Herhangi 1 milyon kişiyi alıp böyle ortak kararlar uygulayalım desek patlar o iş farkındayım ancak bu düşüncelerle bir araya gelen 1 milyon kişide etki çok fazla olur kanısındayım. Düşünsenize gezi zamanını, pkk bulaşmadan önce aynı düşünceye sahip yüzbinlerce insan birbirini desteklemedi mi? Bizim de toplamamız gereken kişiler onlar.
Sadece beyin fırtınası yapmak istedim, aklıma gelen bi şeyi tartışalım istedim. Olup olmayacağı konusunda pek fikrim yok ancak olsa 6 7 milyon kişiye ifşa olma korkusuyla kadın tacizi de azalır, haksız kazanç sağlayan firmalara ayar çekme gücü de olur, müşteriyi umursamayan yerleri tokatlama kudreti de.
Siz ne diyorsunuz?
1. linç kültürü
2. yanlış ifşalarda ne yapacaksınız? pardon hacı yanlış oldu sen şeetmemişsin mi diyeceksiniz?
3. hedefleri kim belirleyecek? belki sen carrefour çalışanısın ve migrosu bilerek kötülüyorsun?
1. Önce linçin tanımını yapıp iyice sindirmek gerekir bence. Bu konuyu aklıma getiren örnekten yola çıkarsak 3 4 kızı güçsüz görüp kıstırıp darp ederek yüksek hesap ödetenlere yapılan şey linç olmaz, ceza olur bence.
2. Yanlış ifşa tabii ki çok hassas konu, o yüzden ispatlı kanıtlı ifşalar yapılacak prensip olarak. Mahkemenin aksine izinsiz habersiz çekilen taciz ya da kötü muamele görüntüleri bizim için yeterli olacak.
3. 30 40 gönüllü derken kast ettiğim buydu zaten, burada mevzu oluşumun kimseye ait olmaması, tamamen anonim ve ortak çıkarlar gözetilerek yapılması.
e tamam da ben birini hedef göstermek istesem bu grubun içine üstümde "ben şunu hedef için geldim" yazılı tshirtle girmem yani.
hali hazırda milyonlarca rezalet başlığı açılıyor. ondan önce şikayet var vardı (hala var da sanırım eski forsunu kaybetti). yani yeni fikir değil bunlar. bugünkü meyhane rezaleti örneğinden yola çıkarak ekşi sözlük'ün yapamadığını 30-40 kişi ile mi yapmayı düşünüyorsunuz?
Sevgili la noix 30 kişinin ortak karar aldığı bir ortam düşünün, gelen şikayetlerin değerlendirildiği ve sonuca bağlandığı. Oy birliğiyle ortak eylem kararı alındığını düşünün bir de. Burada üstüne hedef aldım tişörtü giyip gelecek adamın tek başına hiçbir etkinliği olmaz. Kanıtların 30 kişiyi tatmin etmesi ve oy çokluğunu alması gerekir.
Şikayet var hakkında da bir sürü şikayet vardı :) büyük firmalardan para alıp ya konu açtırmamak ya da açılan konunun kapatılması yönünde. Bizimki ticari bir oluşum olmadığı için tamamen mazlumların hakkını koruyacağı için böyle etik olmayan çelişkilerden özgür olacak. ekşi sözlüğün yapamadığı derken ekşi sözlüğün yaptığı onlarca güzel olay var, duyulmasını ve sonuca bağlanmasını sağlayan. ayrıca 30 40 kişi işin içinde karar verici mekanizma olacak aslında o toplanan 1 milyon kişi gönüllümüz olacak. Bu arada sürekli gönüllümüz, oluşumumuz gibi söylüyorum ama ben o 30 40 kişinin içinde saymıyorum kendimi, o yetkinlikte görmüyorum, onu da not düşeyim.
Ülkedeki hukukun hali ortada. Bizim yapacağımız da bi yerde kendi mahkememizi kurup kararımızı vermek olacak. Bu zaten binlerce yıldır yapılan bir şey. Jüri görüşleriyle karar vermek. Eğer ülkede hukuk işlemiyorsa, senin benim gibi insaların milyarderlere gücü yetmiyorsa böyle oluşumların ortaya çıkması gayet normal diye düşünüyorum.
iyi niyetlisin, ama parlak bir fikir değil.
en zayıf yanı faydayı iyi açıklayamaman. firmaları dize getirmek tek başına bir fayda değil. firmayı nesnel değerlendirmek önemli. "kazıklamak", "kötü davranmak" kavramlarını nesnelliğe oturtman zor.
@kampaspe hocam biliyorum kusursuz olmadığını, bu yüzden beyin fırtınası ve gönüllüler üzerinde durdum bu kadar :) 30 40 kişi bu niyetle birleşince illa ki çok daha güzel fikirler çıkacak. bu dediğiniz gibi sadece niyet.
Ticari kaygi gutmeyen demissin ama isin icine para girmek zorunda cunku bu masrafli bir platform olacak. Trafik / internet / server masraflari haricinde legal masraflar soz konusu; platform dedigin gibi ilgi cekerse her gun en az 5-10 avukattan belge gelecek silin diye, mahkemeye verileceksin şu bu olacak... Bunlar hep masraf. Degirmenin suyu nereden gelecek sorusuna cevap bulursan hayata gecebilir.
Şikayet var bu işi yapıyordu ama sonra işletmelere para ver sileyim demeye başladılar. Bu tur bir oluşumun gideceği yer budur.
böyle bir grup var zaten... mert vidinli olayı da bunlardan çıktı ve öyle yayıldı. hikayeleri de şurada: medium.com
insanlar arasi adalet devlet ve adli kurum mekanizmalari tarafindan saglanmazsa yani önce polis polisligini yapip olayi tutanak haline getirmezse, sonra savci, sonra hakim isini yapmazsa, sonra da kanun koyucular isini yapmazsa böyle alternatif adalet anlayisi ortaya cikar. Kurallari 30-40 gönüllü koyar, sonra 1 milyon kisi karsi tarafi hic savunmaya sans tanimadan linc eder. Adaletin koydugu boslugu birileri bir sekilde doldurur. Bu platformda koyulan her kural bir kanun, kural belirleyenler kanun koyucu, linc eden herkes savci olur. E peki bizim adalet kurumu ne oluyor. Birine bi iftira atilirsa nasil tespit edecez?, adam kendini savunabilecek mi? ya adam hakliysa ve biz linc ettiysek bizim cezamizi kim verecek? olay video ve fotograflarla delillendirildiyse bu delillere inananalim mi, ya delliller kumpassa?
Kisaca adaleti ne biz ne insanlar saglayabilir. Adaletin insanlar tarafindan saglandigi sistem otoriterlik olur, adalet mekanizmalar tarafindan saglanir. Bu mekanizmada önce gücler ayriligi olmalidir. Kanun koyucu ile yargilayici ayni mekanizma olamaz. Yargilarken de ayni mekanizma döner, yani cezalandirici ile savunma ayni olmaz. Ayni zamanda delillendiri denetleyen bilir kisi de ayni olmaz. Yoksa basimiza bu 30-40 kisi bunu linc edin, bunu aklayin diyen bir otorite olup cikar.