Hukumet politikalarini dikte etmeleri, politikadan, Suriye'den, Bayirbucak Turkmenlerinden, dis guclerden bahsetmeleri vs beni sahsen artik iyice rahatsiz etmeye basladi.

Atv dinliyormus gibi hissediyorum kendimi. Yoksa bana mi oyle geliyor? Abartiyor muyum?


 

Gitmeme sebeplerimden birisi

xu

hayır abartmıyorsun. gerçekten rahatsız edici. yalnızca hutbeler değil. vaaz'lar da benzeri.

hutbe'nin sonunda bir de "ey muhterem müslümanlar, biliyorsunuz ortaokul ve liselerde seçmeli ders olarak siyer ve kuran derslerimiz var. ders seçimi için son gün 19 şubat. kafir babası, kafir dedesi olmamak için çocuklarımıza bu dersleri seçtirelim" dedi geçen hafta bir imam. neyseki bu hafta "kafir babası kafir dedesi" ifadesini söylemedi. ifadenin geri kalan kısmı aynıydı ve siyer dersi ile kuran dersinin ne kadar önemli olduğunu anlatmayı bitiremedi.


imama kızıp camiyi terketmek deyimini bilmesem benim de cuma'ya gitmeme sebeplerimden biri olurdu.

dahinnotha

şehitlerle ilgili söylenen hutbeye katılıyorum, onu belirteyim. ama bayır bucak türkmenleri'yle ilgili olan şeyler beni de ister istemez soğutuyor. türkmenler'e karşı olduğum ya da ülkemize sığınmasından dolayı değil, cuma'nın böyle şeylere alet edilmesi geriyor beni.

kollektivizm bu yüzden bireyci adama ters. ibadet için gidiyorsun, böyle bir şeyle de karşılaşınca yaptığın, yapacağın ibadetin de şevki kalmıyor.

haklısın bu yüzden.

mermize

etmiyor. bayir bucak türkmenlerinden baska arakan, uygurdaki vs. yerlerdeki müslümanlardan da bahsedildiği oluyor. müslüman birisinin bunlara duyarsız kalmasi düşünülemez. bireysel kafada bir müslümanlık yok. ümmet anlayışı var.
din kardeşinin derdi senin derdindir.
dış güçlerden neden bahsedilmesin?
dışarıdaki dizi sinema tv yayinlarini izlemek ve turistik yerleri gezip görmek yerine disaridaki müslümanların yasadigi eziyetleri bilmek, izlemek istese o dış güçlerin türkiye için de neler planladigini anlar. bunlar öyle bilim kurgu içeren olağan üstü seyler değil.
diyanet işlerinin başbakanliga bağlı olması nedeniyle bazı politiklardan etkilenmesi mümkün görünse de bu hutbe ve vaazları belli bir partiden ayri olarak ümmet bilinci icerisinde ülkenin menfaatine yormak lazım.

1adam

Beni rahatsız etmiyor. Az önceki hutbede şehit ailelerini ve çocuklarını ihmal etmememiz, bayırbucak türkmenlerine yardım etmemiz, okullarda açılan yeni din derslerine katılım önerisi vs yapıldı. Burda ne tehlikeli, art niyet olan bir durum var ne de bir zorlama. Bu beni niye rahatsız etsin ki?

goodyes

Cumaya gitmeme sebebi +1

Zaten cumadan cumaya cami yuzu görüyorduk, o da bitti.

Meseleyi hocaya kizip cami terketmek olarak değerlendirmek yanlış olur. Cuma da hutbe devlet başkanı adina verilir ve zalimin hutbesi de dinlenmez. Bkz: Timur'un Anadolu'yu işgali

fever

Ummetin dertleri degil, X partinin propogandası yapılıyor. Dertlilerse yalnizca meze ediliyor.

Arakan'da zulum bitti mi ki artik gundem olmuyor? Yo hayır, gram degisiklik yok. Sadece gereken reklam yapildi ve bitti.

Filistin'de yeni bir durum mu var? Ancak hasmetliler istedigi zaman ilgi gosteriliyor.

