ikisi de aynı şey, tdk öyle diyor.
İkisi aynı şey değil bunların. Artırmak, yükseltmek manasına gelir; arttırmak; tasarruf etmek anlamındadır. Yani 20 liran vardır, bunun 10 lirasını harcarsın geriye 10 lira kalır. O 10 lirayı arttırmış olursun.
@angelus
böyle sallama görmedim.
yükseltmek anlamında olan tek t ile "bu puanlarla başarı grafiğini artırdı", bir kenara koymak, harcamamak anlamındaki çift t ile "dişinden tırnağından arttırdı".
Devilred; Cehalet kötü şey.
tdk şimdi ne yazar bilmiyorum. 80'li yıllarda üniversite sınavına hazırlanan benim neslim böyle öğrendi. Angelus doğru söylüyor yani.
artirmak sourun dedigi gibi, artik birakmak, fazlasini biriktirmek.
arttirmak ise yukseltmek. ben hep boyle kullanmisidir.
çevirmenlerin sürekli tartıştığı konulardan biri:)
biz eskiden tasarruf etmek anlamına geleni "arttırmak" olarak kullanıyorduk
artık öyle değil TDK boğazından "artırmak" diyor mesela :)"arttırmak" demiyor...neden öyle oldu bilmiyorum.
coğaltmak anlamına gelen için de her ikisi de kullanılıyor artık hem artırmak hem arttırmak.
tdk'nın amuğagoyim size bişey olmasın.
bu kadar içi boşaltılmış, saçma salak, bilimsellikten uzak çalışan bir tübitak var sanırım; son dönemlerdeki halleriyle kapışır oldular.
ben şahsi olarak dikkate almıyorum tdk'yı, böyle düşünenleri de anlıyorum. ha, sen kimsin ulan diyenler de olacaktır, onlara da saygı duyuyorum. "yapısal olarak" daha asrı tamamlayamamış bir olduğumuz için böyle sıkıntılar normal, o yüzden tatlı canın nasıl istiyorsa öyle kullan. kendi de bilmeyen tdk "onlar hep aynı yuaa" demeye devam edecek gibi görünüyor uzun bir süre.
Salonda seti tamamladığım sürece Her hafta ağırlık artırıyorum. Haftasonu yemeklerde kaçamak yapmak için hafta içi bazen az yiyerek kalori arttırıyorum.
Ben de bu şekilde kullanıyorum, doğrusunu yanlışını TDK değil de okulunu okumuş arkadaşlar söylese daha iyi olur.
ben de tdk'yı anlamıyorum. "artırmak" nedir hacı?
kelimenin kökü "art-" etken kullanıyorsan "artmak" diyorsun. ettirgen kullanım için "-tırmak" getirilmez mi, "art-tırmak" işte, iki t'li. ikinci t niye düşüyor ki?
kelimenin kökü t harfi ile bitiyor. ettirgen hale getirmek için -tırmak getiriliyor, iki tane t oluyor. arttırmak. kelimenin kökü t ile bitince t'nin birini niye atıyoz?
"ettirmek" de demeyelim o zaman, "etirmek" diyelim, aynı mantık?
"az yiyip boğazından arttırmak" kullanımı ile "spor yaparken ağırlık arttırmak" kullanımları sadece artmak kelimesinin iki anlamı olan sesteş kelime olmasından kaynaklanıyor. iki ayrı anlamı olan sesteş kelimelerin de bitini ettirgen yaparken başka türlü kullanmak (biri çift t ile yazılıri öteki tek t ile yazılır" falan gibi bir kuralı yok. kuralı boşver, son derece saçma değil mi?
çok aydınlandım :/ kafam iyice karıştı.
aslinda dogru cevap kibritsuyu. fiilin kendisi artmak. ettirgende t eklenince arttirmak olmasi gerek. t niye dusuyor hicbir aciklamasi yok aslinda.
Nâzım Hikmet mezarında ters döndü gençler.
Sabah sabah beynim döndü.
tdk'nin ne yaptigi belli degil. tdk'ye guvenmek, tubitak'in montaj bu kayitlar demesine guvenmek gibi. asiri derecede sacmaliyorlar.
ben angelus +1 diyorum.