Piyasada para ile satılan yazılımların benzerini yapıp ücretsiz dağıtsak sorun oluyor mu? Bu konuda yasal düzenlemeler nasıl acaba, bir dönem haksız rekabet filan diye bazı arkadaşlar mahkemelik olmuştu sanırım.




 

aynı işi yapan bir uygulama yazabilirsin bunda sorun yok öyle olsa dünyada sadece bir tek browser, bir tek işletim sistemi hatta bir tane web sitesi falan olurdu.

nitekim pek çok uygulamanın özgür versiyonları var, tahmin edebileceğin üzere kapalı kaynak kodlu yazılımı ters mühendislik yapamazsın, lisanslı algoritmalarını kullanamazsın.

selam

Yok kendim sıfırdan yazmak istiyorum ama bu işi parayla yapan şirketlerin sıkıntı çıkardığını duydum, ne derece doğru onu merak ediyorum.

demirKamil

TL;DR

Milyar dolarlık şirketleri üzmediğin sürece kimse seni dava etmez. Ne çıkarı olacak ki adamın bu işten?

KOMPLE kopyalamadığın sürece (ikon, logo, buton vb) sorun yok. Mesela sosyal ağ yazıp fotoğraf paylaşma modülü eklersen Facebook seni dava edemez. Anket ekledin diye Twitter seni dava edemez. Ya da kullanıcı akışı (feed) ekledin diye başka birisi seni dava edemez. Bunlar yetenek değil zaten, bunların nasıl yapıldığı konusunda işler ilginçleşiyor.

Ama kalkıp "belirli bir arkadaş grubu için geçerli olacak şekilde, son üç gündeki ortalama paylaşım ve etkileşim oranına göre öne çıkan gönderi belirleme" özelliğini -daha doğrusu yöntemini- çalarsan o zaman Facebook'un seni dava etme hakkı doğuyor. Dava etmeyebilir tabi, ama edebilir de. Parantez içindeki kısmı patentler nasıl açıklanıyorsa öyle yazdım, kafan karışmasın.

Bu arada bir şirketin fikri mülkiyetine giren bir şeyi kopyalarsan, bunu ister açık kaynak dağıt, ister kapalı kaynak sat, iki durumda da seni dava etme hakları var.

Örnek vereyim, Amazon'un "tek tıkla satın al" diye bir özelliği var, ürünü gezerken tek tıkla direk alabiliyorsun. Adamlar bunu ABD'de 1999 yılında patentlemiş, kullanan herkesi dava etme hakkına sahipler. Apple Amazon'a bu patenti kullanabilmek için telif bedeli ödüyor mesela. 2017'de doluyor süresi. Bi sene kalmış :)

Avrupa'da geçerli değil bu patent.

www.forbes.com

en.wikipedia.org

hayirsiz

Eğitimle ilgili bir şeyler yapmak istiyorum ama eğitim camiası giderek ticarileştiği için sıkıntılardan korktum. Test hazırlama programı gibi test analiz programları gibi şeyler.. Piyasada olanların çoğu ücretli.

demirKamil

Yine @hayirsiz'ın dediği bir noktada var, örneğin bazı şifreleme algoritmaları amerika dışına çıkartılması yasak, ancak bu algoritmalar hakkında yazılmış dökümanları okuyarak bir avrupa ülkesinde üretip dünyaya dağıtabiliyorsunuz. zira USA kanunları USA'yi bağlar seni değil.

Eğer sen yazılımını GPL lisansı ile dağıtırsan ve dava konusu olursa FSF avukatlarından yardım isteyebilirsin. Bununla beraber bu gibi belirli bir konuya ait sorularını yine özgür yazılım ve linux şenliklerinde yetkili abilere sorabilirsin. 26/27 mart, sende gel.

selam
1

mobil görünümden çık