Helikopter ile havada sabit dursak 1 günde bütün dünyayı gezmiş olur muyuz?




 

olmuyoruz. gökyüzünde, çevremizde olan hava kütlesi bizimle birlikte aynı hızda dönüyor.

archmage mahmut

yaptigin turun hizi ile havada durma esnasinda dünyanin dönme hizi eşit olursa yaklaşık olarak buna evet denebilir.

1adam

tabi la manyak mısın

cekilmis gayfe

kütle çekimden o kadar kolay kaçamazsın.

himmet dayi

arabada zıplayınca niye arabanın arka camına yapışmıyorsan o da olmaz.

masa penisi

:(

bigl0rd

atmosferin dışına çıkarsan evet

bana her yer cehennem

yercekimi var suyun kaldirma kuvveti var olmaz oyle sey

partizan

eksisozluk.com

[silinmiş]

youtu.be

Kovacic

kütle çekimi var dışında tüm cevaplar yanlış. Hava kütlesi dünya ile aynı hızda dönmüyor misal (dünya etrafındaki bir turu ortalama 6 gün sürüyor) veya atmosferin dışına çıktığında dünyanın kütle çekiminden kurtulmuş olmuyorsun, yine konumunu referans noktan belirliyor.

Kısaca cevap sabit durmak ile ne kast ettiğine veya neye göre sabit durduğuna bağlı. Hareket gibi hareketsizlik de referans noktasıyla ilgilidir. Dünya kendi çevresinde döndüğü gibi güneşin etrafında döner. Güneş Galaksi içinde hareket eder, galaksi evren içinde hareket eder, evren genişler bir başka ifadeyle kendi içinde hareket eder. Haliyle mutlak bir sabitlik yoktur, hem hareketi hem de hareketsizliği tanımlamak için bir gözlemci, gözlemcinin de sabit kabul edeceği bir referans noktası gereklidir.

Yani havada sabit duruken de hangi referans noktasına göre sabit durduğun önemli. Yeryüzü ise referans noktan, dünya ile birlikte hareket edeceğin için dünyayı gezmiş olmazsın. Eğer dünyanın özdeği ise referans noktan, yeryüzünün hareketine göre sabit olmayacağın için dünyayı gezmiş olursun.

Yeryüzüne göre konumunu korumak için nasıl enerji harcıyorsan, dünyanın özdeğine göre konumunu korumak için de aynı şekilde (ama maruz kalacağın kuvvetlerin büyüklüğü değiştiği için farklı miktarda) enerji harcaman gerekir. Ancak yeter ki sabit kalmaya çalıştığın nokta ile mukayese ettiğin noktayı ayırabil, o zaman seni kim tutar.

rygard

peki ben başka bir soru sorayım. dünya üzerinde şu an bulunduğumuz paralelde kalmak şartıyla tam 180 derece arka tarafına gitmek istesek uçakla doğudan mı gidersek mi daha çabuk gideriz, batıdan mı gidersek? veya fark eder mi dünyanın dönüşü nedeniyle?

aynı yükseklikte ve diğer tüm doğa koşullarını gözardı ederek.

kibritsuyu

dünyanın dönüşü nedeniyle uçak süresi uzayıp kısalabiliyor, evet.

[silinmiş]

Arkadaş belirli yörüngedeki uydular bile yörüngeden / yer çekiminden çıkamıyorlar, sen atmosferin içinde?? helikopterle ne kadar yükseye çıkabilirsin ki dünya senin altında dönmeye devam etsin?

Otobüsün içinde zıplayınca, otobüs altından kayıp gidiyor mu senin?
Fizik dersi hiç mi almadınız, nerede, kimler eğitti sizi yav.

Corc

"kütle çekimi var dışında tüm cevaplar yanlış." yorumu yanlıştır. hava kütlesi bizimle birlikte dönmeseydi, dünyanın dönüş hızı kadar hava direnci, rüzgar olurdu.

archmage mahmut
1

mobil görünümden çık