yanlışın var, eur usd ortalama 1.08 olarak gidiyor (1.06-1.10 bandında) şunu düşünebilirsin dolar 1 artığında eur 1.08 artıyor ama yine de aralarında bahsettiğin kadar fark yok
benimki biraz komplo teorisi olacak ama ben doların spekülasyona daha açık olduğunu, dolayısıyla büyük oyuncuların dolar/gelişmekte olan ülke para birimleri arasında gidip geldiğini düşünüyorum. doları etkilemek için fed'in veya çinin bir kararı yeterli olabiliyor.(çin çok yüksek dolar rezervine sahip olduğundan) ama euro'yu etkilemek için ecb(avrupa merkez bankası)nin karar alması lazım. ki o da çok milletli bir kuruluş olduğundan kontrol edilmesi daha zor bir kurum.
dolar = amerika merkez bankası (FED ) = USA
euro = avrupa merkez bankası (ECB ) = EU
amerika 2008 de krize girince once faizleri 0' a çekti sonra da parasal genişlemeye gitti yani dünyalar kadar dolar bastı bu da uzun sure doların dunya genelinde değersiz kalmasına neden oldu , artmadı aksine dolar değer kaybetti .. taaa ki 2015 e kadar . cunku FED 2012 ıtıbarıyle faiz artıracagı beklentisiyle oyalayıp durdu ve nihayet 2015 de yaptı .. bu da beklenti olusturarak dolar endexini yukseltti ve dunya genelınde dolara talep artmasına neden oldu ve 2012 ile 2015 arasında donem donem yukseldı.. ozellıkle 2015 de daha cok yukseldı hem ıc hem dıs dınamıklerden kaynaklı..
euro ise doların deger kaybetmesı zamanında euro dolar paritesinin 1.5 e ulasması donemıne kadar deger kazandı ancak avrupanın da krıze gırmesı ve akabınde parasal genısleme baslatması sonrası ıyıce deger kaybederek 2,65 e kadar gerıledı. taa ki turkıye ıc sebeplerden dolayı karısıp istikrarsızlasmasına kadar euro tr de son 3 yıldır deger kaybedıyordu.
sozun ozu doların son 2 yılda hassas olmasının nedenı 0 faizden faiz artırım donemıne gırme beklentısı nedenıyleydı..
bundan sonra daha da artacak dolar faızlerı , euro ıse daha deger kaybedecek gıbı gorunuyor , draghi hala genıslemelerden bahsedıyor cunku ..