işim yok da meraktan soruyorum.

bizdeki adil olmayan sistem malumunuz.

diğer ülkeleri merak ettim bu yüzden.

herhangi bir ülke olabilir.

bilginiz var mı?

 

avustralya ve yeni zelanda icin (belki bu commenwealth'de genel sistemdir) is ilanlarinda madde madde aranan nitelikler, ozellikler yaziyor.
buna bir basvuru mektubu ve dosyasi hazirlaniyor.
aday, bu pozisyon icin aranan nitelikleri, ozelliklere nasil haiz oldugunu anlatiyor.
sonrasinda bir on eleme oluyor, bu seffaf bir surec ve gerekirse itiraz edebiliyor, detayli bilgi isteyebiliyorsunuz.
on elemeyi gecenler bir heyetin onunde mulakata giriyor, mulakatlar kaydediliyor, itiraz halinde bunlar da denetlenebiliyor filan.
mulakattan sonra genelde iki, uc adaya dusuluyor. ilk adaya teklif gidiyor, digerlerine de birsey oluyordu. adayla anlasilirsa bitiyor, anlasilmazsa digerlerinin kapisi caliyor.

baya iyi sistem. ama yurt disindan gelen gocmenlerin universitede ilgili bolumlerden ozel egitim (belediye, kutuphane, vs.) almamissa isi cok zor. cogu kez basvurular mulakat asamasina gecemiyor.

bir de duz isci, bahcivan, sofor, resepsiyon gorevlisi gibi pozisyonlar icin filan da sayfalarca yazilar yazmak tuhaf olabiliyor bizim algimiza gore.

viva paulista

benim bildiğim merkezi sınav ne üniversitede ne memurlukta batı dünyasında yok, hindistanda filan var öyle şeyler. batılı ülkelerin çoğunda eyalet olayı var ve eyaletler özerkimsi, bunu atlamamak lazım.
ama mesela liseden mezuniyeti zaten sınavla yapıyor adamlar (bakalorya, abitur, SAT vs.)
üniversiteden mezun olurken de çoğu yerde yine sınava giriyorsun herkese mühendislik, hukuk vs. diploması vermiyorlar. almanya staatsexamen yapıyor mesela zaten önce bu sınavı bi geçmen lazım daha diploma almak için. bizden böyle temel bir fark var bizde eşeği bağlasan diploma alıyor onlarda daha seçici bir sistem var.

onun dışında öyle genel geçer kurallar bilmiyorum ama mesela italyada öğretmen olmak için senelerce uğraşılıyormuş bi sürü prosedürü ve sınavı varmış bir arkadaş anlatmıştı. muhtemelen tek tek baksak çoğu yerde buluruz bunun gibi şeyler.

niye ama

dostlar ben belki biliyorsunuzdur diye açıklamasını yapmadım. işin içindeyim.

bakın ecevit zamanında geitirilen kpss değil bu kpss.

şu anda öğretmenlik dışında -o da değişiyor- adil bir alım yok kpss ile. it gibi çalış 100 al. bi boka yaramaz. -çoğu durumda-

bakın artık çoğu alım açıktan atama şeklinde. bunda da şartları kurum belirliyor. örnek:

kpss den min 50 puan almış olmak, tc vatandaşı olmak, erkek olmak...

50 puan üstündekiler mülakata çağrılıyor, mülakatta başarılı olan alınıyor.

yahu ben 6 sene önce 186 kişi içinde kpss puanında 1. olup, klavye sınavında 2. olduğum, mülakatta 4/5 yaptığım halde -mülakat puanım 20/100- zabıt katipliğine alınmamıştım.

binlerce örnek var böyle. inanın çokluğundan dolayı yazmaya üşeniyorum. açıktan atamada öyle şartlar sürüyorlar ki türkiyede sadece "1" kişide var o şartlar.

hizmetli kadrosundan prof. luğuna kadar hem de...

birkaç sene önce kpss ile yapılan merkezi alımlarda en fazla yığılmanın olduğu "düz lise" alanında sadece 13 kişi aldılar.

ama açıktan atamayla belki de binlerce kişi alındı.

isteyen varsa özelden yazayım örnekleri.

elbette inanılmaz bir adaletsiz sistem var.

ya ben lan neyse
1

mobil görünümden çık