Geciniz bu ümmetin derdiyle dertleniyoruz teranelerini.

fever

Gerçek islam bu.

hasmetizm 2046

Aslında biraz algıda seçicilik olmaya başladı hepimizde zannediyorum. Yani doğru söyleyen biri olsa hatta malum kişi de doğru bişi söylese sırf o söyledi diye "noluyor lan yanlış mı düşünüyorum diye düşünüyoruz hemen. Adamlar ters psikoloji yapsa sıçarız yani.

Pek rahatsız etmiyor kısacası.

kljgslsdkjsd

diyanet işleri başkanlığı niçin kuruldu sanıyorsunuz?
önceki hutbelerde de siyaset dışı söylense bile kafa yorup siyasete bağlamaya çalışan bir tayfa hep mevcut idi.
size kalsa her cami kendi kafasına göre takılsın, o zaman da hocaya takıp gitmezsiniz.
tavşan dağa küsmüş dağın haberi olmamış hesabı

theconqueror

@fever
yardim edilecekse önce yakin komşudan başlanır (hani elinden geldiği kadar) ama ayni atesi yasayan diğer yerlerde de görmezden gelinemez. susmak daha mı iyi olurdu sence?
belli ki senin daha iyi(!) bir hazirliğın, planin var. çözüm önerin ne?

yazdiklarina terane diyip geçmemek için soruyorum.

1adam

Devlet eli değdiği çok belli olan vaazlardan hoşlanmıyorum. Dinsiz devletin din kurumundan ne beklenebilir ki? Camilerin de haftada bir kuru kalabalıkla dolup taşmak dışında pek bir işlevi olduğunu düşünmüyorum.

harvey

Bu AKP döneminden de önce bu şekildeydi, yahudi ve gavurlar ilerlememizi istemiyorlar, ahlakımızı bozuyorlar vs. ben kaç yaşından beri camiye giderim, duyduğum hep aynı kalıp sözlerdir. Ne anlatsın istersin onu merak ettim?

Ayrıca ne yazık ki imamların ve hatiplerin hitabetleri çok iyi değil, hatta berbat. Aynı şeyleri onlarca defa tekrar edip, bağıra bağıra söyleyince insanların hoşuna gidiyor sanıyorlar. Binde biri dinleyiciyi kendine bağlayabiliyor.

Tutkun

Yardım edilmesin demiyorum lakin düzenli ve sistemli olsun. Bugün hükümetin Suriye politikası gereği Türkmen'lere yardım ediliyor. Yarın edilmeyecek ve insanlar kaderine terk edilecek diyorum.

Bunu da kafamdan atmıyorum, bu adamlar bunu onlarca kez yaptı diyorum ve örnek gösteriyorum.

fever

cuma'lar, toplu ibadetler dinin siyasi yönünün pratiği zaten. Bireysel bir şey olsa, inanan ile Allah arasında olur, tekil olur. Din olgusu siyasi bir şey, bu konulara girmese şaşmak lazım bence.

neynep

Kavramları birbirine katıp karıştırmayalım. Din olgusu tümüyle bireysel olmasa da günün sonunda bireyseldir ve herkes kendi başına hesap verecektir. Bkz: Hesap günü ayetleri.

Sanıyorum dinin sosyal bir yönü de var demek istediniz, evet vardır. Bu sosyal yönüyle toplum içindeki iletişimi artırmak ve entegre, sosyal bir toplum inşa etme amacı güder.

Bu yüzden cuma namazı toplu halde kılınır ve burada toplumsal mevzular diyalog çerçevesinde tartışılır. Hutbeye çıkan Omer'e sırtındaki gömleğin hesabı sorulur, o da alınganlık gostermeden cevap verir.

Biz de ise kutu içindeki parayı sorunca, hapiste çürürsün.

Ben gocunmadan hesap veren Ömer'in dininden olmaya çalışıyorum ve kutuyu sorunca hapse atanlarla birlikte saf tutmak istemiyorum.

fever

Laf agzimizda kurumadan 2 farkli camide olay cikmis zaten. Ne gunlere kaldik.

brkylmz
1

mobil görünümden çık