sb




 

futbol için futbol topu neyse, bilim için de matematik o dur. olmazsa olmazdır, ağababasıdır bilimin

fatihdr

pozitif bilim degil onu mu sormak

partizan

Yemek tarifi yemek midir?

franz kafka

tüm pozitif bilimlerin içinde en pozitifidir diyebiliriz.
matematik basit tanımlarla başlayan, bunlar üzerinde akıl yürütmekle daha girift bilgiler edinmemizi sağlayan ve dahası herhangi diğer bilim dallarından olduğu gibi spekülasyonlara bir an olsun yer vermeyen bir uğraşı alanıdır.

rakicandir

dikkat ettim, genelde senin açtığın her soruya bakıyorum, cevap düşünüyorum sonra ya. ben. lan neyse.. deyip kapatıyorum :D o nicki alıp hakkını mı vermek istedin yoksa denk mi geliyor böyle bilmiyorum.

bilimdir.

air

Matematik derken, hangi matematik? Eger matematik bilim degilse fizik de degil. Fizik de degilse bilim falan yok...a

eksi sozluk e bir daha geldim

bir methodtur, aractir, sanattir;ama matematik bize hicbir seyi aciklamaz, bilim demek yanlis bilim degildir demek de oyle.

ubi dubium ibi libertas

Matematik bize o kadar çok şeyi açıklar ki, bilenin ağzı açık kalır matematik sadece 4 işlemden lbaret değil abiler, uhutmayın.

eksi sozluk e bir daha geldim

Bilim nedir?

Traveller

İngilizce insan mıdır gibi bir soru. Matematik olmadıkça fiziği kimseye anlatamazsın. Herkes kendisi keşfetmek zorunda kalır. Konuşamadığın bir dünyada hiçkimseye "Bak bu masa, üzerine çay koyarız." diyemediğini hayal et. Adam da "Bak bu table, üzerine otururuz." diye düşünecek.

gunde 3 litre kola icen adam

matematik bize hiçbir şey açıklamaz diyen arkadaş net bir şekilde yanılıyor.
matematik, en basitinden fiziğin içindeki birçok şeyin açıklanmasını sağlıyor. hareketin kanunlarını anlamak,basitleştirmek amacıyla calculus'ü formalize eden newton, relativite teorisini ortaya atarken differential geometry ve derin bir analysis kullanan einstein hemen aklıma gelen basit örnekler.

rakicandir

Ayrıca E=mc^2 nasıl bulunmuş araştır derim.

gunde 3 litre kola icen adam

fizikte anlam vardir, matematikte yoktur. o sanattir sanat..matematik bir boku aciklamaz. sadece aractir arac..

ubi dubium ibi libertas

çok şey yazdım da sildim, cahille uğraşmaktansa bilmek isteyene bir faydam dokunur diye yazıyorum.
bir fonksiyonun (varsa) türevinin sıfırdan küçük olması ne demektir?
O fonksiyonun azalan olduğunu gösterir.
Peki bu ne demektir? Fonksiyonun grafiğinde x ekseninde ilerledikçe y ekseninde bir azalış ile karşılaşacağız demektir.

Gördüğünüz gibi bir fonksiyonun türevinin negatif olmasının bir ANLAMI VARDIR. O fonksiyonun ya da fiziksel bir kavram olarak alırsak bir parçacığın zaman içinde konumunun değişimini gösterir. Bakın fiziksel bir ifade aslında matematiksel kavramların arkasında gizlenebiliyormuş. Demek ki matematikte yaptığın işlemin de fiziksel bir anlamı olabiliyormuş.

Demek ki neymiş ?
Celal Şengör hocamızdan geliyor
youtu.be

rakicandir

bir hakaret eden eleman vardı silmiş.

onun özelinde değil ama neden bu soruya kızıldığını anlamadım.

güzel bir soru bence. gauss matematik bilimlerin kraliçesidir derken, matematik bilim değildir dildir. diyen de var. açıkçası ben de çok uzman değilim bu konuda ama üzerinde düşünülecek bir şey ortaya atıldığında öfkelenilmesin yahu... düşünmek güzel şey.

ya ben lan neyse

Arjadaş eğer gauss denklemleri bilim degilse, Galileo görelilikleri, genel ve ozel gorelilik bilim degilse, topoloji bilim degilse, field theory bilim degilse biz bosuna okumusuz. Daha bin tabe ornek var. Bunlarin hepsi matematik.

