birbirine genetik olarak yakın -örn: akraba- insanların çocuklarında sakatlık riskinin daha yüksek olduğu söyleniyor.

mesela birbirine çok uzak, hatta iki farklı ırktan olan anne-baba dan doğan çocuklar o zaman genetik açıdan daha mı şanslı oluyor?


 

aynen öyle.
taabi sadece sakatlık meselesi icin değil de bir çok açıdan daha iyi akraba dışından evlilik.

1adam

Daha sanslidan ziyade hastalik orani daha dusuk oluyor uzak evliliklerde.

evrim halkasi

@1adam: kültürel olarak değil de sadece biyolojik olarak hangi yönleriyle daha iyi hocam?

ya ben lan neyse

Bir hastalık genetikse aile içindeki bireylerde görülme oranı yüksektir, çaprazlanınca çocuğa geçme oranı da yüksek dolayısıyla. Ne kadar uzaksa o kadar iyi doğru bi cümle değil aslında tamamen.

meyve parcacikli kadin

baskın gen-çekinik gen olayları heb bunlar. ne kadar yakın akraba olursanız bir hastalığa ait çekinik geni birlikte taşıma olasılığınız artar. kabaca, iki çekinik gen bir araya gelince de hastalık ortaya çıkar. ne kadar uzak akraba olursanız ya da hiç kan bağınız bulunmazsa ikinizin de aynı çekinik geni taşıma ihtimaliniz azalır.

devilred

Isin mekanizmasi su: Genellikle belli basli genetik hastaliklar cekinik karakterlerle kalitilir. Bu durumda anne veya babadan gelen saglam karakter cocugun hastalik genini tasisa bile hastaligin belirtilerini gostermemesini saglar. Ancak ailede bu hastalik geni mevcutsa yuksek ihtimalle bir kiside degil, birden fazla kiside vardir. Dolayisiyla hasta olmasa bile hastaligin genini tasiyan bir kisiyle evlenme ihtimaliniz artar.

Bu durumu sizin dediginize uyarlarsak, ornegin akdeniz anemisi Turkiye'de cok bulunan bir hastalik. Siz hasta olmasaniz bile genini tasiyor olabilirsiniz. Turkiye'de bu geni tasiyan biriyle evlenme ihtimaliniz, Sibirya'da tasiyan biriyle evlenme ihtimalinizden daha yuksektir. Eger siz bu geni tasiyorsaniz, ailedekilerin de tasimasi ihtimali cok daha yuksek olur. Dolayisiyla Sibirya'dan biriyle evlenirseniz oran en dusuk, Turkiye'den biriyle evlenirseniz oran en yuksek olur.

Umarim anlatabilmisimdir.

evrim halkasi

kabaca şöyle anlatayım;

bir takım genetik hastalıklar var. bunların kimi için anne ya da babadan bozuk gen gelmesi yeterliyken, bir kısmı için iki taraftan da bozuk gen gelmesi gerekebiliyor.
yani hem anne hem de baba sağlıklı olabilir ancak bozuk gen taşıyor olabilirler. akraba ilişkisinde ise eğer ailede bozuk gen varsa, hem anne'nin hem de baba'nın farklı ailelerden olan insanların girdiği ilişkiye göre bozuk gen taşıma olasılığı daha yüksektir. bu yüzden de akraba ilişkisinden doğacak olan çocuğun hastalıklı olma ihtimali, akraba ilişkisinden olmayan çocuklara göre daha fazladır.

türkçemi iyi sanıyordum ama öldüm şu yukarıda ki yazıyı uygun şekilde yazana kadar.

air

konuyu ayrıntıları ile bilmiyorum tabii.
ayrıca, dinen de yakınlar arası evlilikten doğacak çocukların zayıf kalacağı yönünde bilgiler var. tabi burada zayiflık, sadece bedenin şekli olarak değil de kuvvetsizlik ya da bir hastalığa yatkın olmak anlamına da gelebilir.

1adam
1

mobil görünümden çık