Işık fotonlardan oluşur. Çekim gücü de yeterince yüksekse ışığı çeker. Kuzey ışıkları da örneğin kırılan Güneş ışıklarından oluşur.
@hic sikilmadan: lise 1 den sonra fizik yok bende. matematik de yok.
Işık hem madde hem de dalga özelliklerini aynı anda gösterir. Ünlü şrödirngerin kedisi deneyine de konu olur. Kutunun içinde bi kedi var, bir de üzerine düşen ışığın dalga ya da kütlesel özellik göstermesine bağlı olarak devreye giren bi zehir düzeneği var. Bu durumda kedi ölür mü? Böylece bi paradoks elde edilir.
@fayfim: kütlesi varsa ışık hızında sonsuza mı yaklaşıyor o kütle?
Uzulerek söyluyorum ki yukarida yazilanlarin bircogu yanlis.
Özetin özeti: Maddeler ve dalgalar hareket halindeyken en kisa yolu izlerler. Kutle cekim bir kuvvet degildir, kutleler uzay-zamani egip bukerler (gergin bi carsafin ustundeki bilye gibi). Bu bukulme "en kisa yolu" cizgisel olmaktan cikarir. Isik da (maddeler gibi) bu yeni en kisa yolu takip etmeye devam eder.
Kaynak: Outline of a Generalized Theory of Relativity and of a Theory of Gravitation, Albert Einstein, 1913
karadeliklerin birşey çektiğinin ispatı yok tam olarak. onların etrafında uzay büküldüğü için öyleymiş gibi geldiğine dair de teoriler var. karadeliğin kütlesi yok deniliyor bir kere. kütlesi olmayan şeyin çekimi nasıl olabilir. gibi gibi. bilimde aşırı "bilmişlik" de "cahillik" kadar değersizdir. kibirlidir.
Işığın kütlesi yoktur. "Kütle çekim" de hatalı tercümedir zaten. "Gravity" denen kuvvet hem kütlesi olan hem olmayan her şeyi çeker. Bunu da uzay-zamanı şekillendirerek yapar.
Yani sadece kütlesi olan şeyler değil, her şey kütleçekim kuvvetine maruz kalır.
kuzey ışıklarının bununla alakası yok, komple yanlış yukarıdaki bilgi.
Karadeliğin kütlesinin olmadığına dair kaynak pls.@ matrix
olm hiçbir şey anlamadım az çok.
ne konuşuyorsunuz lan siz değişikler.
neyse bazı bir ara zaman bakayım ben bu şeye.
@harzem , yanlış bilgi
ışık, max planck'a kadar elektromanyetik bir dalga olarak kabul ediliyordu. fakat planck araştırmalarında ışığın enerji paketleri şeklinde ilerlediğini farketti. hatta einstein'la çalışmalar yaptılar ve foton adı verildi
doğruyu söylemek gerekirse "ışığın durağan kütlesi yoktur".
fotonlar kinetik enerjiye sahiptir ve momentumu olduğuna göre, kütlesinden de bahsedilebilir.
good clean fun hakli, gerisi haksiz.
karadelik, ya da buyuk kutleler, uzayi bukerler. isik da o uzayda duz gider, fakat uzayin kendisi bukulmustur.
fizikciyim.
@janavarorion ışığın kütlesi olduğuna dair kaynak göstersene bakalım?
Ben de liseden doktora'ya kadar fizikçiyim. Diploma fotoğrafı yükletmeyin bana.
kütlesi kesinlikle olmayan fotonların da momentumu vardır. Momentum enerjiye bağlı sadece. Kütlesi olan maddelerde durağan kütle ve harekete bağlı olan enerji ile beraber hesaplanır momentum. Işıkta kütle yoktur, ancak enerji ve hız vardır ve sonuçta momentumu vardır.
e=mc2'deki "enerjinin kütle eşdeğeri" ile karıştırmayın sabit kütleyi.
uzayı bükme olayı da genel görelilik teorisinin kütleçekimi açıklamasıdır, bu yüzden hem madde hem ışık düz doğrular halinde hareket ederken büyük kütleli cisimler tarafından çekilmiş gibi görünür.
Ayrıca karadeliğin de kütlesi vardır.
not: herşeyi basit ve türkçe anlatmaya çalışınca anlatım hatası yapmış olabilirim. Terimlerin birçoğunun türkçesi yeterli bile değil.
@bigbadabum Schrödinger'in kedisi dneeyinin ışıkla bir alakası yok, ışık değil olasılık hesabıyla çalışan bir tetikleyici mekanizma da olabilir. Olay orada ışığın dalga mı kütle mi vs olduğu değil, olay gözlem yapılana kadar her olasılığın(kedinin ölü ve canlı olması) geçerli olduğu süperpozisyon durumu. Olay kedi yani.