Applied math. dlye bisey var. Dilin uygulamasi mi olur?

Fizikle matematik arasinda (liseden sonra) cizgiyi cekmek o kadar zor ki, eger matematik salt dilse, fizik de bir dil olabilir.

eksi sozluk e bir daha geldim

@ya lan ben neyse

şimdi burda bi tartışma olsun(bilimsel anlamda tartışma, kötü olan değil yani) fularlarımızı takalım felsefi açıdan bilimi irdeleyip, cümleler kurup sonuca ulaşamayalım ama güzel bi vakit geçirip seviyeyi yükseltelim istiyosun belki. ama burası valla doğru yer değil. ben de isterim burda birilerini anlayıp yapısal olarak parçalanayım ama olmuyor.

ha ama dümdüz cevap olarak: bilimdir. ama bilimin tipleri vardır. formal/natural/applied/social bunlar ilk aklıma gelenler. matematik de bunlardan formal bilimler kısmına girer.

ghilleinthemist

Süslü lafları ezberleyip matematik sanattır,dildir diye ortalıkta dolanıyor insanlar. Dolanmasında bir problem yok ama bir de iddialara girmeleri garip oluyor. Ben bile bunca senedir matematik okumama rağmen haddimi bilerek kurarım cümlelerimi. İnsanlar bilmediği meselelerde iddia sahibi olabilir,olmalı da ama daha yetkin kimseler önlerine çıktığında sözlerine de dikkat etmeliler. Ben şimdi hukuk hakkında,genetik hakkında,mühendislik hakkında şurda beylik laflar etsem komik düşürürüm kendimi.
Sonuç: Matematik bilimdir canlarım.Bilim olmadığını iddia edecek olan varsa lütfen dildir,sanattırdan daha makul argümanlarla karşı çıksın.

rakicandir

@gni: hocam, valla duyuru kullanıcıları hep okumuş adamlar. tartışırlar yahu bence. zaten çok güzel cevaplar da gelmiş.

ben celal şengör ün "dildir." dediğini biliyorum. aradım da videoyu, bulamadım ama başka bir videoda söylerken buldum. sözlükte de paylaşılmış:

www.tubechop.com

özetle dildir diyor adam. gauss a karşı gelmiş :)

ya ben lan neyse

Ta kendisidir.

stavro

matematiğin kendi içinde sözdizimi vardır dili vardır demek doğrudur ama matematik bilim değil dildir demek doğru değil bence. atıyorum şunu düşünün; bi uzay projesinde roketin anlık olarak bi kaç sensörden alınan veriyi kompleks işlemlerden geçirip daha sonra da buna bağlı olarak hangi motora ne akdar güç verilceğini hesaplaması gerekiyor. ama bunu yeterince çok sıklıkta yapabilmek şuanki haliyle mümkün değil. işlem gücünü artırmaksa opsiyon değil çünkü enerji kısıtlı sonuçta. şimdi böyle bi durumda o hesapları optimize eden gerekirse bunun için yöntem geliştiren (newton'ın calculus'u geliştirmesi gibi) insanların yaptığı şey "bilim" değil mi?

ghilleinthemist

@ya ben lan neyse:

celal hoca matematik'te varsayımların yapıldığını bilmiyor olmalı. herhangi bir matematik kitabında (üniversite ve ilerisi düzeyde) bir teoremin ilk cümlesi "let..." ya da "assume that..." kalıplarıyla yani varsayımla başlar ama burada diğer bilim dallarında olduğu gibi deneylere ya da spekülatif yaklaşımlara yer yoktur, çünkü matematikte herşey tutarlıdır ve katidir (celal hoca da aynısını söylüyor). Bir örnek vermek gerekecek olursa fizikte ya da biyolojide ortaya atılmış kimi fikirler zamanla sınanırken yontulur ve yanlışları giderilir. Matematik açısından böyle bir durumla karşılaşmayız. Eğer bilimi ille sınanabilir deney ve gözlemlere indirmek isterseniz matematiğin bilim olmadığını, doğayı anlamak için bir dil olduğunu tartışabiliriz fakat tartışamayacağımız tek konu yine matematiğin zaman içinde değiştirilebilir olduğudur.

rakicandir
1

mobil görünümden çık