1-Bir cismi yerinden kaldırdığımız zaman ses çıkar mı? Tam 90 derece kaldırıp bir sürtünmeye maruz bırakmadığımız zaman teorik olarak çıkmaz (heralde). Aceba gerçekten böyle midir?
2-Duran cisimlerin kulağımızla duymadığımız sesi var mıdır?
Teşekkürler.
1- çıkar. sürtünme kuvveti bir ses çıkmasına sebeptir. farz edelim havada bir nesne sallıyorsun elinde, fiüüüvvv diye bi ses çıkıyor diğ mi? bu ses nesnemizin hava ile sürtünmesi sonucu oluşan sestir. özel koşulları çıkarmak gerekirse (uzay, lab ortamı..) sürtünme her zaman vardır, öyleyse ses de her zaman çıkar nesneleri hareket ettirdiğimiz zaman. peki neden duyamıyoruz tüm sesleri? çünkü kulağımızın duyabileceği aralık bellidir. eğer boşlukta (sürtünmesiz alan, sadece cisim var yani başka bişey yok) 90 derece değil hangi derecede kaldırırsan kaldır ses çıkmaz, yalnızca cismi tutarken bir ses çıkarmaz isek eğer. yani fazlasıyla teorik)
2- duran cisimlerin yine sürtünmeye bağlı olarak çıkardıgı sesler vardır; misal deniz kabugunu kulagımıza götürdüğümüzde viüuuuvvv diye bir ses çıkar, dalga sesi gibi. işte bu ses hava sürtünmesi sonucu nesneden sekip de kulagımıza gelen sestir. yani duran cisim kendi kendine ses çıkarmaz, bir etki sonucu ses dalgalarının yansıması ile ses çıkarmış gibi olur.
tabi konuyu fizikçi arkadaşlar değerlendirirse daha detay verebilirler, belki de yanlış bir şey söylemişimdir düzeltirler :)
1- sürtünmesiz ortamda evet ses çıkmaz. Yani yere göre sürtünme yoksa çıkmaz. Hava mava şimdi karıştırmayalım akılları :)
2- Katı, sıvı ve gaz maddeler de kendi içlerinde titreşirler. O titreşimler de ses çıkarır. Ama kulağın duyamaz. Zaten kulağının da bir duyma eşiği var, belirli frekans altını ve üstünü duyamazsın.
Teşekkür ederim. ataturkiye ve johan sebastian'ın bilgileri aydınlattı. johan sebastian'ın dediği titreşim deneyini banyoda ve okurken sınıfta yapardım.