icin hazir yazilimcilara bakip anlasiyor sonra Lufthansa ofisine gönderiyorlar. Ofiste sirketin diger calisanlari ve diger freelance yazilimcilar gibi masan bilgisayarin oluyor, ama proje bitince herkes birbirine tesekkür ediyor, yazilimci aylik maasini aliyor (bir cok durumda sözlesmeli olandan daha cok), sirket ise yeni bir projede görevlendiremedigi yazilimciya bos dursa da para ödemek zorunda kalmiyor. Ama bunda güven olayi ofiste calismak, uzaktan calisilan bir iste adam uzaktan calisacaksa o ülkeden degil cin ya da hindistandan yazilimci ile anlasiyor. Bu durum icin ise kalite standartlari iyi tanimlanmis isler uygun oluyor genelde..

emrahday

durumun benimle ilgisi yok ki. şuan piyasadkai neredeyse bütün yazılımcılar (para kzanmak isteenler tabi) benimle aynı durumda.

şimdi şirket ismi vermeyim, en büyük yazılım şirketlerinden (ERP yazılımı) birinden 2 kişi hayatlarını freelance devam ettirmek için istifa etti geçenlerde. ordaki özlük haklarını siz tahmin edin, 7-8k dan aşağı maaş alanları yoktu, imkanlar gırla. ama piyasada nasıl bir yazılım açlığı varsa, adamlar işleri kendileri yürütmek için istifa ettiler. ki inanılmaz dolu insanlar bu dediklerim.

çok tuhaf işler dönüyor ve tam anlamlandıramıyorum.

tchuck

Başka bir sektördeyim ben gerçi ama
freelancer'a iş verilen sektörlerde olay 3e ayrılıyor

1- kalite 0 iş yapanlar ve yaptıranlar. bunlar hep var.
2-kaliteli iş arayanlar. bunu arayan var ama yapan az. vallahi çok az. kaliteli iş yapan birisi olarak kabul gördüysen boş kalman çok zor.
3- aslında kaliteli iş yapan ama işin ticaretini, ederini bilmeyenler. bunlar mühedislerde çok yok. ben çeviri sektöründeyim dil edebiyatçıların genelde bu işlere kafası basmıyor. ve bunları sömürenler.

zaman geliyor sektör sıkışıyor. iş çok oluyor. kaliteli iş yapan zaten çok çok az kişi oluyor. ve daha önemlis sen ajanssın 10 birim iş çevirebiliyorsun 5 kadrolu elemanla 5 de freelancer olanlarla, diyelim birden 15 birim iş geldi eline..ne yapacaksın çat diye yeni, güvenilir freelancer nereden bulacaksın? elindekilere yükleniyorsun mecbur ya da işi reddediyorsun. ki türkiyede kolay kolay iş reddetmiyor hiç firmalar :) bir de insanlar önünü göremiyor sanırım. kestiremiyor ki ne kadar iş olur, kaç elemanla nasıl yapılır. biz kervanı yolda düzüyoruz.

niye ama

@emrah,

dediğin her şeyi ben de farkediyorum aslında ve tuhaf geliyor her şeye rağmen.

sadece hindistan çin pazarına inanmıyorum. hindistan-çin pazarındaki yazılım işlerinde, 10 projeden 3 tanesini bitirtrebilirsen başarı sayarsın. adamlar projeye başlıyor, canı sıkılıyor bir daha ses soluk yok. projeye 3 kuruşla başlıyor, sonra ilerledikçe 3 kuruş az geliyor, bir daha ses soluk yok.

tchuck

@ tchuck

ben kaliteli iş derken öyle yarıda bırakmamak, işten sonra takibini yapmak, kalite standartlarına uygun iş yapmak gibi tün öğeleri dahil ediyorum (bizim sektörde de aynısı)

bir de devamlılık var. freelancer'ım ama ben 5 senedir aralıksız aynı müşterilere çalışıyorum adamdan çok ben takip ediyorum işinin gelişim sürecini kadrolu eleman alsa benden aldığı verimi alamaz yemin ederim... adam beni bulacağını biliyor o işi senelerdir yaptığımı biliyor. ve bu tek işim. mesaiden kalan 2-3 saatle iş yetiştirmek gibi değil gerekirse uyumuyorum o işi yapıyorum.

niye ama

Evet Hindistan ve Cin konsunda kesinlikle haklisin. Irkcilik yapmak istemem ama kültürel nedenlerden dolayi sanirim cok daginik calisiyorlar. Bitti diye teslim ettikleri isler asla tam olarak bitmis olmuyor. O nedenele cok isin oldugu ama cok kritik olmayan, testlerinin daha kolay yapildigi isleri veriyoruz hindistana genellikle. Mesela bir xml parser yazilacaktir ve is cok kritik degil ise veriyoruz, cünkü cok emek istiyor ama getirisi az, teslim ederlerse ödüyoruz paralarini. etmezler ise sirket icinde hallediyoruz. Ama kaliteli bir is olmasi önemli ise sirket icinde cözmek ya da sirket icinde calisan masasi olan kaliteli bir freelancer ile yapmak daha avantajli.

emrahday

hindistan freelance konusunda çok da güvenilir değil bence, ben de istediğim verimi alamıyorum evet ucuz ama gönderdiğimiz proje ile gelen kodun özellikle front endin ya alakası olmuyor ya da özensizce yapılmış oluyor.

şirketler özlük vs konulardan kurtulmak için freelance i tercih etmeye basladılar ayrıca bu ara bütün şirketler için piyasa durgun dolayısıyla yatan elemana da para ödeyecek, freelance tercih ediyor haklı olarak.

duyuru içinde böyle freelance iş paslama dayanışması olabilir bence.

güzelde olabilir.

paranoyak kedi

Eleman işi çok sıkıntılı.

İstekleri bitmiyor, yazılımcı/web'ciler çok maaş istiyor, verdiğiniz maaşın en az yarısı kadar vergi veriyorsunuz devlete vs. vs.

Sürekli güncellenmesi gereken bir yazılım/site yoksa ve güvenilir birini bulduysanız freelance daha mantıklı...

kartallar yuksek ucar

Selam tchuck bu arada Yazılım derken ?
Yazılım'ın her hangi bir ucu için de geçerli mi bu dediğin...

hayyam ara

neyle ne yazıyorsunuz merak ettim.

titiraprap
1

mobil görünümden çık